Soncna elektrarna
Moderatorji: moderator2, moderator
Re: Soncna elektrarna
Električni avti.... Za popizdit. Kot bi šel k najboljšemu sosedu po vrečko štroma. Bedarija na kvadrat dokler ne bo imel vsak doma žepne elektrarne na vodik. Fizično enostavno za zdaj ne gre, da bi ga imel več kot en posebnež v soseski.
Najbolje za vse bi bilo, da pozabimo na veter in sonce in naredimo vsaj še eno nuklearko. Nuklearna energija je energija prihodnosti, te vertnice in sončne elektrarne so za neke nišne potrebe super, za mainstream pa to ne hodi.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Vse OK, dokler ni Fukušime.
Najprej se mora Johann Josefu opravičit, potem bomo pa nuklearke zidal. Samo mal višje jih je treba postavit, da jih cunami ne zalije.
al napisal/-a:Darh napisal/-a:SR 290 napisal/-a:.
Kje je pa tvoj Batagelj? Izginil??
odvetniki na delu
Ma ne, kaki odvetniki.
Sicer je pa okrog vodika tehnično enostavna rešitev pridobivanje z sončno energijo v puščavah. Problem so politične razmere in terorizem. Šlo bi tudi z nuklearkami, ki so kot pravi Aegir energija prihodnosti, ampak zaenkrat politično ne gre skoz kot bi bilo treba. Fukušime, Černobili, otoki treh milj in enih par Japonskih zamolčanih so v glavnem stvar preteklosti, z njimi v glavnem strašijo vojni dobičkarji, ki kot pravim v prve fronte pošiljajo otroke. In ravno ti ponujajo motorje sesalcev v avtomobilih, ki brez jedrske energije v resnici pomenijo skokovit porast porabe fosilnih goriv.
Če že bo kaj novega bo v končni fazi verjetno vodik. Tole z elektriko je slepa veja. Ampak dokler je bodo zaplesali atomčki, vse to ne pomeni manj svinjanja po zemlji, morju in zraku, le preneslo se bo k sosedu.
Sicer pa kot pravi kr3mne bi bilo najbolj ekološko kurit koruzni šnops, ampak je res presimpl vse skupaj, da bi kešarji to dopustili.
Nazadnje spremenil SR 290, dne Sr Nov 11, 2020 14:41, skupaj popravljeno 1 krat.
[quote="kr3mn1"
če si iz ljubljane, boš na vršiču že stal. če si pa iz kranjske gore, pa gerlitzen ni problem.[/quote]
Ne vem kakšne predstave ti imaš o dosegu el. avtomobilov (seveda, ne velja za vse) ampak pot od Ljubljane (sem iz Ljubljane) do Bovca in nazaj (v obe smeri po googlu ca 275 km čez Vršič ali Predel, vseeno) naredim brez polnjenja. Pa še mi ostane kakšnih 100-130 km. Isto velja za dan smučanja v Avstriji (recimo Bad Kleinkirchheim ali Mokrine).
če si iz ljubljane, boš na vršiču že stal. če si pa iz kranjske gore, pa gerlitzen ni problem.[/quote]
Ne vem kakšne predstave ti imaš o dosegu el. avtomobilov (seveda, ne velja za vse) ampak pot od Ljubljane (sem iz Ljubljane) do Bovca in nazaj (v obe smeri po googlu ca 275 km čez Vršič ali Predel, vseeno) naredim brez polnjenja. Pa še mi ostane kakšnih 100-130 km. Isto velja za dan smučanja v Avstriji (recimo Bad Kleinkirchheim ali Mokrine).
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
@Edo, v glavnem se vozim po rajhu in v glavnem prehitevam Tesle in če ob cesti stoji kak avto je to v glavnem Tesla. Ko pride do problemov v enem dnevu napravim čez 1.000 km in ne me basat, da bo z elektriko kdaj možno. Bo, ampak ne z aktualno potovalno hitrostjo in ne z aktualno varnostjo, ter stabilnostjo avta v ovinkih. Vsaj za časa naših življenj ne in to ne glede na denar.
Pa saj je brez veze metat milijarde v razvoj pogona, ki je slepo črevo ne glede na to, da bodo politiki verjetno povozili vse ostalo, vseeno je slepo črevo.
Električni avti imajo pravo prihodnost le v športnem segmentu, ker tam se pa res da zdret hudiča in pol in tam ni pomembno, če gre le 500 km.
Pa saj je brez veze metat milijarde v razvoj pogona, ki je slepo črevo ne glede na to, da bodo politiki verjetno povozili vse ostalo, vseeno je slepo črevo.
Električni avti imajo pravo prihodnost le v športnem segmentu, ker tam se pa res da zdret hudiča in pol in tam ni pomembno, če gre le 500 km.
Men je pa to tko češko.... zmer se neki priklapljat, sploh pa če je zastonj. Vidim pred firmo, mamo 4 polnilnice, pol se pa med sabo kličejo pa preparkiravajo 
Saj ne pravim, da je el. avto za vsakogar. Daleč od tega. Preden se človek odloči za nakup mora dobro analizirat lastne vožnje. Na dnevni in letni ravni. Jaz naredim kakšnih 30.000-35.000 km/leto. Dnevne relacije (pogosto) so okoli 300-350 km (slo in tujina). In to je idealno. In za avto in za denarnico.
Da je elektrika slepo črevo nisem čisto prepričan. Tudi sem sam imel pred nekaj leti veliko pomislekov, dvomov in vprašanj. Sedaj skoraj nič več. Dlje časa ko se pelješ na elektriko, bolj se ti zdi vse skupaj zdi logično. Pa ne da bi sam sebe prepričeval v lastno dobro odločitev. Enostavno, klasični avtomobili me sploh ne zanimajo več in ne, nisem kakšen elektrofanatik - daleč od tega.
Še vedno rad pogledam (in bi ga tudi rad imel) kakšnega oldtimerja. Pa spremljam tudi rally. Ampak, kakor sem zasledil, se tudi tam že načenja tema elektrike.
Kakorkoli, vsak mora sam pri sebi razčistit kaj je zanj najbolj primerno - motornjak, jadrnica, električni avto ali Hummer - a ja tudi ta bo sedaj električen
Da je elektrika slepo črevo nisem čisto prepričan. Tudi sem sam imel pred nekaj leti veliko pomislekov, dvomov in vprašanj. Sedaj skoraj nič več. Dlje časa ko se pelješ na elektriko, bolj se ti zdi vse skupaj zdi logično. Pa ne da bi sam sebe prepričeval v lastno dobro odločitev. Enostavno, klasični avtomobili me sploh ne zanimajo več in ne, nisem kakšen elektrofanatik - daleč od tega.
Še vedno rad pogledam (in bi ga tudi rad imel) kakšnega oldtimerja. Pa spremljam tudi rally. Ampak, kakor sem zasledil, se tudi tam že načenja tema elektrike.
Kakorkoli, vsak mora sam pri sebi razčistit kaj je zanj najbolj primerno - motornjak, jadrnica, električni avto ali Hummer - a ja tudi ta bo sedaj električen
Ni vse za vsazga ampak men pride idealno električar za iz dneva v dan. Za kej druzga pa pač kej druzga.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
-
al
1) kako se pa kaj rabljeni prodajajo
2) kdaj je treba menjat baterije in koliko to stane (v primeru, da nimaš najema za baterijo)
Jaz ne rečem, da ga ne bi imel za v mercator a za to mam že staro Vespo...
2) kdaj je treba menjat baterije in koliko to stane (v primeru, da nimaš najema za baterijo)
Jaz ne rečem, da ga ne bi imel za v mercator a za to mam že staro Vespo...
EDO napisal/-a:Da je elektrika slepo črevo nisem čisto prepričan.
Če smo pošteni do okolja je in ko nabijejo vse ustrezne trošarine bo le z goljufijo cenejša od bencina. Drug precej hud problem je materijal za akumulatorje, ki ga ima Kitajska edina res dovolj in njih se vsi bojimo. Potem so tu še redke kovine za neodim magnete in ekologija okrog njih... en kup je tega sranja, ki niso kamilice za okolje.
Bomo videli ali bo zmagal švedski pristop z vodikom, ali ameriški z elektro pogonom. Zaenkrat karte vlečejo na vodik, ker je cenejša transformacija in lažje skladiščenje goriva, ampak z malo zdrave pameti bi zmagal tretji-koruzni šnops in ta bi lahko bil dokončna rešitev, ampak pomeni preveliko rošado v kapitalu.
EDO napisal/-a:[quote="kr3mn1"
če si iz ljubljane, boš na vršiču že stal. če si pa iz kranjske gore, pa gerlitzen ni problem.
Ne vem kakšne predstave ti imaš o dosegu el. avtomobilov (seveda, ne velja za vse) ampak pot od Ljubljane (sem iz Ljubljane) do Bovca in nazaj (v obe smeri po googlu ca 275 km čez Vršič ali Predel, vseeno) naredim brez polnjenja. Pa še mi ostane kakšnih 100-130 km. Isto velja za dan smučanja v Avstriji (recimo Bad Kleinkirchheim ali Mokrine).[/quote]
ne vem no, vse sem napisal najmanj 2x že v tej temi. domet je in bo še dolgo v povprečju okoli 350km (in ne mi pisat, da imate dometa 700km pa take neumnosti, 95% tesel, ki jih srečam drkajo s 110 po avtocestah - na ta način tudi jaz spravim porabo za 50% dol). jaz delam po 1000km na dan, kaj mi bo elektro avto? če moram v eno smer 250km prepeljat, mi je že odveč, ker ratam nemobilen.
30.000km z nekim povprečnim dizlom je 1950EUR za gorivo na leto. kje je upravičenost do večje nabavne cene? po parih letih se šele izenači s "prihrankom" kateri je danes, jutri ga pa že ne bo več (razne čudne bodoče pristojbine). ekološki še zdaleč niso. nevarni - jaz bi prepovedal da se sploh lahko pelje čez most in čez tunele. samo enkrat bo en zgorel v kakem st.gothardu pa da kdo umre zraven, je konec te igrice za 30% cest.
cca. 10k dražji od primerljivega na notranje izgorevanje. povprečno slovenec naredi 12-15k na leto. to je 1000 evrov na leto na gorivu. Za deset let, imaš avto ki ima na pol hin baterije, pa potem? ki stanejo spet 10k? vsi vriskate z ničelno porabo, a dejansko je to najmanjši faktor na avtu - veliko večja je izguba vrednosti med novim in rabljenim, ki - v tem primeru - je še večja, kot pri klasičnem avtu. in ta denar si odštel v naprej. isto kot za sončno elektrarno. financiraš nekaj, v upanju da se ti bo izplačalo enkrat.
SR 290 napisal/-a:EDO napisal/-a:Da je elektrika slepo črevo nisem čisto prepričan.
Če smo pošteni do okolja je in ko nabijejo vse ustrezne trošarine bo le z goljufijo cenejša od bencina. Drug precej hud problem je materijal za akumulatorje, ki ga ima Kitajska edina res dovolj in njih se vsi bojimo. Potem so tu še redke kovine za neodim magnete in ekologija okrog njih... en kup je tega sranja, ki niso kamilice za okolje.
Bomo videli ali bo zmagal švedski pristop z vodikom, ali ameriški z elektro pogonom. Zaenkrat karte vlečejo na vodik, ker je cenejša transformacija in lažje skladiščenje goriva, ampak z malo zdrave pameti bi zmagal tretji-koruzni šnops in ta bi lahko bil dokončna rešitev, ampak pomeni preveliko rošado v kapitalu.
alkohol je rešitev. to je jasno že 30 let, samo kaj ko je ameriški dolar vezan na nafto, nafta pa napaja petrokemijo. če ti doma zdestiliraš sam 1000L alkohola, pa reduciraš na 98%, je država brez trošarin. brez davka. svetovno gospodarstvo kolabira...
s telimi e-avti pa solarnimi elektrarnami, pa subvencijami...od kdaj je treba ekologijo vsiljevat? vsiljuje se potrošništvo. aja, sej je potrošništvo, ker ekološko tako ali tako ni. zanimivo.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov