OdgovorNapisal/-a MarjanT » Sr Mar 16, 2022 15:36
E-bicikli se razlikujejo tudi po vrsti pogona. Obstaja zadnji, centralni in prednji pogon. Napisal bom par podrobnosti, katere sem prebral na netu, predno sem kupil bicikel. Centralni pogon ima največji izkoristek, vendar tudi največjo težo. Pri tem sistemu izgubimo prednji menjalnik, ker ima v tem primeru samo eden prednji verižnik. Motor je lahko močnejši kot pri zadnjem pogonu, Pri zadnjem pogonu je motor vgrajen v zadnje kolo. Je manjši in lažji. Menjalnika sta oba, prednji in zadnji. Prednji pogon se največkrat uporablja pri predelavi normalnega bicikla v električnega, ker je to najenostavnejši način. Kolega mi je povedal, da je videl kako je pri prednjem pogonu, na močnem klancu na makadamu, prednje kolo spodrsavalo pri vožnji navzgor.
Jaz sem kupil bicikel z zadnjim pogonom, z vgrajenim akumulatorjem v ohišje. Elektronika ima devet stopenj pomoči. Važna mi je bila tudi teža bicikla. Za nakup sem se odločil zaradi problemov s kolenom. Sam potiskam kolikor lahko, ostalo doda motor. Nikakor pa nočem, da bi se peljal samo s pomočjo motorja, ker bi si v tem primeru raje kupil moped. Z mojim naredim v povprečju 60-80 km z enim polnjenjem. Če bi hotel več kilometrov, si še vedno lahko montiram dodatni akumulator.
Je pa vse skupaj stvar posameznika, od njegove želje, da ostane čimveč časa aktiven. Mlajši se tem biciklom lahko tudi smejijo, ker jim je to brez veze. Gledal sem lansko leto prenos Vuelte na Eurosport, ko sta komentatorja premlevala tudi e-bicikle. Eden je bil novinar, drugi pa kolesar. Novinar je kolesarja vprašal ali bi si on kupil električni bicikel. Odgovoril mu je: Ne še ! Dokler zmorem brez, bom vstrajal, ko pa ne bom mogel več, se temu športu ne bom odpovedal, šel bom na e-bike.
Jadranje je odklop