Vzdrževanje elektro trima
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Vzdrževanje elektro trima
Noben še ni pisal kako se vzdržuje power trim na izvenkrmnih motorjih. Oziroma konkretno kako dotočit, zamenjat oz. kam zlit novo olje?
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Trim dolga leta ne rabi nobenega vzdrževanja! Dokler je tesnenje kot mora biti, je stvar 100% tesna. Olje ne gre ven, voda pa ne notri...
Ko pa moraš začeti vzdrževati trim, te pa začne boleti glava...! Vse je namreč narejeno na majhnem prostoru, zelo stlačeno in edino kar lahko narediš je menjava z originalnimi deli. Marsikaj se na črpalki niti ne menja posamezno, temveč celotni sklopi. To pa stane...
K sreči pa trim pri zmerni uporabi gliserjev samo za čas dopusta brez težav deluje 10 do 15 let.
LP
Ko pa moraš začeti vzdrževati trim, te pa začne boleti glava...! Vse je namreč narejeno na majhnem prostoru, zelo stlačeno in edino kar lahko narediš je menjava z originalnimi deli. Marsikaj se na črpalki niti ne menja posamezno, temveč celotni sklopi. To pa stane...
K sreči pa trim pri zmerni uporabi gliserjev samo za čas dopusta brez težav deluje 10 do 15 let.
LP
admin napisal/-a:Ja odvisno kdo in zakaj! Vsak te tudi ne nategne! Kaj so ti vzdrževali? Dolili 0,05 l olja? Ali so ga menjali v celoti? Je v njem bila voda? Menjali semeringe? Za kakšen motor gre?
Niso nič dolili, nič privili, ker sem sam svoj mojster. Gre za Mercury-a 60kM, 2T, autolube in el. trim.
Prodajalec mi je pustil pol plastenke olja za trim in v Yuci sem kupil še eno plastenko ker so mi rekli da tudi to olje spada k servisu. In zdaj? Ne vem kako je to prejšnji lastnik dolival oz ga lahko pokličem in povprašam.
Že prej sem razdru elektro motor na el. trimu in videl da je brez opilkov, krtače so še za 100let, super. hidravlike si pa nisem upal odšraufat kar tako. Namreč rad zadeve razdrem po vrsti da vidim kaj je not in če je vse ok pa da vem kaj imam.
Zamenjal sem že impeler, dihtneg okrog, olje pete, sveče in dal sem nove kable zanje, vse elektro kontakte s čevlji razdru očistil namazal sestavil, podmazal pregibe, namastil skozi niple,... vžgal v sodu dela ko urca, našprical konzervansa belo kadilo ko turk in crknilo, pa skoz lukne za sveče en brizg pa dva obrata, pa bo do maja.
rio napisal/-a:Kako si razdru elektro motor? Se da pridet do krtač, namreč moj elektro motor zafrkava in dela in ne dela, kakor ga piči. Bi tudi sam preveri krtače, če je to možno (motor sicer ni isti ampak princip mislim, da je identičen).
Po vsej verjetnosti imaš zanič kontakte na stikalu. Razmontiraj ročko oz tisti del da boš prišel do zadnjega dela stikala. Spuli kable, zapomni si položaj in jih stakni skupaj. Seveda sredinski je main druga dva pa sta gor dol. Če to dela BP šraufaj el. motor. Odvij šraufe samo na pokrovu kjer boš videl da gre elektro kabl skozi. Tam se nahaja motorček, ki kora bit suh, krtače pa vidiš na oko ali so še ok in dovolj dolge ali požrte do kabla. Mazenje osovine ni potrebno ker leži v zaprtih ležajih.
Prvo razdri, poglej dimenzije oziroma eno vzami sabo pa poišči kak servis elektromehanike oz ročnega elektro orodja če so požrte.
Če pa še niso zgonjene do kabla jih pa malce obrusi na oblo po liniji kolektorjev, pa tudi kolektor spucaj če je zasvinjan z grafitom. Vzami prvo nitro ali aceton in staro zobno krtačo spucaj kar se da potem pa s tafinim šmerglom naokoli po kolektorju v liniji vrtenja, nikakor ne prečno. Očisti še celotno ležišče in tudi okoli magnetov.
Če pa še niso zgonjene do kabla jih pa malce obrusi na oblo po liniji kolektorjev, pa tudi kolektor spucaj če je zasvinjan z grafitom. Vzami prvo nitro ali aceton in staro zobno krtačo spucaj kar se da potem pa s tafinim šmerglom naokoli po kolektorju v liniji vrtenja, nikakor ne prečno. Očisti še celotno ležišče in tudi okoli magnetov.
rio napisal/-a:Hvala za pojasnilo.
Bom preveril stikalo ampak mislim, da ni krivo, ker ne prav v motorčku slišiš "tik-tik-tik-... preden začne vrtet, verjetno bodo krtačke.
Kje pa kupiš nove?
Ta tik-tik prihaja iz relejev, ki se nahajta v okolici motorja in ne iz elektromotorja.
Na izvenkrmnem motorju je trim povezan tako da z mikorostikalom, ki ga imaš v ročici krmiliš releja, katera se nahajata pri motorju in ta krmilita el. motor, da se vrti v eno ali drugo stran.
Tako ,da prekontroliraj vse drugo prej preden se lotiš razstavljat el. motorček.
El. motor pa lahko poskusiš tako, da kabla, ki prihajata iz njega odklopiš iz releja in priklopiš direktno na baterijo. Nato zamenjaš polariteto in trim deluje v drugo stran.
Večina izvenkrmnih motorjev ima na posodici olja od trima vijak za nivo olja. Pogledaš pa tako, da dvigneš motor do vrha, počakaš minutko in odvijačiš vijak. Olje more segat do roba luknje.
dinksi napisal/-a:Večina izvenkrmnih motorjev ima na posodici olja od trima vijak za nivo olja. Pogledaš pa tako, da dvigneš motor do vrha, počakaš minutko in odvijačiš vijak. Olje more segat do roba luknje.
Jaz na Merkuriju nimam nobene posodice posebej za olje na el. trimu. Edino kar bi bilo lahko možno za dolivat olje je velik šrauf pritrjen na spodnji tretjini ohišja elektromotorja. Do zdaj ga še nisem odvil da bi pogledal kaj je not.
V bsitvu pa vse električne naprave delajo na dim. In ko dim zapusti dotično napravo je tako, kot duša, ki uide iz telesa. Se pravi konec delovanja naprave.
ttomi73 napisal/-a:dinksi napisal/-a:Večina izvenkrmnih motorjev ima na posodici olja od trima vijak za nivo olja. Pogledaš pa tako, da dvigneš motor do vrha, počakaš minutko in odvijačiš vijak. Olje more segat do roba luknje.
Jaz na Merkuriju nimam nobene posodice posebej za olje na el. trimu. Edino kar bi bilo lahko možno za dolivat olje je velik šrauf pritrjen na spodnji tretjini ohišja elektromotorja. Do zdaj ga še nisem odvil da bi pogledal kaj je not.
V bsitvu pa vse električne naprave delajo na dim. In ko dim zapusti dotično napravo je tako, kot duša, ki uide iz telesa. Se pravi konec delovanja naprave.
Ta je ta pravi "šrauf"!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov