E-bike - nasveti uporabnikov in mnenja

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

E-bike - nasveti uporabnikov in mnenja

OdgovorNapisal/-a Paco » Ne Mar 13, 2022 16:34

Pozdravljeni,

Ker je ponudbe kar nekaj, vsi pa nismo kolesarji in poznavalci tega trga, se za nasvet obracam tistim ki taksno kolo imajo in ga uporabljajo. Testov in mnenj medijev je dovolj a ko pricnes brskat po nasem trgu so informacije bolj skope pa se te so bolj marketinske kot zivljenske. :?

Osebno me zanima neka pol hibridna verzija med city bikom in treking verzijo.

Hvala vsem prispevkom in nasvetom kaj paziti poleg moci in navora :oops:

Paco
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: E-bike - nasveti uporabnikov in mnenja

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Mar 13, 2022 21:54

Ne testi ne izkušnje ti ne bodo nič pomagale. Testirat moraš sam, tisto kar je tebi dobr mogoče meni ni in obratno.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Mar 14, 2022 07:19

sam imam tuwan in pridem iz ajdovščine na predmejo brez predhodnih kolesarskih izkušenj v cca 1h in porabo baterije med oz odvisno kako zelim poganjat z porabo baterije med 50 in 60% procenti do koče na čavnu porabim cca 85% procentov baterije če se vozim po vipavski dolini,malo gričev in spustov naredim cca 60- do 80 km in mi ostane cca 5% baterije ,cena bicikla je 1500eur ima 9 brzin ki ti dodajajo moč elektromotorju bafang, moj sosed ima bosch 4800eur in pride domov z 60% baterije primerjava ni relevantna ker ima 20 let manj, edina primerjava je lahko da si bicikel sposodiš in ga testiraš na isti progi,električni bicikel ti omogoči precej daljši domet in precej višje vzpone kot si sam misliš da jih zmoreš zato sam osebno priporočam nakup ker nekaj kar je bilo prej muka postane užitek.
Uporabniški avatar
Paco
Admiral

OdgovorNapisal/-a Paco » Po Mar 14, 2022 10:53

Hvala
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » To Mar 15, 2022 07:52

Lahko ga tudi najameš.

Plačaš najemnino, in če ti je všeč, samo doplačaš razliko do polne cene.
Hvala na razumevanju
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Sr Mar 16, 2022 15:36

E-bicikli se razlikujejo tudi po vrsti pogona. Obstaja zadnji, centralni in prednji pogon. Napisal bom par podrobnosti, katere sem prebral na netu, predno sem kupil bicikel. Centralni pogon ima največji izkoristek, vendar tudi največjo težo. Pri tem sistemu izgubimo prednji menjalnik, ker ima v tem primeru samo eden prednji verižnik. Motor je lahko močnejši kot pri zadnjem pogonu, Pri zadnjem pogonu je motor vgrajen v zadnje kolo. Je manjši in lažji. Menjalnika sta oba, prednji in zadnji. Prednji pogon se največkrat uporablja pri predelavi normalnega bicikla v električnega, ker je to najenostavnejši način. Kolega mi je povedal, da je videl kako je pri prednjem pogonu, na močnem klancu na makadamu, prednje kolo spodrsavalo pri vožnji navzgor.
Jaz sem kupil bicikel z zadnjim pogonom, z vgrajenim akumulatorjem v ohišje. Elektronika ima devet stopenj pomoči. Važna mi je bila tudi teža bicikla. Za nakup sem se odločil zaradi problemov s kolenom. Sam potiskam kolikor lahko, ostalo doda motor. Nikakor pa nočem, da bi se peljal samo s pomočjo motorja, ker bi si v tem primeru raje kupil moped. Z mojim naredim v povprečju 60-80 km z enim polnjenjem. Če bi hotel več kilometrov, si še vedno lahko montiram dodatni akumulator.
Je pa vse skupaj stvar posameznika, od njegove želje, da ostane čimveč časa aktiven. Mlajši se tem biciklom lahko tudi smejijo, ker jim je to brez veze. Gledal sem lansko leto prenos Vuelte na Eurosport, ko sta komentatorja premlevala tudi e-bicikle. Eden je bil novinar, drugi pa kolesar. Novinar je kolesarja vprašal ali bi si on kupil električni bicikel. Odgovoril mu je: Ne še ! Dokler zmorem brez, bom vstrajal, ko pa ne bom mogel več, se temu športu ne bom odpovedal, šel bom na e-bike.
Jadranje je odklop
mažko
Kapitan

OdgovorNapisal/-a mažko » Ne Mar 20, 2022 22:03

Glede na to, da se ti bo s štromarjem močno povečal domet, s tem pa tudi ambicije, ti vsekakor priporočam gorsko varianto.
Pa seveda po možnosti čimboljše zavore, recimo koluti naj bi bili premera 203 mm, čeljusti štiribatne.. Fino je tudi, da imaš najnovejši model motorja, recimo CX 4 od Boscha, kateri ti omogoča odklop el.motorja, tko, da lahko goniš pedale brez pomoči elektrike,s tem pa ne poganjaš tudi motorja...
Vsekakor si probaj nabavit čimboljšo opremo, verjemi, ne bo ti žal..
Je pa to čisti užitek, ne tko, kot na sendvič pa sok, k je blo treba precej pazit, kak vzpon sem si lahko privoščil...
Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » To Mar 29, 2022 08:51

MarjanT napisal/-a:...Centralni pogon ima največji izkoristek, vendar tudi največjo težo. Pri tem sistemu izgubimo prednji menjalnik, ker ima v tem primeru samo eden prednji verižnik....

Sam imam Haibike Sduro Trekking 6, ki ima na pedalih 2 verižnika. Zadaj 10. Skupno teoretičnih 20 prestav. V praksi diametralno skrajnih prestav ne moreš (ne smeš?) koristiti - recimo levi prednji verižnik in skrajno desni zadnji.

Uporabljam ga za vožnjo v službo. Cca 11 km v eno smer. Kupil sem ga zato, da poleti ne pridem prešvican na šiht. Daš pač nekoliko večjo podporo. Domov pa pač manjšo in se malo bolj nadelaš. Koliko je pač volje.

Je pa omejitev na 25 km/h kar "safr". Moj je zato čipiran. Potovalka nekje med 35-40 km/h. Pri tej hitrosti porabim nekje 2%/km.

A.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Apr 16, 2022 21:14

No eno info ste tud meni,jarcu starem dali.E kolo je fajn,mal manj bom sopihal v hrib in bom z njim naredu več km,lani sem z navadnim naredu celo 4 km.Korona jbg..Kaj pa firma kolesa,ne mislim s kerim bi bil taveč frajer,ampak ,da je vzdržljiv,preizkušen sistem,da se ne kvari in pa kolko dinčkov je pametno reskirat, da je nekje optimalna kvaliteta na pram ceni.Vozil bi se pa bolj po ravnini, morda pa kdaj tud na Lisco,če res tolk pomaga,ker mi ne da dihat ko grem 2 štuka po štengah.
Gledam po netu ..vse je neki LH pa DGFRE pa ne vem kaj vse,tko da bi po domače prosil če lahko kdo kaj napiše tud o tem kaj gledat pri vzmetenju,prestavah,..pa težki so vsi nekih skor 30 kil,madona tam pr navadnih kolesih so 13 kilski.A je ta elektrika pol 13 kil šare na piciklu??
Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » To Apr 19, 2022 10:00

Jaz ne bi kompliciral. Gledal bi le, da je pogon od neke priznane znamke, ki ima že nekaj kilometrine pri e-pogonih za sabo, kot so Yamaha, Bosch, Brose. Veliko bolj je pomembno, da ti paše pod rit.

So pa težki, ja. Baterija je presneto težka, potem pa še motor in ostalo šavje.

A.
Uporabniški avatar
Paco
Admiral

OdgovorNapisal/-a Paco » To Apr 19, 2022 10:36

Jaz sem se odločil da bo pri nakupu pogoj Bosch motor.
Poleg KTM ki ga ima Bauer center so mi najbolj všeč modeli tukaj a žal ne najdem nobenega pametnega prodajalca kje blizu.

https://www.trenoli.de/
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Apr 19, 2022 11:00

4000€ za en navaden e-bicikl :shock:
Kolega ravno prodaja jadrnico 5.5m za 3500€. Ko pihne ima par kW v jadrih :lol: . Pa strehco, pa balanco (krmilo). Pa mal več pirčka lahko naložiš na/v prtljažnik. Poganjat pa ni treba. Domet .... 40.000 km 8)
Sem mogu, sorry za intermezzo.
E-bike je prihodnost, tako kot pravi Polanc, za nas kriple, ki nam sapa pojenja in izziv za nore gorske kolesarske akrobacije in vse ostale. Ampak, dragi pa so jebela. Ravno kupujem enega za ženko, da bova skupaj dirkala po zeleni deželici. A uni za 1500 niso za nikamor? Treking bi mela.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Apr 19, 2022 13:15

No jaz sem kr delal na tem..vsi pravijo motor mora biti Bosch,baterijo mi tastar rabmo močno,da mamo več podpore,diski so lahk povprečni.V novem mestu sem naletel na trgovino Smole,tu je sodelavec,ki me je tuki mal izobrazil,kupil 2 kolesi.So ptijazni,všeč mi je bilo ko mi je gospa za par stvari povedala da jih ne rabim in naj si s tem ne podražim kolesa,ni kr navijala sam da bi več prodala.Bom šel k nji.En Scot pa en a druga furma je še ki mi jo je priporočala.bom šel tja,pa da vidim ka bom rešil.Ja žal je pa 1500 e premalo,če hočeš zanesljiv Bosch motor.imajo po 50 nm potiska,ta ki ga jaz gledam pa 78.pa baterija naj bi imela 1000 ciklov,pa čipirat se ga da,da ti pomaga tudi pri hitrosti nad 25 km na h,kar je spet fajn.lp
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » To Apr 19, 2022 13:56

Živijo!

Tukaj imaš moment primeren za tebe :idea: 112Nm
domač proizvod :mrgreen: :lol: :mrgreen:
https://www.cult.si/ecult/
Mato :wink:
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » To Apr 19, 2022 14:01

ena pripomba diski morajo biti dobri ker se slabi hitro segrejejo in skrivijo oz zacnejo cvilit,

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov