Bayliner 2052 mašina Mercruiser 4.3

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Habanero
Naddesetnik

Bayliner 2052 mašina Mercruiser 4.3

OdgovorNapisal/-a Habanero » Po Jun 04, 2018 08:59

Pozdravljeni

Včeraj sem si šel pogledat tole zadevo. Kot laiku v navtiki (sicer z več izkušnjami na drugih področjih tehnike) mi je čoln deloval v dobrem stanju. Motor vžge brez težav, lepo prede, ko pa daš po gasu te kar odnese. Lastnik pravi, da je zamenjal zaganjač in izstopni ležaj na peti. Kabina je v zelo solidnem stanju, čista, ohranjena....za na čoln sem se moral sezuti.
Zanima me mnenje bolj izkušenih morjeplovcev s tem tipom plovila; dobil sem namige da gre v osnovi za jezersko plovilo, da se trup preveč zvija pri večji hitrosti, da ga preveč dviguje, itd. Zanimajo me tudi izkušnje z omenjenim motorjem-kakšne tipične težave, je/ni za kupit? Koliko je cena realna? Prikolica je vključena v ceno. Najbolj pa me zanima, ali so vijaki metrski ali COLSKI, glede na to da gre za ameriško mašino....zadnje, kar si želim je kupovat colsko orodje zaradi tega :-)
Hvala vsakemu za kakšen pameten nasvet/namig.

lp in mirno morje vsem

link: http://www.bolha.com/navtika/motorna-pl ... liner+2052
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

Re: Bayliner 2052 mašina Mercruiser 4.3

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Jun 04, 2018 12:33

Če te odvrača nakup colskega orodja lahko daš serviserju rihtat in se bos hitro odlocil za lastno orodje ki je osnova za amerisko tehniko. Ce te ta strosek odvraca dobro premisli o nakupu.
navtik_borut
Admiral

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » Po Jun 04, 2018 13:08

Sam sem se lani precej zanimal za tak čoln. Takrat sem iz različnih virov dobil informacijo, da je trup kar kompakten in da se za američana solidno obnaša tudi na našem morju. Ta del te, po moje, ne rabi skrbet.
Habanero
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Habanero » Po Jun 04, 2018 15:10

Ok, hvala zaenkrat za vse odgovore. Torej le bo nekaj na teh colskih zadevah.....morda ne v celoti, delno pa zagotovo. Točno to je bil problem pri prvem čolnu naše vojske. Kupili so ga od Izraelcev, dejansko pa je bila v ozadju ameriška proizvodja-vse v colah.
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Po Jun 04, 2018 17:28

Čoln kupuješ zato, da boš z njim užival in ne zato, da ga boš "šraufal". Če je vse BP kot praviš se ob rednem vzdrževanju nimaš česa bat. Manjše napake pa sproti odpravljaš in za osnovne zadeve paše tudi navadno ordje. Sam sem imel enak motor let 91 (4.3, V6, LX), vse še original razen kolektorjev in delov, ki se menjajo glede na obrabljenost. Vse sem v 90% poštimal sam brez posebnega orodja. Slaba lastnost je bila le požrešnost "starega" motorja. Čoln je imel skoraj 7.5 m in dobri 2 toni. Zaradi dveh grlov v vplinjaču je pri 20 vozlih ob idealnih pogojih pil 30-32 l/h, max. pa do 45l/h. Tukaj ti pa nobeno orodje ne pomaga. :wink: Za kakšen čoln je šlo pa vidiš med Našimi plovili ...
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Jun 04, 2018 19:57

Ko sem imel evinrude 115, sem šel v tovarniško trgovino unior in nakupil po kosih orodje, ki sem ga rabil in za to dal 50 eur. Kupiš pač 1/4'', 5/16'', 3/8'', 1/2'', 3/4'' viličaste ključe in gedore nastavke. Namesto 5/8'' bo ključ 19, namesto 7/8'' pa 22. Pa še en komplet colskih imbusov. Tako da mislim, da si s tem orodjem čisto mimo usekal. Čoln pa izgleda OK, takole po opisu.
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Jun 04, 2018 21:04

Za tak denar, z prikolico in v dobrem stanju, nehaj komplicirat in pojdi kupit, ter uzivaj na morju.
Vse ostale buče o jezerih in kvaliteti pa pusti vsevedom za v gostilno in parim sem za na forum.
V takem morju kot nas pluje 97% morjeplovcev je tudi domača banja z tomos 4 solidna izbira.
Čudno da se nikoli ne najde nobeden, da bi rekel, da je tudi motor v Bayih slabši,jezerski... :D :D

PS: jezera čez lužo niso v velikosti bohinjskega jezera ampak so malenkost večja ;) poglej na google earth, tudi podnebje ni ravno ljubljansko ;)

https://www.youtube.com/watch?v=YqPeYXxLx8s

https://www.youtube.com/watch?v=ePBWGEwwKSo

https://www.youtube.com/watch?v=4Z-7HX1AsyU

pa sneži tam tud nikol ne saj to najverjetneje veš :D

https://www.youtube.com/watch?v=qICs_vZrXmo

Več o čolnu pa ti lahko napišem na zs, če te še vedno zanima.
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Jun 04, 2018 22:30

No aj, veliko teh in podobnih je bilo res jezerskih, ki imajo drugačno dno kot morski in to se pri glisiranju precej pozna.Čoln za sladko vodo ima na krmni steni bolj ploščato dno, -V- ima tja do 17 stopinj in po morju rad prednji del poskakuje(ploska), dočim za morje, je -V- na krmnem dnu do 21 sopinj in to se takoj opazi že na oko.Ta čoln se zelo dobro pelje, lepo drži smer in tudi val lepše poreže.Lupine čolna so kar uredu in čvrste.Orodje pa v glavnem colsko pa tudi z našimi ključe se kar da.Motor je trpežen in če ima uplinjač 4 grla je 205 KM, če ima 2 grla je 190 KM.V papirjih piše vse sorte in tud če piše 4.3 LX, kar pomeni uplinjač 4 grla in 205 KM, 4.3 L-uplinjač 2 grla 190 KM.
mašinfirer
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Jun 04, 2018 23:17

Pogooglajte jezera Ozark. 1850km obale :)
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » To Jun 05, 2018 06:47

Pozejdon napisal/-a: ... Zaradi dveh grlov v vplinjaču ...

Ja tukaj je moja napaka. Mislil sem dvojni vplinjač. No kakorkoli že tudi moj je bil 205 KM na štiri grla in zato je posledično motor malo bolj žejen. Ampak porabo zanemari saj ti pozitivo prinesejo vsi užitki, ki jih doživiš na vodi. Če bi bili te vrste čolni res tako slabi pri nas nebi videl nobenega takega. Pač eni se vozijo v Mercedesu drugi pa v Citroenu. Vsi pa pridemo iz točke A do B. Če je je vse tako kot si napisal še malo pocenkaj glede cene in začni uživati na vodi.
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Jun 05, 2018 07:46

habibi prosim najdi mi dva baya, istega letnika istega modela z različnim trupom, oz V kot praviš... lahko mi najdeš tudi kakega drugega izdelovalca..
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
OGORAZD
Kapitan
Kraj: Brezovica pri LJ

OdgovorNapisal/-a OGORAZD » To Jun 05, 2018 08:15

Zdravo,

Imam 2052 z 5.0, čoln je top za 6 člansko družino, ne rečem da ni gužve ampak se da :)

Pa kot so napisali, ne vem kaj se obremenuješ z orodjem, itak boš dal servis narediti strokovnjaku če želiš da bo zadeva delala kot mora, saj je veliko na youtube-u o servisih ampak naj dela vsak svoj posel...

Ja tale z jezerih je res huda, čoln je dolg 20 feetov, tako da ni to tank na vodi, ni pa žaba da bi skakala po vodi ;)

Ima pa tale zanimivo kombinacijo, armatura je od novejših modelov, steklo in ostalo pa od starejših, je pa za moje pojme dobro narejen čoln.

LP
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » To Jun 05, 2018 09:28

Ze ce smo v temi mercruiser me zanima nekaj: sem vidu plovilo ki ima cca 7m, gliser z kabino varjanta wa...ima pa mercruiser 5.7 in klasično osovino in propeler...je to normalno?

Npr tole https://m.subito.it/nautica/rio-700-fis ... 611863.htm

Bi se dalo tu zamenjat motor in nabavit dizla?
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » To Jun 05, 2018 09:56

Imel sem 2052 ls. Lahko recem super coln in zelo lepo grajenin trpezen. Ni pa to Boston Whaller, ki na njemu lahko ravnas zeblje. Imel sem kombinacijo s 4 grli. Super konjenica za to tezo. Kar se tice V-ja je pa 21 stopinj, ce se ne motim. No sedaj imam 2051ss. Mislim da je spodnji del trupa popolnoma enak, vrhnji pa razlicen zaradi oblike. Oba sta tezka cca 1400kg brez tekocin. Kupi in gasa!
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » To Jun 05, 2018 09:58

morosito napisal/-a:Ze ce smo v temi mercruiser me zanima nekaj: sem vidu plovilo ki ima cca 7m, gliser z kabino varjanta wa...ima pa mercruiser 5.7 in klasično osovino in propeler...je to normalno?

Npr tole https://m.subito.it/nautica/rio-700-fis ... 611863.htm

Bi se dalo tu zamenjat motor in nabavit dizla?

Zakaj pa ne..... Se zivega cloveka lahko naredis

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov