Vodna črpalka pušča

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

Vodna črpalka pušča

OdgovorNapisal/-a mirante » So Jul 21, 2018 00:16

Med morjeplovci je nekaj mehanikov in strojnikov, zato mi morda kdo lahko svetuje?

Vodna pumpa Jabsco v sistemu za hlajenje motorja Craftsman z morsko vodo na barki je začela puščati. Višji kot so obrati, bolj kaplja s pumpe. Do zdaj se mi je pri prejšnjih motorjih to dogajalo vsakih nekaj let, ko se je obrabil semering na osi črpalke. Ko se je to zgodilo, sem moral le z osi pobrusiti vodni kamen ter zamenjati semering in je bilo za nekaj let spet OK.

Pred dvema mesecema sem po izkušnjah od prejšnjih motorjev v Craftsmanu naročil semering, pa so mi javili, da vodna pumpa Jabsco nima semeringov, temveč mehansko keramično tesnilo. Poslali so mi impeler s tesnilom za pokrovček pumpe. Ker pumpa pušča zadaj okoli osi in voda kaplja iz luknjic za pumpo, si s tesnilom za pokrovček nimam kaj pomagati.
Pumpe si sam ne upam razstaviti brez navodil in ustreznih rezervnih delov, ker se bojim, da bo potem še bolj puščala.

Ima kdo od vas kakšne izkušnje s keramično mehanskim tesnilom na vodni črpalki? Kaj je potrebno storiti, da ne bo puščalo?
https://www.tepes.info/domov/jadranje/
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: Vodna črpalka pušča

OdgovorNapisal/-a kocka » So Jul 21, 2018 10:33

Osebno bi razdrl in zraven vse poslikal, dokler ne odpreš ne boš vedel kaj je vzrok puščanju in kaj naročit. Če si v marini seveda!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Jul 21, 2018 17:21

Ker ti noben ne odgovori, bom probal.
Če pogledam tale video, Jabsco raw water pump ima semeringe in siptomi, ki jih opisuješ nakazujejo na to, kar praviš, da pušča semering na vodni strani pumpe. Če si do sedaj samo brusil vodni kamen, je možno, da je z leti žleb na osi že dovolj globok, da semering več ne paše 100%. Kolikor vem je v tem primeru smisleno zamenjati os ali pa pobrusiti do te mere, da gor pašejo manjši semeringi, ampak to je improvizacija. Lahko da se niste razumeli. Če niso običajni so pa karbonsko keramični "semringi".

Jabsco seawater pump; Carbon/ceramic mechanical seal

Video ni čisto pravi za tvojo pumpo. Preveri model.
https://www.youtube.com/watch?v=ijteCCu4BzI

Mislim, da ni neke panike, dokler samo malo kaplja in curlja. Reže so ravno temu namenjene, da voda ne pride v motor.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » So Jul 21, 2018 19:37

Če se ne upaš razdret pumpe, najprej najdi številko modela, da boš vedel katero tesnilo iskat.
Pri Jabsco pumpah obstajata oba sistema tesnenja, s semeringi in s keramičnim tesnilom, ki zgleda tako:

http://www.seekpart.com/product/water-p ... 91192.html

Če si znal sam zamenjat semeringe, ni vrag, da neboš zamenjal tega keramičnega tesnenja. Bodi pozoren na naležne površine, da so res čiste. Pa pazi na keramiko, ker je res krhka.

L.p.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » To Jul 24, 2018 01:28

Hvala.
Motor ni isti, sem ga na barki pred 4 leti zamenjal z novim in tudi vodna pumpa je zdaj drugačna kot prej.
Barka je bila zadnja dva meseca stalno na poti, zato pumpe nisem razdiral, ker s keramičnim tesnilom še nisem imel opravka in nisem bil prepričan, da znam popraviti in tudi motor je kljub puščanju vode še vedno deloval.

Zdaj bom imel nekaj tednov premora in sem danes z motorja snel črpalko in jo bom prinesel domov. Upam, da kmalu najdem serviserja, ki bo keramično tesnilo znal popraviti oz. zamenjati. Vsaj prvič tega zagotovo ne bom delal sam.

Bavarko, imaš kakšen naslov serviserja, ki bi črpalko lahko popravil?
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Sr Jul 25, 2018 18:03

Mirante, včeraj sem ti poslal ZS.
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Po Nov 03, 2025 11:01

Si bom sposodil temo.
Pri vodni črpalki je začela curljat voda.
To se je zgodilo, ko sem priklopil na vodovod. Zgleda, da je pritisk naredil svoje. Že prej je bilo nekaj kapljic, a ne omembe vredno. Ne vem ali naj probam zamenjat samo tesnilo in imperer ali vse skupaj?
Ali se na črpalki lahko menjajo ležaji in semeringi ali treba zamenjat celo?

Motor Nnnni 2.40 HE

Hvala, lp
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Nov 03, 2025 11:42

na beta marine se lahko menja ležaje in semeringe cca 10 eur,(tehimpex) in osovino sem jo samo spoliral ,ponavadi se na osi med mirovanjem nabere kamen in pušča.
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Pe Nov 21, 2025 20:15

Črpalko sem razstavil in očistil vodnega kamna. Zamenjal ležaja in semeringa.
Danes zmontiral, deluje in nič ne pušča :)

Obenem sem še zalaufal kitajca za gretje in preveril če deluje. Vse OK

Sedaj sem pripravljen na zimsko sezono :)

Strošek: cca 20€ ležaja in semeringa
ter 30€ nov impeler in tesnilo

Kdo je na strani

Po forumu brska: @ndrej in 5 gostov