OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Jul 08, 2020 10:16
halon ima rok trajanja dokler jeklenka ne preperi.
jaz imam še 2 doma, bi me pa skoraj enkrat ubilo ko sem gasil avto z njim. Zlezel v goreč avto (inštalacija zagorela) in sprožil gasilni aparat, pri halonu vidiš samo tanek sloj kot vode (pršilo) in ko hlapi v mehurčkih. malce predolgo sem bil not pa ni bilo več sape (sam kriv).
Drugače pa - v motornem prostoru, če dobro zagori (pri tem da je čoln plastika/les), tank je takoj zraven, itd - je čisto vseeno ali je prah ali je halon - samo da pod vodo ne gre. un prah boš že očistil, saj ne spiš skupaj z motorjem, važno je da se pogasi in reši čim več. in motorju ali inštalaciji, če je tesna, prah ne škodi. ne grize, ne je, v bistvu je dober izolator.
Žal nekateri ne vidite gozda zaradi dreves. Cilj je pogasiti in rešiti čoln in posadko, ne imeti težave z nabavo aparata, pa ob morebitnem požaru najmanjše možne stroške s čiščenjem. ste malce falili poanto varnostnega sistema oz. za kaj se sploh gre.
Meni je vseeno če bom en popoldne gonil wap in cunjo, če mi reši čoln prah. eni raje vidite da gre vse v k. in da ni bilo potrebe po čiščenju. pa še nekaj - halon ima omejen radij delovanja. Prah deluje do 5 metrov stran, halon pa ko enkrat gre v luft, ga ni več, in lahko veselo naprej gori. v razmislek.