Reducir na auspuhu

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

algila
Višji praporščak

Reducir na auspuhu

OdgovorNapisal/-a algila » Pe Avg 10, 2018 22:01

Izhod izpušnih plinov pomešanih z morsko vodo je izhodu skozi cev premera Fi 100 mm.
Vhod v prvi plastični dušilnik je Fi 75 mm. Da bi se lahko ta dva konca povezala z cevjo, narejen
je reducir 100/75 od inox cevi (tri kosa skupaj zavarjena kot kakšen lijak).
Da tukaj ne rišem, to je sestavljeno (zavarjeno) iz:

1 x cev fi 100 mm dolžine 70 mm
1 x cev fi 75 mm dolžine 70 mm
Vmes je poševna ''skodelica'' brez dna...spodnja odprtnina fi 75 mm in zgornja fi 100 mm...

Tik zraven varja se je pojavila razpoka v dolžini 1/3 obsega kroga celotnega varja, tistega od fi 75mm.
Razpoka je nastala zaradi izrabljenosti znotraj tega »lijaka«. Starost tega je že 18 let.
To sem začasno saniral tako, da sem razpoko premazal debelo s silikonom. Nic vec ne pusca in zaenkrat dobro drzi. (ostalo je na videz še 2/3 zdravega varja)
Moje vprašanje: ali kdo ve kje poiskat/vprasat da mi nekdo ta reducir/lijak na novo naredi? Sem iz Kranja.
Hvala vnaprej
Na drugem motorju je zaenkrat vse OK,...ni videti, da bo kmalu ''lijak'' začel puščati.
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
Kontakt:

Re: Reducir na auspuhu

OdgovorNapisal/-a frikmusic » Pe Avg 10, 2018 22:50

Prit doo Cesta dveh cesarjev. Meni so naprimer cev 100mm stisnili v konus na 75. Zadeva veliko bolj obstojna. Za inox cev 316 se pa pozanimaj ali jo imajo, drugače pa kupi in jim nesi samo stisnit 5min dela.

Frik
Frajtonerca je prava stvar...
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » So Avg 11, 2018 08:42

Zakaj pa ne zašvasat? Če je bilo ok 18 let, ni razloga da ne bi bilo še naprej. Če je seveda osnovni material ok.
Sicer se pa temo kar je zavarjeno reče var. :)
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » So Avg 11, 2018 15:59

weta napisal/-a:Zakaj pa ne zašvasat? Če je bilo ok 18 let, ni razloga da ne bi bilo še naprej. Če je seveda osnovni material ok.

Zato ker je var šibek člen...

Frik
Frajtonerca je prava stvar...
Uporabniški avatar
sova
Admiral
Kraj: Solkan

OdgovorNapisal/-a sova » So Avg 11, 2018 16:46

Sam var ne. Največkrat poči zdraven vara kjer je material najbolj švoh zaradi pregretja.

lp.
algila
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a algila » So Avg 11, 2018 19:02

frikmusic napisal/-a:Prit doo Cesta dveh cesarjev. Meni so naprimer cev 100mm stisnili v konus na 75. Zadeva veliko bolj obstojna. Za inox cev 316 se pa pozanimaj ali jo imajo, drugače pa kupi in jim nesi samo stisnit 5min dela.

Frik

Frik hvala za ta info. Prav zanima me, kako zgleda, ko to stisnejo v konus.
Algila
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » So Avg 11, 2018 22:28

Lažje bi bilo z ožjega raztegnit na širše.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » So Avg 11, 2018 22:30

frikmusic napisal/-a:
weta napisal/-a:Zakaj pa ne zašvasat? Če je bilo ok 18 let, ni razloga da ne bi bilo še naprej. Če je seveda osnovni material ok.

Frik

Vsekakor je var oz. Okolica šibek člen. Vendar če je bilo do zdaj zvarjeno iz treh delov, če sem prav razumel, ne vidim razloga da se ne bi varilo. Konec koncev gre za del izpuha, ki sam po sebi nima neke ekstra nosilne funkcije.
algila
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a algila » Ne Avg 12, 2018 00:12

weta napisal/-a:
frikmusic napisal/-a:

Frik

Vsekakor je var oz. Okolica šibek člen. Vendar če je bilo do zdaj zvarjeno iz treh delov, če sem prav razumel, ne vidim razloga da se ne bi varilo. Konec koncev gre za del izpuha, ki sam po sebi nima neke ekstra nosilne funkcije.

Nič nimam protiv da se to naredi kot je zdaj iz treh delov. Ampak če je možnost da iz enega kosa cevi, en konc cevi stisneš na manjši Fi,...zdi se mi to bolj enostavno in mogoče ceneje. (in kako naredijo ta srednji del podoben ''skodelici'',...nisem videl da ima na sebi ''šav''.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov