Nakup novega gumenjaka v HR

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Venturer
Kapitan korvete

Nakup novega gumenjaka v HR

OdgovorNapisal/-a Venturer » Ne Feb 18, 2018 17:10

Zdravo, zanimam se za nakup novega malega gumenjaka na Hrvaškem. Gre za Dulkan d370 za ceno cca 1300eur, zdaj me pa zanima kaj vse moram storiti, da ga lahko registriram v Slo. Predvsem me zanima če rabim kak notarski zapis ali pogodbo, ali je dovolj račun saj bo kupljen od uradne trgovine z računom? Kaj pa pri nas ga moram prijaviti kaj na carino oz. kak davek plačati? Motor bi kupil v Slo in oboje registriral in zavaroval pri nas.

Za pomoc se vnaprej zahvaljujem.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

Re: Nakup novega gumenjaka v HR

OdgovorNapisal/-a jozko » Ne Feb 18, 2018 17:44

Mislim da bo dovolj račun in CE certifikat :idea:
Na carino ga ni potrebno prijavljati, če bo DDV (njihov PDV) plačan na Hrvaškem, tudi davka pri nas ne bo potrebno plačati :idea:

Za natančnejše informacije kontaktiraj Upravo za pomorstvo RS :!:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Venturer
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Venturer » Ne Feb 18, 2018 20:13

No to je lepo slišat, upam na kak dober sejemski popust v Zagrebu. Se bom pa prej probal še na upravi za pomorstvo pozanimat in javim če kaj izvem.
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Ne Feb 18, 2018 20:58

Za 3,7m Kitajca bi dal 1300€? Primerjaj raje poprej še druge.
Venturer
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Venturer » Ne Feb 18, 2018 21:38

@toni8 Kitajca?

Dulkan naj bi bili ročno narejeni v EU, v Latviji, in ravno zato me je pritegnil Dulkan. Razen če je to samo farsa, oz. prosim razloži od kje info da gre za Kitajca?
Venturer
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Venturer » To Feb 20, 2018 06:39

V info. Sem poklical na upravo za pomorstvo in odgovor je bil tak, kot ste povedali tu, pri nakupu v tujini (spraseval sem za ita in hr) rabis racun in ce certifikat.
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » To Feb 20, 2018 08:49

Brig in Adventure bi naj bila ukrajinska, Grand celo kanadski, Allrounmarin avstrijski, Arimar italijanski, v MB so prodajali celo ene angleške, se zdaj ne morem spomniti imena.
Probaj vprašat Dulkan če lahko obiščeš njihovo "tovarno" da ti razkažejo "proizvodnjo", ker boš slučajno tam potoval, me zanima odgovor. Enako za zgoraj omenjene in še mnoge druge.
Brig ima v prospektu celo slike iz proizvodnje, za katere močno dvomim da so od koder trdijo.
V svojih "tovarnah" morda zalepijo kako ročko za nošenje ali zaščitno gumo kot alibi, da lahko nato pritrdijo svojo ploščico, gotove čolne pa seveda dobijo iz CN.
Pa še enkrat me zanima: zakaj bi bili latvijski, poljski, italijanski, slovenski izdelki boljši od kitajskih? Skoraj vse kar primem v roko, od telefona, računalnika, TV, fotoaparata, Peugeot skuterja je made in China. Celo Zodiac na serijo Zoom že nekaj let pošteno pritrjuje oznako made in China, verjetno so tudi druge linije narejene tam, ampak tako daleč še nismo s "poštenem" da bi to tudi napisali.
Venturer
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Venturer » To Feb 20, 2018 20:44

toni8 nimam nič proti kitajskim izdelkom ki so kvalitetni. A kot praviš so lahko na kitajskem narejeni izdelki pod nadzorom kvalitete priznane znamke ali pa neki noname , fake izdelki narejeni s slabših materialov, brez prave kontrole kakovosti, ki so logično tudi cenovno pod priznanimi znamkami. Na tvoj komentar, da bi dal za kitajca 1300 EUR sem napisal, da gre za priznano firmo iz Latvije in mi je vseeno kje je narejeno (no raje bi videl da so res v EU), ne bi pa dal 1300EUR za noname kitajca, če razumeš :wink:
Venturer
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Venturer » To Maj 29, 2018 19:35

OK še tu poskusim. Kako zgleda CE certifikat ki ga rabim za vpis v register čolnov, je to kak papir ali zadostuje ploščica na čolnu in motorju (je kak razlika med tem kje se nahaja CE za čoln in motor) kjer je vgraviran /odtisnjen CE znak?

lp
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » To Maj 29, 2018 21:24

Pri vpisu novega motorja je potreben CE certifikat v papirni obliki :!:
Običajno se ga najde med dokumenti, ki jih prejmeš ob nakupu motorja - vsaj pri nas je tako, za Italijo pa nebi vedel :roll:
Najbolj sigurno informacijo boš dobil, če pokličeš na Upravo za pomorstvo, oziroma izpostavo, kjer nameravaš motor vpisati :idea:
Bolje je, da to preveriš pred nakupom, da nebi imel kasneje še nekih dodatnih stroškov, oziroma ti motorja sploh nebi vpisali :!:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Bartol
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Bartol » Sr Maj 30, 2018 04:57

CE certrifikat je ponavadi en list papirja v več jezikih, kjer so navedeni tehnični podatki oz. lastnosti in serijska številka. Ob vpisu v register ga 'deponiraš' na zveznem komiteju za pomorstvo.
Venturer
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Venturer » Sr Maj 30, 2018 17:41

Še tu napišem. CE certifikat ki ga zahteva naša država je v bistvu Izjava o skladnosti, Declaration of Conformity in ser. št. čolna/motorja na tem papirju se mora ujemati z ploščico na čolnu/motorju.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti