nekaj besed in slik o prenovi sidrnega vinča, ki je bil na moji barki (po mojih informacijah) kakšnih 17 let.
Gre za Quickov vinč Eagle E1, ki je do letošnjega marca deloval brezhibno - čeprav v zadnjem času precej cvileče -, potem pa je kar naenkrat crknil.
Veliko težav sem imel, da sem ga sploh dobil z barke - največ z dvema vijakoma, ki prek ohišja vinča držita ohišje elektromotorja. Eden od vijakov se nahaja pod verigo, kar pomeni, da je nanj 17 let kapljala slana voda. Dodaten problem je menda tudi v tem, da so vijaki rosfrei, ohišje pa aluminij. Mimogrede, galvanska korozija je v alu ohišje vinča naredila kar nekaj lukenj, kar smo rešili najprej s peskanjem, nato pa smo zalili z gnetljivo kovino.
Ko smo vinč razdrli, smo videli, da je bila glavna os postrani, zvite so bile vilice za usmerjanje verige, ležaji so bili slabi ... S težavo smo odprli tudi ohišje elektromotorja, kjer je bilo veliko rje.
Pri distributerju za Quick sem naroči komplet rezervnih delov za obnovo (ležaji, tesnila, o-ringi ...), motor pa sem naročil pri izjemno prijaznemu Marku (naš član primorc84), ki mi je dobavil nov Mahlejev motor - skoraj polovico ceneje, kot so mi ga ponudili pri Motomarine.
Zamenjali smo vse ležaje, vsa tesnila, dobil je nove vilice in novo vodilo za verigo (gipsy), pa seveda nov motor.
Toliko v informacijo morjeplovcem, ki imajo stare vinče. Kolikor sem uspel pobrskati po forumih (tudi tujih), se le malokdo ukvarja z vzdrževanjem svojega vinča - pa bi se verjetno moral.
Blaž

Korozija ...

Obnova ..

Razdrt - in uničen - elektromotor ...

Novi ležaji, sveže olje ...
Tule je pa kratek video preskusa obnovljenega vinča: https://www.youtube.com/watch?v=7bbKUZishYM