Pb+LiFePO4

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

Re: Pb+LiFePO4

OdgovorNapisal/-a motorni » To Feb 07, 2023 00:34

Je že kdo poskusil kaj kupiti pri Nkon? Razmišljam o enem takem hranilniku za v hišo na osnovi lifepo4
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Feb 07, 2023 07:56

Lure napisal/-a:@NT na shemi je SmartShunt, tako da Cerbo bo imel celotno sliko.
...Za alternator sem razmišljal da je lažje z obstoječo napeljavo in zato nisem gledal WS500.
...omejen z višino prostora za baterije.
...Shema je pa trenutno razmišljanje in zato da pridem do boljših rešitev.
OK vidim na tvoji shemi je shunt na tisti drugi, katere link si pripel pa ga ni.

- Alternator je kar projekt saj samo ena jermenica ne zmore obremenitve. Sedaj imam dvojno 13mm klinasto, ki ni tako občutljiva glede napenjanja in temperature in ne potrebuje vzmetnih nategovalcev, ker v večini primerov na barkah niti ni prostora za kaj takega. Sedaj lahko obremenim moj alternator z zunanjim Alpha pro regulatorjem v vseh pogojih do 150A pri 12V, kar bi bilo dovolj tudi za daljša prečenja in če ti solarni paneli odpovedo. Vsekakor je WS500 veliko boljši še posebej v povezavi z Victron opremo. Čeprav imam še Pb tehnologijo bom prej ali slej alternator regulator zamenjal z WS500, ker je res narejen kot sem si želel. Z Mastervoltovim Alpha Pro je malce lažja predelava še posebej z novim modelom, ki ima temperaturni senzor za alternator. Sem ga že nastavljal za potrebe na eni večji dvomotorni jahti, vendar so bile kar težave, saj ni dovolj natančno spisana dokumentacija, da bi lahko sam presodil o parametrih nastavitve, zato sem moral eksperimentirat in se učiti iz napak, ker se jim v Mastervoltu ni dalo spisat kvalitetnih navodil. Sicer pa sedaj skoraj nič več ne projektiram sistemov z Mastervoltom, ker je predrag in zadnje čase zelo nezanesljiv. Preveč je okvar.

- LiFePo4 baterije lahko ležijo! Paziti je potrebno na nekaj drugega... :wink:

- Je treba zelo premisliti kako narediti. Sem v praksi do sedaj videl, da ni enostavnih poti, zato taka predelava ni in niti ne more biti poceni. Mastervoltov sistem LIFePo4 na svojem plovilu ima vgrajen že nekaj časa en od občasnih članov foruma. Prejšnji lastnik tega plovila pa je za predelavo na LiFePo4 odštel reci in piši cca 77.000,00€. Na pacifiku je imel precej težav. Nekaj je uspel rešiti s svojim znanjem in iznajdljivostjo, vseeno pa je bilo potrebno nabaviti tudi nekaj delov, katere so iz Mastervolta poslali direktno v Polinezijo.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Feb 07, 2023 08:24

Nikola T. napisal/-a:
- Alternator je kar projekt saj samo ena jermenica ne zmore obremenitve. Sedaj imam dvojno 13mm klinasto, ki ni tako občutljiva glede napenjanja in temperature in ne potrebuje vzmetnih nategovalcev, ker v večini primerov na barkah niti ni prostora za kaj takega.

Zakaj ob vsej tej tehnologiji ne posežete po ploščatem zobatem jermenu? Ta ne zdrsne in prenaša hude sile. Je kak drug problem?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Feb 07, 2023 08:34

Nikola T. napisal/-a:Prejšnji lastnik tega plovila pa je za predelavo na LiFePo4 odštel reci in piši cca 77.000,00€.

:shock:

OK, razumem, da se za takšno investicijo odloči nekdo, ki se z barko poda na ocean, ampak investirat v barko 70 jurjev (pa tudi samo polovico, ali tretjino te vsote) samo zato, da ti ne bo treba med dvo, ali tri tedenskim dopustom nikoli v marino, se mi zdi noro :roll:

Kdor vsako leto preživi tri tedne dopusta na barki (izven matične marine), bi lahko šel vsak tretji dan v marino nafilat akumulatorje in bi za marine zapravil manj, kot 700€ (če nima jahturine).

Pa še žena bi bila vesela 8)

Moja itak pravi, da hoče vsaj vsak tretji dan v marino, da se lahko tušira in pere po mili volji.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Feb 07, 2023 09:18

H20. Na Pacifiku ni marin.
Ti si z mislimi še vedno na svoji bivši barki v Jadranu in marinah.

Vprašaj proizvajalca koliko je stala elektro instalacija in oprema za energetski sistem na tvoji zadnji bivši barki??
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Feb 07, 2023 09:27

Nikola T. napisal/-a:H20. Na Pacifiku ni marin.

Saj sem napisal, da razumem, če se za takšno investicijo odloči nekdo, ki se poda na ocean.

Ne razumem pa, da se zanjo odloči nekdo, ki pluje po jadranu, samo zato, da mu ne bo treba plačevat marin. In zagoni na desetine jurjev, da bi prišparal 700€ letno :roll:

Šparat je treba, pa naj stane kar hoče :twisted:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Feb 07, 2023 12:13

H2O napisal/-a:Šparat je treba, pa naj stane kar hoče :twisted:

In kaka je dejansko tvoja računica pri električnem avtu?
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » To Feb 07, 2023 12:25

H2O - pa ni to tako visoka investicija!
Mogoče na (več) milijonski jahturini, nikakor pa ne na naših jadrnicah. Niti desetine tega.
Koliko pa stane ploter, inštrumenti, radar, karte...? Brez energije ni ničesar od tega.
Na 3 dni v marino? Razen matične jih ne vidim nikoli. Razen izjemoma, če je slučajno ob poti in je napovedan urnebes in ni primernega zatočišča.
Še watermaker v kratkem pride in bye-bye male lopovščine po obalah Sredozemlja... :mrgreen:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Feb 07, 2023 12:32

SR 290 napisal/-a:
H2O napisal/-a:Šparat je treba, pa naj stane kar hoče :twisted:

In kaka je dejansko tvoja računica pri električnem avtu?

Ni je. Saj zato ga pa ne maram več :roll:

Pa nimam električnega avtomobila, ampak hibrida. Električnega že prej nisem maral, ker je zame neuporaben.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Feb 07, 2023 12:35

fakinx napisal/-a:Na 3 dni v marino? Razen matične jih ne vidim nikoli. Razen izjemoma, če je slučajno ob poti in je napovedan urnebes in ni primernega zatočišča.
Še watermaker v kratkem pride in bye-bye male lopovščine po obalah Sredozemlja... :mrgreen:

7 jurjev si zagonil za litijeve akumulatorje in vso kramo, ki paše zraven, zdaj boš pa še 10 jurjev za watermaker, da ti ne bo treba v marino in boš prišparal 700€ na leto? :roll:

Za ta denar bi lahko 24 let hodil v marine. Oziroma še dlje, ker boš moral najkasneje v desetih letih investirat v nove akumulatorje. Pa stroški za watermaker tudi niso zanemarljivi.

A res ne znaš narest domače naloge in seštet 2 + 2? Ali pa ne znaš razmišljat racionalno, ker tebe že noben ne bo lupil po marinah :roll:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Feb 07, 2023 12:55

:D Ko imaš obisk na barki pokažeš to, pa to, pa ono, aja in še tisto, pa na tole sem pozabil, brez tega tukaj resen morjeplovec itak ne more in če si ne more privoščit naj bo raje v hotelu a ne... in pri odhodu pogledaš na uro, ki se vsa lesketa, pa so vsi zeleni. :D
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Feb 07, 2023 13:02

A ti imaš barko zato, da so drugi zeleni od zavisti? Mene boli krulac, kaj si drugi mislijo o moji barki, ker je nimam zaradi drugih, ampak zaradi sebe. Zato tudi nikoli ne objavljam fotografij svojih bark in se ne hvalim z njimi na forumu, če še nisi opazil.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Feb 07, 2023 13:05

H2O, ti si najboljši Morjeplovec.
Prodal si jahto (razen čolna) in tako si sedaj brez skrbi pa še najmanj te košta. :lol:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Feb 07, 2023 13:08

Nikola T. napisal/-a:H2O, ti si najboljši Morjeplovec.
Prodal si barko in tako si sedaj brez skrbi pa še najmanj te košta. :lol:

Saj veš, da sem kupil novo. Še daljinec za sidro sem kupil od tebe :wink:

Je pa res manjša, kot prejšnja, ker ne rabim več tako velike barke. Sinova sta šla na svoje, za naju z ženo je pa ta čisto dovolj velika.

Imet preveliko barko samo zato, da bi se z njo hvalil pred drugimi se mi zdi pa brez veze :roll:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Feb 07, 2023 16:09

H2O, ne ti. :oops:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost