Futuristični morjeplov

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

Futuristični morjeplov

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Če Jul 05, 2018 11:35

Enkrat čez par let bomo z takimi pluli okoli
[url]
https://siol.net/avtomoto/novice/futuri ... oto-472039[/url]
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Re: Futuristični morjeplov

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Jul 05, 2018 12:11

Ena zanimiva informacija iz članka. Torej če imaš celico sedaj na rolbaru, ki je nad vodo bi jo lahko dal še iz spodnje strani in dobil več energije.... Me prav zanima koliko bi bilo izkoristka...

Sončne celice lovijo tudi žarke, ki se odbijajo od morske gladine
Na plovilo so postavili za 130 kvadratnih metrov sončnih celic. Plošče so tako ravne kot ukrivljene, celice pa so nameščene tudi na spodnji strani. S tem namreč izkoriščajo sončne žarke, ki se odbijajo od morske gladine.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Če Jul 05, 2018 14:39

Ja zna bit da bi celico filalo tud iz spodne strani zaradi odboja na morju, bi blo za provat obrni obstoječo in vidi če polni aku.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jul 05, 2018 17:06

Iz vetra delajo elektriko, da lahko plujejo. Futuristično :lol:
Jaz mam ene stare rjuhe na jamboru, pa še kr gre nekak. :shock:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Jul 05, 2018 19:00

Ti imaš saj jambor.Tam piše da med jadranjem skrbita 2 elektromotorja za vodik bla bla bla..Kam kaj nataknejo jadra???
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Pe Jul 06, 2018 09:50

Sem dobil še en članek glede tega, metanje dnarja proč na kratko povedano. Cenejše od vetra je sam še ležanje na plaži da ti kokos pade na glavo.

na leto pa nardi minusa z 4 miljone evro

http://www.wired.co.uk/article/hydrogen-powered-energy-observer-to-set-sail
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jul 10, 2018 08:07

polanc napisal/-a:Ti imaš saj jambor.Tam piše da med jadranjem skrbita 2 elektromotorja za vodik bla bla bla..Kam kaj nataknejo jadra???

Nekje tam je napisano, da jadrajo na 'kajt'.
primorc84 napisal/-a:...
metanje dnarja proč na kratko povedano.
...

Mogoče je to res, ampak meni to ni videti iz prispevka na povezavi

Jaz prispevek na zgornji povezavi razumem, da so 2017 načrtovali takšen letni proračun za naslednja leta - ampak to je po mojem proračun sponzorskih sredstev za reklamno kampanjo za obnovljive vire. Če pogledam [url]https://www.google.com/search?q=energy+observer+boat[/url], je eden od sponzorjev Tojota - recimo da jih zanima nekajletna raba vodika v zahtevnem okolju.

Sicer pa je videti, da so pa hoteli preizkusiti, kako se bo obneslo nekaj manj običajnih rešitev za 'obnovljive vire' in 'ničelni ogljikov odtis' :
  • z vodikom, rezervoarjem za vodik in gorilnimi celicami namesto ton svinčevih akumulatorjev (pogosta, a težka konvencionalna rešitev) ali lažjih Ni-razno akumulatorjev (ki jih pa imajo nekaj na ladji)
  • pridobivanje elektrike med jadranjem ne s posebnim vodnim generatorjem (kar je bilo recimo običajna rešitev na Vendee Globe), ampak z dvojno uporabo električnih motorjev, ki so že itak na jadrnici)
  • s kajtom namesto jadri na jamboru
  • poskusom izrabe tudi od vode odbite svetlobe
Tisti prispevek na začetku - na siol.net - je pa samo reklamersko tračarski ocvirek (verjetno novinar tudi ni bil plačan za kaj drugega).
[url]https://www.google.com/search?q=energy+observer+boat[/url] utegne biti zanimivejše za vpogled, kaj vse so poskusili, ter razmislek o tem, kako se je obneslo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jul 10, 2018 08:09

Marjan Tomki napisal/-a:
polanc napisal/-a:Ti imaš saj jambor.Tam piše da med jadranjem skrbita 2 elektromotorja za vodik bla bla bla..Kam kaj nataknejo jadra???

Nekje tam je napisano tudi, da jadrajo na 'kajt'.

primorc84 napisal/-a:...
metanje dnarja proč na kratko povedano.
...

Mogoče je to o milijonih minusa tudi res, ampak jaz tega ne vidim iz prispevka na povezavi

Prispevek na zgornji povezavi razumem tako, da so 2017 načrtovali takšen letni proračun za naslednja leta - ampak to je po mojem proračun sponzorskih sredstev za reklamno kampanjo za obnovljive vire in za testiranje tehnologij v morskem okolju. Če pogledam https://www.google.com/search?q=energy+observer+boat, je eden od sponzorjev tudi Tojota in recimo da jih zanima nekajletna raba vodika v zahtevnem okolju.

Sicer pa je videti, da so pa hoteli preizkusiti, kako se bo obneslo nekaj manj običajnih rešitev za 'obnovljive vire' in 'ničelni ogljikov odtis' :
  • z vodikom, rezervoarjem za vodik in gorilnimi celicami namesto ton svinčevih akumulatorjev (pogosta, a težka konvencionalna rešitev) ali lažjih Ni-razno akumulatorjev (ki jih pa imajo nekaj na ladji)
  • pridobivanje elektrike med jadranjem ne s posebnim vodnim generatorjem (kar je bilo recimo običajna rešitev na Vendee Globe), ampak z dvojno uporabo električnih motorjev, ki so že itak na jadrnici)
  • s kajtom namesto jadri na jamboru
  • poskusom izrabe tudi od vode odbite svetlobe
Tisti prispevek na začetku - na siol.net - je pa samo reklamersko tračarski ocvirek (verjetno novinar tudi ni bil plačan za kaj drugega).
https://www.google.com/search?q=energy+observer+boat utegne biti zanimivejše za vpogled, kaj vse so poskusili, ter razmislek o tem, kako se je obneslo.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » So Jul 14, 2018 16:39

Laično razmišljam, torej če iz vode H2O izločiš vodik, potem ostane O. Ker kisik kot element je O2. Ozon O3, kaj je potem preostanek? Naj me kakšen kemik popravi, če sem kaj kiksnil.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Ne Jul 15, 2018 18:20

ne razumem debate,dvigneš jadro in greš in to že 1000 let minimalno,kaj bi radi sedaj bolj ekološko,elektromotorje moraš rudarit da prideš do kovin,baterije isto,ne moreš izumit tople vode ko imajo vsi bojler,gorilne celice oz njihova izdelava ni preveč ekološka??
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jul 27, 2018 10:10

igorb napisal/-a:ne razumem debate,dvigneš jadro in greš in to že 1000 let minimalno,kaj bi radi sedaj bolj ekološko,elektromotorje moraš rudarit da prideš do kovin,baterije isto,ne moreš izumit tople vode ko imajo vsi bojler,gorilne celice oz njihova izdelava ni preveč ekološka??

S tako debato ni nič narobe, dokler so udeleženci pripravljeni tudi poslušati, ne le govoriti.

Kar zadeva 1000 let minimalno
    V tisočletjih so se stvari spreminjale; inovacije so recimo bile
    - nekdo si je nekoč izmislil tkanje in šivanje
    - nekdo si je nekoč izmislil vrvi in vozle
    - nekdo si je izmislil jambor in jadrno prečko
    ...

V zadnjih nekaj sto letih recimo
    - nekdo si je izmislil latinsko jadro (ne več samo pravokotna jadra)
    - nekdo si je izmislil 'Bermuda rig (ureditev jambora in jader, ki omogoča bistveno boljše jadranje zlasti bolj ostro v veter in po kateri je opremljena večina naših jadrnic, ki pa ni nujno optimalna za recimo dodatni pogon za tankerje ali kontejnerke)

Torej je v zadnjih vsaj tisoč letih nastalo mnogo bistvenih novosti - kar bi šlo težje ali ne bi šlo, če bi kdo zatrl tej podobne debate.

Kaj si zdaj zmišljujete, da bi radi ekološke...
    Pri enem od usposabljanj iz zadnjih let (po upokojitvi) je bil izpit tudi iz (po mojem osnov, jaz sem izvedel le malo novega, čeprav je bilo veliko zanimivega) ekologije, razlika je predvsem v tem, da je v tistem usposabljanju (čisto druga dejavnost) predmet in izpit tudi iz tega sploh bil in so se ostali udeleženci svoje odgovornosti tudi za to plat svoje dejavnosti sploh zavedeli.

Čisto mogoče je, da bo to kmalu v našem izpitu za voditelja čolna (če v delu za notranje vode že zdaj ni) resen del izpita tudi poglavje o ekologiji in predpisih v zvezi z njo. Ampak če se spomnimo, koliko 'naučenega' večina pozabi takoj po izpitu, samo to da je v izpitnem gradivu ne koristi preveč; učenje za izpit in vzgoja sta dve precej različni reči.

Ne vem, kdaj sem dal v kazalo za navtiko zanimivega branja povezavo na Avstralski BoatSafe Workbook - gradivo za podobne reči kot je naš izpit za voditelja čolna - ampak tam je videti, da je ekologija že leta zelo resen del tega gradiva.

Ampak upam da vseeno ne pridemo do tega, da bi postalo prepovedano dihati brez licence in koncesije za ravnanje z odpadnimi plini - čeprav pri zakonodajalcih nikoli ne veš.

Upam da veš tudi, da naše sedanje jadrnice niso ekološke, ne le tale 'futuristična'; na in pri tejle se le iščejo in preizkušajo ideje, ki bi bile bolj ekološke (kar niti slučajno ne pomeni, da vse poskušene res so ali bodo).

Ko omenjaš tisočletja... Stekloplastika (prišla v množično uporabo približno v zadnjih 100 letih) in se doslej (*Opomba 1) v naravnem okolju sama ne reciklira, namerna - recimo industrijska - reciklaža pa mislim da tudi ni enostavna in ne ve, da bi jo kdo v velikem merilu izvajal.

Tudi mi imamo na jadrnicah motorje, elektromotorje (črpalke za vodo...), vitle, ograje, štoperje... iz kovin in plastike, pa akumulatorje (bili svinčevi ali kaki drugi), pa elektroniko in tako naprej.

Prejšnji naravni kompoziti (les) so bili pa prehitro naravno reciklabilni (užitni za žive svedre in podobno), in je prevelika uporaba tistega pri Benečanih ogolila naš Kras, ki ga je bilo treba potem 'pogozdovati'. Kje drugje je po poseku gozdov zemljo odnesel veter ali voda, ali pa so studenci usahnili in je pokrajina postala neobljudena, preden je kdo 'pogozdil' nazaj...

Torej...

Ekološke težave niso nove
    razen za tiste, ki so 'zgodovinsko slepi'; lahko jih sledimo skozi tisočletja. Ampak to da niso nove, ne pomeni, da nima smisla da se z njimi ukvarjamo. Nasprotno - treba bi bilo imeti vsaj približno predstavo o preteklih težavah in njihovih rešitvah, da bi se bilo mogoče po možnosti vnaprej izogniti težavam (ideal, morda često nedosegljiv), sicer pa vsaj prenehati z rečmi, za katere že vemo in čutimo da 'bolijo' (škodujejo) in jih vsaj približno pravočasno popraviti, kjerkoli je treba.

Saj otroka tudi naučimo, naj ne počne reči, ki bolijo - recimo meče kamna v zrak nadse, ker bo sicer bolelo, če pade nanj. Če je tak problem naučiti civilizacijo, 'naj ne meče kamna v zrak nadse, ker bodo sicer posledice tudi boleče', pa to ne gre, kaj je potem narobe z njo?

In če so ljudje kot posamezniki inteligentni, zakaj je videti, da človeška civilizacija (in vrsta) nista?

Če je ta 'futuristična' barka laboratorij za ugotavljanje, kaj se da - in kakšne posledice ima, krasno. Če kdo misli, da bi jutri spravil tem podobnih milijone na morje, je pa problem.

Ampak ta problem je podoben razliki, ali od tradicionalnega lova na tjulnje živi nekaj 100 ali tisoč Inuitov, ali pa tjulnje meso kot delikateso odkrije vsa jugozahodna azija, jih industrijsko izlovijo in iztrebijo. Ista zgodba je z izlovitvijo česarkoli (pa čenpr. izloviš nekaj, kar je jedlo meduze, se utegnejo te razmnožiti čez vse pričakovane meje...) Učinkovitejša tehnologija ima torej definitivno lahko neželjene stranske učinke, če kdo pravočasno temeljito ne premisli tudi te plati, pa tega civilizacija sedanjega tipa ne zagotavlja.

To je podobno, kot mi je nekoč polnoleten najstnik, ko je punca njegovega prijatelja zanosila, rekel, da so oni vendar še čisto premladi za to... Pa niso bili premladi, bili so narobe vzgojeni, bili so vzgojeni tako, da se niso zavedali odgovornosti za svoja dejanja.

Je naša civilizacija tudi tako narobe vzgojena?

Kar zadeva kajt namesto jadra
    Jaz se nameravam naučiti vsaj osnov kajtanja in če bi/bom kdaj imel kako plovilo, s katerim bo namen iti čez oceane, bi bil za primer loma jambora hudo koristen kajt kot (najbrž zelo učinkovit) zasilni pogon, in tudi shranjen najbrž ne bi vzel preveč prostora; ampak kot rečeno se je o tem najprej treba še marsičesa naučiti.

Brez veze pa ni.
*Opomba 1: Za razgradnjo stekloplastike v naravnem okolju bi moral kak organizem 'zevoluirati' - ali kaj drugega, recimo da ga naučijo takega delati z genetskim inžiniringom - encim za razgradnjo poliestra (in ostalih polimerov. Ta organizem bi se potem razmnožil na obseg, 'omejen' z njegovo 'zalogo hrane'. Stranska učinka bi bila, da bi v naravnem okolju stekloplastnične barke med plovbo razpadale in če oziroma ko bi ta zadeva še naprej evoluirala, bi začela živeti in predelovati še kaj drugega, česar načrtovalec ni pričakoval in ne bi želel.

-

Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Če Avg 02, 2018 21:09

ne narobe razumet nisem proti ekologiji vendar me motijo projekti ki se sklicujejo na ekologijo zato da se dobi denar in če vsi preidemo v ekološko ravnanje,ki je kao moderno bomo samo še bolj svinjali,večina teh sedanjih ekološko naravnanih projektov je naravnana zato in tako,da se dobi nekje odpustke za svinjanje npr avtomobilski koncerni,ki plačujejo ekologijo naredijo par električnih avtomobilov zato da dobijo točke,da lahko proizvajajo zmeraj večje onesnaževalce,moderne velike avtomobile,ki so v celoti potrošni material in so po 200000km za odpad,nihče ne gleda na trajnost ampak samo na zaslužek,patente ki so ekološki odkupijo in 90% teh patentov oz inovacij se nikoli ne realizira ker bi resno ogrozili njegovo veličanstvo Profit.Kar je ekološko ravnaje npr poglej naše zelene v Sloveniji ne smemo imeti vetrnih elektrarn ker ...... ogrožajo ptiče,gospodje ptičarji se pripeljejo opazovat ptiče z najbolj moderni terencem,okrog vratu jim ponavadi visi ekološki dalnogled Swarovski in ptiče snemajo z modernim fotoaparatom ki je prispel z Japonske,denar zato dobijo z naših davkov ker so kao nevladne organizacije, naj pridejo peš skicirajo ptiča kot Darvin in potem predavajo o ekologiji,zame je temeljni problem ekologije njeno neekološko vsiljevanje vsem po naši južni bi rekli spisku,brez zamere
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Avg 03, 2018 08:34

Najbolj neekološko in neetično je poslovanje VSEH multinacionalk in tovarn, ki proizvajajo produkte s "sprogramirano omejeno" življensko dobo.
Nekoč je hladilnik zdržal 25 let sedaj od istega proizvajalca ni zdržal niti 3 leta. Ne samo nekaterim ampak večina sedaj crkne do petega leta starosti!?!?
Vsi motorji z malimi prostorninami ne zdržijo več niti 150.000 km (veriga na odmični gredi je šibka točka NAMERNO !!!)
...
Ko bo to postalo kaznivo bo obrnjen velik list v ekologiji.

Embalaža za vse produkte bo morala biti razgradljiva, kot je to že bilo nekoč (papirnate vrečke in škrniclni). Namesto pločevink steklena vračljiva embalaža kot smo to že nekoč imeli v navadi in vračali steklenice.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 6 gostov