Ne gre not
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Ne gre not
Volvo Penta 5.7, čez zimo obnovljen, doma lepo delal, vse krasno le še v barko dam in zaplujemo. Včeraj z dvigalom motor spustimo v čoln, sledi centriranje z vijaki in "špurštango", peto gor in vse priklopit... no tu se pa zatakne.
Motor ima dva sprednja nosilca, ki imata spodaj matici s katerima reguliraš nivo višine tega sprednjega dela oz. zanjega dela motorja. Zadnja nosilca pri tej gumjasti sklopki sta fiksna in ju lahko samo privijačiš ali pa malo manj. Seveda je bil v peti menjan tudi ležaj in semering.
Štanga bi morala iti gladko v ripne motorja a se zatakne in 7cm jo gleda ven. Dejansko ko ležaj usmeri smer štange se zatakne. Na oko se mi zdi da bi cel motor lahko šel še npr 5mm nižje a enostavno zadnji nosilci tega ne dovoljujejo. Seveda že dva ni poizkušam z raznimi nakloni sprednjih nosilcev a štanga ne gre notri.
Celo toliko sem dvomil, da ripne ne pašejo, da je luknja v ležaju premala in vn sem vzel ležaj, gladko pade na štango ali na peto in gladko gre v ripne motorja... le ko vstaviš ležaj to nikakor nikakor ne gre še zadnjih 7cm
Ima kdo izkušnje, namig, kako se lotiti, saj je motor isti (ne samo enak, ampak isti), nosilci so ostali nedotaknjeni in po tej logiki bi moralo štimati ali pa je bilo prej zelo zelo nabito da je to sploh šlo skupaj. Ko sem razdiral je šlo sicer malo težje cel kardan vzeti vn a je z ustrezno ročico to bilo delo zame samega, po čemer sklepam, da ni bilo zelo težko...
Motor ima dva sprednja nosilca, ki imata spodaj matici s katerima reguliraš nivo višine tega sprednjega dela oz. zanjega dela motorja. Zadnja nosilca pri tej gumjasti sklopki sta fiksna in ju lahko samo privijačiš ali pa malo manj. Seveda je bil v peti menjan tudi ležaj in semering.
Štanga bi morala iti gladko v ripne motorja a se zatakne in 7cm jo gleda ven. Dejansko ko ležaj usmeri smer štange se zatakne. Na oko se mi zdi da bi cel motor lahko šel še npr 5mm nižje a enostavno zadnji nosilci tega ne dovoljujejo. Seveda že dva ni poizkušam z raznimi nakloni sprednjih nosilcev a štanga ne gre notri.
Celo toliko sem dvomil, da ripne ne pašejo, da je luknja v ležaju premala in vn sem vzel ležaj, gladko pade na štango ali na peto in gladko gre v ripne motorja... le ko vstaviš ležaj to nikakor nikakor ne gre še zadnjih 7cm
Ima kdo izkušnje, namig, kako se lotiti, saj je motor isti (ne samo enak, ampak isti), nosilci so ostali nedotaknjeni in po tej logiki bi moralo štimati ali pa je bilo prej zelo zelo nabito da je to sploh šlo skupaj. Ko sem razdiral je šlo sicer malo težje cel kardan vzeti vn a je z ustrezno ročico to bilo delo zame samega, po čemer sklepam, da ni bilo zelo težko...
Wellcraft 2600 Martinique
pero123 se je očitno srečal s tem
Na oko se mi zdi, da je motor še vedno previsoko, tudi ko je na zadnji strani pri sklopki maksimalno zategnjen in ko je na sprednjih nosilcih z regulacijo na najnižji poziciji. Seveda se mi to zdi in nerodno je ko ne moreš izmeriti pa gledaš skozi dve luknji in ciljaš.
Višje od nule sem probal (večkrat) vse položaje do vrha pa ni nikakor šanse, da bi padla aksa not... zmanjka 7 cm.
SR 290, dejansko mi je odneslo vzmet na ventilu, pa sem se lotil celostno in obnovil motor in tudi peto in seveda ležaj. Vse se je izkazalo za potrebno ker je bila v ležaju voda in rja.
Ko že cel dan sedim in ob piru razmišljam se mi porodi edina ideja, da odstranim nosilce-komplet, obesim motor na neko gred in spuščam do pravega položaja, potem zmerim koliko višine rabim na mestih kjer so nosilici... e pol pa problem, nekako bi bilo treba najti nižje nosilce v kar pa močno dvomim, da obstaja.
Na oko se mi zdi, da je motor še vedno previsoko, tudi ko je na zadnji strani pri sklopki maksimalno zategnjen in ko je na sprednjih nosilcih z regulacijo na najnižji poziciji. Seveda se mi to zdi in nerodno je ko ne moreš izmeriti pa gledaš skozi dve luknji in ciljaš.
Višje od nule sem probal (večkrat) vse položaje do vrha pa ni nikakor šanse, da bi padla aksa not... zmanjka 7 cm.
SR 290, dejansko mi je odneslo vzmet na ventilu, pa sem se lotil celostno in obnovil motor in tudi peto in seveda ležaj. Vse se je izkazalo za potrebno ker je bila v ležaju voda in rja.
Ko že cel dan sedim in ob piru razmišljam se mi porodi edina ideja, da odstranim nosilce-komplet, obesim motor na neko gred in spuščam do pravega položaja, potem zmerim koliko višine rabim na mestih kjer so nosilici... e pol pa problem, nekako bi bilo treba najti nižje nosilce v kar pa močno dvomim, da obstaja.
No. 1 napisal/-a: e pol pa problem, nekako bi bilo treba najti nižje nosilce v kar pa močno dvomim, da obstaja.
Obstajajo ključavničarske delavnice in v eno od njih ti b.p. zvarijo nove-ustrezne nosilce, recimo iz 6 mm pločevine, ki jo lahko kasneje pobarvaš prašno, ročno..., ali pa vroče cinkaš.
Čeprav... v kolikor je bil motor montiran v barko z strani proizvajalca barke in je slednji res proizvajalec bark, bi verjetno morali biti obstoječi nosilci vgrajeni na ustrezni višini. Lahko pa, da si naletel na eno zadnjih bark pred konkursom, ali pa na slabo plačanega in nagajivega delavca.
Ma ni šanse, da je bilo slabo montirano, ker v takem primeru gre ležaj in pa predvsem sklopka na motorju zeloooo hitro... Bilo je OK in zagotovo mora sesti nazaj na iste nosilce, razen, če si tudi glavne nosilce na trupu karkoli spreminjal... Mogoče je moto malo desno-levo, ker to je enak problem na koncu... Preveri vse skupaj še enkrat.
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Najdi nekoga, ki ti bo pomagal, jaz ta teden ni šans, ker imam na svojmu še kar nekej dela in v soboto ga peljem na vodo.Pero ima Merc., ki ima sklopko drugače pritrjeno na vstrajnik kot ti, ki imaš Volvo.Te sklopke nimaš kaj centrirat, ker je privita z vijaki, ki gredo skozi vstrajnik direkt v gl.gred.Vstrajnik pa ima centrirne puše, tako da ne more pridet do kiksa.
Miloš, da nisi dal tiste velike podloške, ki so na nosilcu pri vstrajniku, spodaj pod nosilec, pridejo zgoraj.
Miloš, da nisi dal tiste velike podloške, ki so na nosilcu pri vstrajniku, spodaj pod nosilec, pridejo zgoraj.
mašinfirer
Preverjal sem celo soboto in pol nedelje, šraufat gor, šraufat dol... 7 cm ne gre not skozi ležaj v ripne. Vzel sem tudi ležaj vn ker po celem dnevu probavanja se mi je enostavno zdelo, da ne gre skozi luknjo... seveda gre in to zlahka, gre tudi v ripne, čeprav so nove zlahka... ko daš skupaj pa je na uč motor enostavno videti previsoko za par mm-na oko tko zgleda in na oko je blo tko ko je "špurštanga" bila v ripnah brez ležaja in samo skozi semering. Na spodnji strani semeringa se je videlo do sklopke na zgornji pa je držalo stisnjen semering.
Edina varianta je še da dam vn spodnje matice na nosilcih, potem višine ne bo več možno regulirati in motor bo direktno na nosilcih, namesto na eni matici, kot je bilo do sedaj.
Kar se zadnjih nosilcev tiče pa enostavno ne gre nižje, razen na novo kot je omenil SR 290, ampak se strinjam da ker je peta original, motor original in do sedaj je nardila vseh 600 ur s takimi nosilci...
Analitično razmišljam, da nečemu nisem namenil dovolj pozornosti, ker enostavno druge možnosti ni, ampak ko je tako enostavno 2 nosilca, ki se ne nastavljata in dva nastavljiva-pa ena štanga za not
Edina varianta je še da dam vn spodnje matice na nosilcih, potem višine ne bo več možno regulirati in motor bo direktno na nosilcih, namesto na eni matici, kot je bilo do sedaj.
Kar se zadnjih nosilcev tiče pa enostavno ne gre nižje, razen na novo kot je omenil SR 290, ampak se strinjam da ker je peta original, motor original in do sedaj je nardila vseh 600 ur s takimi nosilci...
Analitično razmišljam, da nečemu nisem namenil dovolj pozornosti, ker enostavno druge možnosti ni, ampak ko je tako enostavno 2 nosilca, ki se ne nastavljata in dva nastavljiva-pa ena štanga za not
mando napisal/-a:Imaš mogoče kakšno dvigalo s katerim bi motor dvigal ali spuščal spuščal. Potem odstrani nosilce in probaj kdaj se bo štanga usedla. Še enkrat poglej podložke na zadnjih nosilcih , če so na pravem mestu in če zadaj lepo leži na nosilcu.
LPP
Ja dvigalo za čolne je malo stran, logistično pa to pomeni barko prestaviti, mojstra na dvigalu sekirati in tam ti nekako ne dajo miru da bi to uredil v urci-dveh ipd. Razmišljam o temu, da bi na boka barke oprl drog in z nečem dvignil za teh 5cm, ampak ti dve bočni steni sta cca 60 od tal in motor recimo 5-10 v luknji motornega prostora, kar je problem oz. premalo za kakršenkoli vitl, flašncug ipd.
Na zadnjih nosilcih ni podložk le ena matica, ki je namenjena reguliranju višine, po mojem ugibanju pa je še v najnižjem položaju previsoko. Motor je lepo na nosilcih, poizkusil bom še brez matic, kar pa se mi za spredaj zdi prenizko.
Jaz pa predlagam, da se obrneš na nekoga, ki to dela za kruh. Res so tisti, ki to res znajo precej zasedeni. Po drugi strani pa vsak dan izgubljaš čas in upam, da ne bo tako kot lani. Če se prav spomnim, v vodo in na ruto.
Resno, če bo kaj na silo ne bo za dolgo.
Torej, nekoga "iz foha", da ne bo potrebno preverjati odzivne čase Seahelpa.
Resno, če bo kaj na silo ne bo za dolgo.
Torej, nekoga "iz foha", da ne bo potrebno preverjati odzivne čase Seahelpa.
https://vodovod-rh.si/
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov