drago 21 testni
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Re: drago 21 testni
Fisherman 6m na prikolici sattelite je imel skupno maso cca 1200 kg. Vozili smo ga z Zafiro 1.8 bencin in z Alhambra 2.0 bencin. Lepo se pelje in nimaš občutka, da te prikolica rine po svoje. Včasih smo šli tudi za en dan v Ankaran ali Staro Savudrijo. Pri obeh avtih mi je bilo všeč, da sta z malo večjo prostornino in brez turbo. Tako imaš velik navor že pri nizkih obratih, kar blagodejno vpliva na sklopko. Sta tudi dovolj močna, da na drči z omenjeno kombinacijo ni težav. Če je drča spolzka in strma pa odklopiš prikolico, pustiš avto na ravnem delu, privežeš prikolico z vrvjo na avto, naložiš čoln in nato potegneš do ravnine.
motorni
motorni napisal/-a:Fisherman 6m na prikolici sattelite je imel skupno maso cca 1200 kg. Vozili smo ga z Zafiro 1.8 bencin in z Alhambra 2.0 bencin. Lepo se pelje in nimaš občutka, da te prikolica rine po svoje. Včasih smo šli tudi za en dan v Ankaran ali Staro Savudrijo. Pri obeh avtih mi je bilo všeč, da sta z malo večjo prostornino in brez turbo. Tako imaš velik navor že pri nizkih obratih, kar blagodejno vpliva na sklopko. Sta tudi dovolj močna, da na drči z omenjeno kombinacijo ni težav. Če je drča spolzka in strma pa odklopiš prikolico, pustiš avto na ravnem delu, privežeš prikolico z vrvjo na avto, naložiš čoln in nato potegneš do ravnine.
...to nalaganje s špago in 1200kg težkim čolnom pa je malo lažje napisat, kot dejansko izvesti
AEgir napisal/-a:Moje do sedaj so bile vse enoosne, os sem pa že N krat premikal naprej in nazaj, pri tej zadnji 1300 sem jo dvakrat, prvič sem jo postavil preveč naprej in je nad 100kmh začela nihati levo desno sploh če je imel čoln poln tank, pol sem jo pomaknil pa nazaj toliko, da imam zdaj na kljuki kolikor lahko sam dvignem torej okoli 70 kil.
Vozil sem starega riota, 750kg (verjetno bolj okoli 800) in novega 1300kg z več različnimi limuzinami in karavani, vsi po vrsti so kante za vlečt.
Z zafiro sem že večkrat prehiteval po ovinkih med Ješanami in Postojno, kombinacija se pelje sanjsko. Res, res dobr, do točke da mi je po regionalkah sploh tam čez pivko užitek vozit s prikolo. Ovinke reže kot britev. V primerjavi z limuzinami - dan in noč. Še od žene captiva težka 2000kg z 2x več konji se ne pele s prikolo tako lepo, čeprav vseeno bolš kot katerakoli limuzina.
Zakaj točno je tako ne vem, v teoriji bi rekel da to ne drži ampak praksa kaže na to, da je geometrija avtomobila izjemno pomembna in limuzine/karavani imajo slabo geometrijo za vlečt.
Zafira je sicer svoje poslanstvo kar se mene tiče izpolnila. Sem pa uredil tako, da je ostala pri bajti ravno iz tega razloga.
No mene pa zanima bo, letos bom prvič vlekel čoln iz Slo do Zadra, prej sem imel vedno tam pariranega in sem vlekel samo par sto metrov. Zdaj pa zamenjal čoln in prikolo...
Čoln ima cca 800-850kg, prikolica nova TPV 1300 nosilonosti 1000kg, avto BMW 3 xdrive....Prejšnji čoln je imel cca 750kg in v pizdi prikolico, pa (vsaj) na kratkih razdaljah nisem videl nekih problemov.
ennavtik napisal/-a:No mene pa zanima bo, letos bom prvič vlekel čoln iz Slo do Zadra, prej sem imel vedno tam pariranega in sem vlekel samo par sto metrov. Zdaj pa zamenjal čoln in prikolo...
Čoln ima cca 800-850kg, prikolica nova TPV 1300 nosilonosti 1000kg, avto BMW 3 xdrive....Prejšnji čoln je imel cca 750kg in v pizdi prikolico, pa (vsaj) na kratkih razdaljah nisem videl nekih problemov.
glej, načeloma ni neke znanosti...večja varnostna razdalja, bremzanje po občutku, pa na avtocesti več kot 100 raje ne, prej lepo 90, čeprav sam, včasih, ko ne pazim, pridem tudi do 110 ... sem imel enkrat priložnost, da sem v burji začutil, kako je zaplesalo zadaj ob sunku, ker je moj čoln precej visok, ni fajn ... pa še ena bistvena zadeva, če slučajno prehitevaš kak počasn tovornjak, ne pozabit gledat v ogledalo, da ne boš prehitro zavijal nazaj na desni pas ... in pa seveda upoštevaj zadaj dodatno dolžino pri zavijanju v ovinke ali pa križišča, da ne bo glih skakalo po vsakem robniku
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
Sej na kratkih razdaljah se ne čuti. Občutiš razliko v ovinke, dolge spuste, pri ostrih premikih in podobno pa po tem koliko spočit in sproščen stopiš iz avta po par 100km vleke. Pri nekaterih avtomobilih (audi a3,4), se v ovinke pelje tako čudno, da nikoli nimaš tistega pravega občutka. Slednja voza sta po mojih izkušnjah največji šrot za vlečt karkoli več od vrtne prikolice.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
motorni napisal/-a:Fisherman 6m na prikolici sattelite je imel skupno maso cca 1200 kg. Vozili smo ga z Zafiro 1.8 bencin in z Alhambra 2.0 bencin. Lepo se pelje in nimaš občutka, da te prikolica rine po svoje. Včasih smo šli tudi za en dan v Ankaran ali Staro Savudrijo. Pri obeh avtih mi je bilo všeč, da sta z malo večjo prostornino in brez turbo. Tako imaš velik navor že pri nizkih obratih, kar blagodejno vpliva na sklopko. Sta tudi dovolj močna, da na drči z omenjeno kombinacijo ni težav. Če je drča spolzka in strma pa odklopiš prikolico, pustiš avto na ravnem delu, privežeš prikolico z vrvjo na avto, naložiš čoln in nato potegneš do ravnine.
ravno pri bencinarjih brez turbine nimaš nobenega navora. oba avta, ki jih omenjaš imata navora tam okoli 170Nm, za današnje čase to ni nič, ker imajo litrski trivaljniki s turbino višje navore, vsak dizel tudi.
nimaš pa turbo luknje oziroma mrtvila tam do 1500 ali 1700 obratov, ko začnejo delat turbine in nabijejo navor. Zato se ti zdi klasičen bencinar ugoden, ker mu navor, čeprav majhen, zvezno narašča, ni kot pri dizlu, ko recimo pri 1400 obratih crkne takoj, pri 1700 pa koplje kot nor.
Bencinarji imajo vedno več navora od dizlov.
To da imata oba 170nm ne pomeni samo po sebi nič.
Če ima avto 170nm pri 1000rpm je to bistveno, BISTVENO manj navora, kot če ima 170nm pri 5000rpm.
Točno iz tega razloga se nikoli ne navaja navora brez števila vrtljajev pri katerih se ta navor manifestira.
Klasični vodni mlin ima ~6000nm pri 10rpm, Scania V8 motor za tovornjak ima pa 2500nm pri 1400rpm.
Kaj misliš kateri ima dejansko več navora?
Če ima avto 170nm pri 1000rpm je to bistveno, BISTVENO manj navora, kot če ima 170nm pri 5000rpm.
Točno iz tega razloga se nikoli ne navaja navora brez števila vrtljajev pri katerih se ta navor manifestira.
Klasični vodni mlin ima ~6000nm pri 10rpm, Scania V8 motor za tovornjak ima pa 2500nm pri 1400rpm.
AEgir napisal/-a:Bencinarji imajo vedno več navora od dizlov.
saj si strokovnjak na tem področju in dobro veš, da imajo tovrstni bencinarji največji navor (ta, ki sem ga navedel) nekako pri 4500 do 5000 obratov. Navor pa od prostega teka navzgor relativno enakomerno narašča od praktično 0 do max in nima tako izrazitega skoka kot turbo motorji. zato se tudi komu zdi lažje speljevanje s takim motorjem, kot s turbo, kjer je najprej vse mrtvo, potem pa v 100 obratih več popizdi do praktično maksimalnega navora, to pomeni, da ti v eni točki crkuje, če je obremenjen, v drugi točki pa koplje kot nor. vmesne pozicije pa praktično nimaš.
To se pa že bolje sliši.
Zmotilo me je tistih 170nm.
https://www.youtube.com/watch?v=KWmop_0X2bE na to treba pazit, jaz bi skoraj že enkrat skipal, pol moraš zavirat
franc5e napisal/-a:https://www.youtube.com/watch?v=KWmop_0X2bE na to treba pazit, jaz bi skoraj že enkrat skipal, pol moraš zavirat
pomoje, če bi odklopil prikolico iz kljuke na mestu bi prikolico samo na zadnje postavilo
david_bergoc napisal/-a:franc5e napisal/-a:https://www.youtube.com/watch?v=KWmop_0X2bE na to treba pazit, jaz bi skoraj že enkrat skipal, pol moraš zavirat
pomoje, če bi odklopil prikolico iz kljuke na mestu bi prikolico samo na zadnje postavilo
itak, mogoče sem tudi jaz imel tako, sedaj vedno preverim, sem pa imel visoko prikolico pod prekrivalom in do vrha naloženo
Jaz sem akso prestavil v tist kar naj bi bilo popolno, sam nisem pa pomislil, da ko bom natankal rezervoar se mi bo razmerje podrlo. Mi je kr začel tm čez 100kmh tkole nihat levo desno po malem. Sem imel vse te videe pred očmi celo pot.. 
Tale je dober.
https://youtu.be/6mW_gzdh6to
Tale je dober.
https://youtu.be/6mW_gzdh6to
Fizika ni ravno tvoja profesija...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta