Cistilna naprava / greznica

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: Cistilna naprava / greznica

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Mar 12, 2021 08:53

Tudi ce je predimenzionirana, če ni v tretjem prekatu luknje voda ostaja. Pogledaš letno porabo vode in kolicino v greznici- razlika med eno in drugo je minimalna. Drugo je ce je greznica priklopljena na kanalizacijo.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Pe Mar 12, 2021 11:50

Tretji prekat je ogromna jama v kateri je debelo kamenje. Tu voda ponikne.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Pe Mar 12, 2021 11:53

Ja pac oldschool..tudi pri nas na vikendu smo jo cistili pomoje dvakrat v 40 letih..pac ponika..ni pa prav, res pa da tu lih neke podtalnice ob obali ni, ki bi jo onesnazevalo. Pocasi se siri kanalizacija pa se bo tudi to porihtalo.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Pe Mar 12, 2021 15:36

Pa saj ta voda se po parih metrih potovanja skozi zemljo ocisti. Pri nas je pod tistim bregom kjer imamo greznico na par mestih tekla voda. Izvir ali pa ta voda iz greznice, ne vem. Cisto cista voda, nobenega smradu ali obarvanosti. Tako da ce si nekje na samem, da ni blizu podtalnice je ta troprekatna cisto ok. Najbolj mimo je bil prejsnji zakon ko si moral imet zaprt zadnji prekat in potem ti je moral kmet to ven povlect in podorat na njivi...ves ta prasek in ostala krama ki ne sodi na polje..
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Pe Mar 12, 2021 18:46

Ljubi bog, ne morem verjeti, kaj tukaj berem....
1. Greznica
Jama, narejena iz 3 prekatov, vodotesna, s 3. prelivnim prekatom, kjer višek odtekantirane odpadne vode izteče v a) ponikovlanico, b) javno kanalizacijo ali c) površinski odvodnik.
Redno jo je potrebno izpraznjevati, zato se ji reče greznica na izpraznjevanje
Še več - evidentirane greznice prazni lokalna komunalna služba oz. koncesionar. Praznjenje je zajeto na računu za vodo pod postavko "obremenjevanje okolja in čiščenje odpadnih vod" in je 1x letno brezplačno.
Prepovedane za novo vgradnjo, mislim da nekje od 2000 dalje (pa ne me za besedo držat).
2. Biološka čistilna naprava
V principu plastični večprekatni horizontalno ali vertikalno položen sod. V goščo bogato s primernimi bakterijami se dovaja kisik z vpihovanjem zraka s pomočjo kompresorja. Zrak služi tudi za mešanje gošče in zagotavljanje čim večje aerirane površine. Po obdelavi in več stopnjah čiščenja se sme prečiščena odpadna voda spuščati neposredno v okolje. Za MČN je zahtevan monitoring. Obvezne so pri vsaki novogradnji, če ni možen priklop na kanalizacijsko omrežje. Tu je NO MERCY, se pa še vedno najdejo frajerji, ki mislijo, da bodo prišli skozi brez tega. No, dokler lokalni komunalci ne pridejo naredit monitoringa ali pa ko jih DRSV pozove, naj o napravi poročajo.
Bakterije poskrbijo za pretvorbo siceršnjega človeškega blata v t.i. blato čistilnih naprav, ki ga znova koncesionar na območju prevzame in odpelje na deponijo na čistilno napravo. O tem, kaj tam počno z njim, kje drugje in drugič.
3. Rastlinska čistilna naprava
Poseben del vrta ali pa siceršnje narave, ki je "zamočvirjeno" in poraščeno z ustreznimi rastlinami, ki poskrbijo za predelavo človeškega blata v hranila za svojo rast in razmnoževanje. Kakor razumem, po "obdelavi" teče naprej v naravo bister potoček...
O tem načinu čisščenja ne vem kaj dosti, sem se pa tistih nekaj, ki sem jih videl, izognil malo bolj na široko... Za vsak primer :mrgreen:

Skratka:
Greznice so prepovedane in že zdavnaj bi morale biti vse prevezane na kanalizacijsko omrežje ali pa zamenjane z MČN. Pa seveda niso. Sem že večkrat razlagal, zakaj smo svetovni prvaki v nespoštovanju predpisov...
MČN je praktično vseeno, katero vgradiš. Vsaka mora delovati ustrezno, v praksi pa temu ni tako. Tudi proizvajalci oz. dobavitelji običajno jamčijo zgolj rezultate 1. monitoringa, potem pa običajno garancija mine, bakterije pocrkajo, kompresor oz. cev se zabije, pumpa crkne... Zato v okolici večine MČN značilen vonj.
Pomembno je, da se z dobaviteljem dogovorite za garancijo za brezhibno delovanje za dobo 10 let ali več, podkrepljeno s kakšno bančno garancijo ali podobnim zavarovanjem. Seveda vam pri tem želim veliko sreče...
Na koncu dneva bo MareC rešitev še najboljša... :D
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Pe Mar 12, 2021 19:31

Ja kaj ne mores verjet? Ne razumem.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Mar 12, 2021 21:00

Ne more verjet, da trdite, da je greznica, ki je v 30 letih niste nikoli izpraznili ker ni bilo potrebno, vrhunski dosežek v smislu "nekoč so majstri znali kako in kaj". Tako nekako. Pa pustmo trditve o čisti vodici ki iz hriba ven curlja.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Mar 12, 2021 21:04

Omas Ja s tega vidika da nimaš skrbi in dela z njo je vredu. Ampak iz tek ajnfah 3 prekatnih greznic še vedno priteče smrdljiva voda( imam nekaj izkušenj z enimi parimi). Sem tudi poizkušal z mikroorganizmi ki se jih naseli v greznico ampak voda ki priteče ven še vedno smrdi...
Sicer pa (vsaj pri nas) jo komunalci pridejo spraznit na 3 leta neglede na to kolk je v njej. Ravno sem dobil pozdrav da pridejo naslednji teden.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Pe Mar 12, 2021 22:43

sam imam cistilno napravo ki jo cca 1 x letno sprazni komunala vendar ce bi sedaj delal bi si naredil troprekatno greznico tako ki bi tesnila,in vanjo vpihoval zrak kot v cistilno napravo.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » So Mar 13, 2021 07:46

Ce je zadnja jama dovolj velika in not kamenja voda tam ponikne in ne pride nikjer ven.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Mar 13, 2021 07:49

Ponikne v podtalnico ja. Sej človeški izločki ipd se hitro razgradijo. Težava je v pralnem stroju, pomivalcu, tuš gelih....

Tisto z vpihovanjem zraka ni slaba ideja. A je dost en kompresor od hladilnika recimo?
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » So Mar 13, 2021 09:08

Odvisno od velikosti greznice, ker ce je premalo kisika bakterije pocrkajo, v ideallnih okoliscinah pa pozrejo skoraj vse. Problem so fosfati v cistilih. V cistilnih napravah vpihujejo tako kolicino zraka da, če padeš notri se utopiš, ker je toliko mehurčkov v njej. Pa ne smeš kaksnih antibiotikov metat v wc, ker antibioticne bakterije pozrejo čistilne. Tako so leta v NM ugotavljali kaj jim pobije bakterije v cistilni napravi, kriva je bila tovarna Krka, ker so v odpadne vode spuscali antibiotike.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Mar 13, 2021 15:20

Men je sicer jasno cist kak deluje cistilna ker sem kar dost bil zraven pri gradnji čn sneberje in Laško. Drugače pa sem na starejših čn prešal blato z mobilno prešo. Starejše niso imele zraka novejše pa. mešalce pa vse. Ne vem pa kake šo številke glede razmerij zraka in mešanja ipd...
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Mar 13, 2021 16:41

Tisto nekaj postov nazaj, da ti greznico zastonj izpraznijo, ker plačuješ skupaj z vodo tudi čiščenje odpadnih vod, ne drži. Ko sem pisal na komunalo, zakaj so mi zaračunali praznjenje greznice, čeprav je na računih tudi postavka čiščenje odplak, sem dobil odgovor od direktorja komunale osebno, da so mi zaračunali samo praznjenje in odvoz, očistili so pa odplake zastonj.
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Mar 13, 2021 17:20

Pri nas se nič ne doplača ko spraznijo. (Šentjur)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti