JADRALCI, KJE STE?
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
gregorg napisal/-a:...Moram priznati, da je tudi pri meni pri glavnem jadru, vang seveda poleg škote ali travelerja v kokpitu, če ga barka ima, druga najbolj uporabna komanda. Jaz ga pri močnem vetru v orco zategnem, saj so tudi mene učili, da kljub temu da že škota vleče boom dol, ga vang še bolj in s tem tud malce splošči jadro...
gregor
Lep pozdrav Gregorg
Me veseli, da si se pridružil. Moja zgodba je podobna le da sem jadral z lesenim optimistom že v osnovnošolskih časih.
Vse napisano velja za klasično jadro. Pri roll glavnem pa vang izgubi del namena (ploščenje jadra predvsem v prvi tretjini), ker spodnji rob jadra ni vpet na bum, zato ga jaz uporabljam predvsem zato, da mi krmni vetrovi ne dvigajo buma. Ploščenje je možno samo v toliko, kolikor lahko jadro nategneš v eni sami točki.
LP
Nikola Tesla
Moja ocena - prijetno presenečen.
Notranjost prostorna za to dolžino (za daljše potepanje max. 4 osebe).
Kokpit prostoren in dobro prehoden, paluba ima dobro oprijemljiv raster.
Edina večja zamera gre oteženemu prehodu na premec barke zaradi diagonalne pripone z boka barke na jambor.
S celotnimi jadri gre brez težav do 18 vozlov vetra, nato je potrebno krajšati. Na ukaze krmila se jadrnica lepo odziva.
Notranjost prostorna za to dolžino (za daljše potepanje max. 4 osebe).
Kokpit prostoren in dobro prehoden, paluba ima dobro oprijemljiv raster.
Edina večja zamera gre oteženemu prehodu na premec barke zaradi diagonalne pripone z boka barke na jambor.
S celotnimi jadri gre brez težav do 18 vozlov vetra, nato je potrebno krajšati. Na ukaze krmila se jadrnica lepo odziva.
Veliko vetra in mirno morje
B32 sem komentiral na postu, ki govori o njej.
Drugače pa tudi jaz zategnem vang, da sploščim glavno jadro, pri jadranju v veter. Če pa piha v "ritko" za zaradi dotikanja jadra na križih. Tkoa sem se naučil sam v teh lahko rečem borih 6-ih letih mojih jadranja z opazovanjem odziva barke in z malo literature. Sem pa na začetku. Predvsem zaradi pomanjkanja časa počasi napredujem. Čakam na "penzion".
Mirno morje.
Drugače pa tudi jaz zategnem vang, da sploščim glavno jadro, pri jadranju v veter. Če pa piha v "ritko" za zaradi dotikanja jadra na križih. Tkoa sem se naučil sam v teh lahko rečem borih 6-ih letih mojih jadranja z opazovanjem odziva barke in z malo literature. Sem pa na začetku. Predvsem zaradi pomanjkanja časa počasi napredujem. Čakam na "penzion".
Mirno morje.
-
EL CAPITANO
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
gregor.n napisal/-a:No, če bo tale regata res prešla od besed k dejanjem, predlagam da "motorni" najamemo eno veliko jadrnico, našponamo rjuhe in damo "vetra" našim kolegom jadralcem.
lpg
P.S.: Jaz bom poskrbel za natikanje vej na kobilce.
No pa da vidimo
FISHING & SAILING IS LIFE
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov