Prečkanje meje

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Sep 22, 2009 12:54

Kot Slo državljan imam HR izpit, ampak v primcipu me bolj zanima,
da v primeru, da ima čarterist ustrezno zavarovanje tudi za Slovenijo, in v primeru da ima SLO državljan ustrezen veljaven ispit v SLO in upravlja najeto charter bako pd HR zastavo, ali lahko on upravlja to plovilo v naših SLO vodah. Za Hrvaškega državljana vem, da ni nobenih problemov.

Podobno kot najem HR rentacarja in ga pripelješ v SLO.

To si je Mile, dal za domačo nalogo, pa me zanima, kako daleč je zadeva.
Uporabniški avatar
rio
Kapitan korvete
Kraj: Obala

OdgovorNapisal/-a rio » To Nov 17, 2009 11:13

Še eno vprašanje glede prečkanje meje.
Če grem iz Slovenije v Italijo z barko po morju se moram kaj prijavti/odjavit ali velja kot za avtomobile, prost pretok :?:
mile
Admiral
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mile » To Nov 17, 2009 12:05

Rio lep pozdrav!

Slo in ITA sta obe v EU skupnosti, torej boš plul v območju t.i. skupnosti in po mojem ni potrebno nič. Sicer se sam še tu nisem vozil, vendar je to isto kot po kopnem.
mile
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
Uporabniški avatar
rio
Kapitan korvete
Kraj: Obala

OdgovorNapisal/-a rio » To Nov 17, 2009 13:35

Moje razmišljanje je isto, sem pa hotel potrditev, da se nebi dobil kakšen pameten italijanski policaj in mi solil pamet :roll:
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Nov 17, 2009 14:20

Mislim, da sem enkrat nekje slišal, da se je vseeno pametno prfočkat (ampak to sem samo slišal).... Drugače pa sem našel tole povezavo, kjer je že potekala debata glede izleta v Italijo http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... ht=italijo
Pa ne pozabi njihove zastavce obesit :D

Lp Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » To Nov 17, 2009 17:22

ni potrebno ako:
- prihajaš iz EU države,
- barka je registrairana v državi EU
- vsi člani posadke so iz EU
http://www.noonsite.com/Countries/Italy ... #Clearance

http://www.italiadonna.it/barche_vela_n ... iporto.htm
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » To Nov 17, 2009 17:44

V vezi obiska Italije: ne prijavljaš se nikjer! Je pa ZELO bistveno, da imaš pravo zavarovanje za plovilo. Za I je treba imet posebno zavarovanje. Če te ustavi kontrola na morju, te bo vprašala samo za to in če ga nimaš, bo :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: .
Matter
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Matter » To Nov 17, 2009 19:12

Je kasko ok? Kril naj bi cel Jadran.

lp
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » To Nov 17, 2009 20:37

Kasko mislim, da nima veze, pomembno je obvezno zavarovanje, oziroma zavarovalna vsote, ki jo to zavarovanje krije.
Vsaj pri "naši največji zavarovalnici" me vedno vprašajo ob zavarovanju in se tudi dobi potrdilo o zavarovanju za Italijo posebej.

no, sem našel podatke o kriti zav.vsoti , upam da še držijo -
SLO - 220,000 €
I - 800.000 €
GR celo 1.500.000 €
HR 3.500.000 kun
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Nov 17, 2009 21:31

Obvezno zavarovanje imam pri Triglavu. Šel sem gledat papirje, imam tri. Prvi je zavarovalna polica, kjer piše zavarovalna vsota 1,5M euro, teritorialne meje kritja Jadransko morje, obseg zavarovanja odgovornost za škodo povzročeno tretjim osebam v Italiji, Sloveniji in Hrvaški, dodatne opombe kritje vključuje tudi odgovornost do potnikov ter odgovornost za škodo na stvareh (pred tremi leti je bilo to slednje treba plačati posebej), drugi je potrdilo o zavarovanju od zavarovalnice Triglav na katerem piše poleg ostalega datum veljavnosti od-do, tretji dokument pa je potrdilo o zavarovanju od slovenskega zavarovalnega združenja, napisano tudi v italijanščini.
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Nov 17, 2009 22:52

1.5 mio EUR bo OK in tudi tisto celotno Jadransko morje za obvezno zavarovanje potrjuje to. Torej brez skrbi tudi v Italijo.

Kasko pa nima veze z obveznim zavarovanjem proti tretji osebi. Kasko lahko imaš ali pa tudi ne, to je tvoja odločitev.

LP
Matter
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Matter » To Nov 17, 2009 23:25

Kasko pa nima veze z obveznim zavarovanjem proti tretji osebi. Kasko lahko imaš ali pa tudi ne, to je tvoja odločitev.

Mogoče ne preveč pametno vprašanje pa vendar.. Če imaš kasko, rabiš vseeno obvezno zavarovanje proti tretji osebi ali je to že všteto tudi v kasko?

lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Nov 17, 2009 23:52

Matter, res ni pametno vprašanje. :D
Sicer pa zagovarjam to, da če ne veš, pač vprašaš, pa čeprav se ti zdi še tako neumno.

Kasko nima nobene veze z obveznim zavarovanjem. Sem napisal že zgoraj. Kasko zavaruješ neko stvar PROTI tej STVARI. Po domače povedano, če s tem plovilom narediš škodo na tem plovilu. Joj sem zakompliciral, no v glavnem, če ti narediš sebi škodo. Povsem enako kot pri avtomobilu! Seveda je lahko v kasku notri še recimo kraja, pa poškodbe zaradi vremenskih ujm in podobno. Kasko bo pokril škodo na plovilu, če se ti sam zaletiš v pomol.

Ko pa se boš zaletel v sosednje plovilo pa kasko nima s tem nič. Torej takrat krije škodo obvezno zavarovanje proti tretji osebi. Sicer pa brez veze razpravljat, saj barke niti registrirat ne moreš, če to ni plačano. Če imaš barko registrirano je zavarovanje tudi plačano, je pa res, da je za SLO in HR potrebno nekaj nižje kritje, kot za Italijo. Če imaš kritje 1.500.000 EUR, potem je to dobro tako za SLO, kot HR in tudi IT.

LP
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Nov 17, 2009 23:53

Pa res ni preveč pametno. Sploh ne vem kako naj ti pojasnim drugače kot si ti že citiral. Bom poskusil .Kasko ni zavarovanje proti tretji osebi. Zavarovanje proti tretji osebi je v obveznam zavarovanju, zato se mu reče obvezno zavarovanje ali po domače "registracija".
lpg

me je šef že prehitel
https://medisken.si
Matter
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Matter » Sr Nov 18, 2009 15:34

No pa le ni bilo tko nespametno, tega zares nism vedel ;) Nekako se mi je zdelo da kasko krije vse, tudi škodo pri tretjih osebah. Hvala za obrazložitev.

lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov