malo drugačno plovilo

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Bartol
Kapitan korvete

malo drugačno plovilo

OdgovorNapisal/-a Bartol » Ne Jul 28, 2024 13:35

Ker je bil lep dan in sem v hangarju našel primerno plovilo, smo se včeraj dobili v Piranskem zalivu in uživali v rahlem maestralu. Hvala Adi Va za čoln, pice, pijačo, družbo in bencin 8)

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: malo drugačno plovilo

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Jul 28, 2024 19:06

Lepa. Tole pa mora bit zabavna zadeva. Če voda ni šajba se da vseeno pristat?
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Bartol
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Bartol » Ne Jul 28, 2024 19:25

Idealno je okoli 5kt vetra in 10cm valovi. Šajba je sitna, ker je taka voda "lepljiva" in ima precej več upora (valovi pod plovce prinesejo zrak, kar zmanjša upor) in tudi globinske perspektive nimaš. Seveda zato obstaja malenkost drugačna tehnika, da se pa vse.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Jul 28, 2024 21:13

To lahko tudi premontiraš in daš gor kolesa? Zgleda mi zelo podobno letalo kot tista, ki vzletijo in pristanejo na metru pristajalne steze. :)
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Jul 29, 2024 07:53

Že nekaj časa nazaj je Peter K. objavil video.... Sem videl , da imate v Celju nekaj zanimivega v hangarju. Je to morda CH750 vsaj zvok nekako ne izgleda čisto Rotaxov?
Moj kolega je imel CH701 brez plovk seveda in mu je še danes žal, da ga je prodal.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jul 29, 2024 08:40

Bartol napisal/-a: in tudi globinske perspektive nimaš.

Tole me že dolgo zanima:
Kako določiš višino med pristankom, če je šajba, ni odseva sonca in si dovolj daleč od obale, da jimaš vsaj dveh orientirjev? A to samo odokativno vlečeš na minimalki dokler ne sedeš?

In kak je postopek ko prideš domov iz pristanka v slani vodi?
Bartol
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Bartol » Po Jul 29, 2024 16:00

AEgir napisal/-a:To lahko tudi premontiraš in daš gor kolesa? Zgleda mi zelo podobno letalo kot tista, ki vzletijo in pristanejo na metru pristajalne steze. :)

Ja zraven sem dobil tudi klasično podvozje in kolega. V tej konfiguraciji je to zelo zabaven 'bush flyer', ki rabi približno 30m kakršnegakoli terena.
Model je Zenith CH701.

SR290: pristajanje na popolnoma gladko površino se izvede tako, da se blizu obale na višini npr. dreves nastavi moč motorja, ki ob konstantni hitrosti zagotovi največ 0,5m/s spuščanja in nato brez kakršnih koli sprememb kota, smeri, višine ali hitrosti prileti do površine. Vse ostalo je lahko katastrofalno, ker ne moreš oceniti višine. Se pa vsega navadiš, šolanje (v Comu v Italiji) je zelo temeljito.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jul 29, 2024 17:48

A ko prideš bližje gladini nič ne čutiš talnega efekta?
Oprosti, sam luft me bolj zanima od navtike. :oops:

Sem te pa videl letet od Piranske punte proti Izoli. Kak dan prej se je airtractor mučil in nad estuarijem Dragonje poizkušal spustit kolesa, drugi mu je pa sledil in je vse skupaj delovalo kot bi treniral zajemanje vode, pol pa naslednji dan v jati eden za drugim trije podobni Pipistrelovim, kot na kaki demo vožnji, zadaj pa jo počasi primaršira tale zeleni Ultralajt. :D
Bartol
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Bartol » Po Jul 29, 2024 22:04

SR 290 napisal/-a:A ko prideš bližje gladini nič ne čutiš talnega efekta?
Oprosti, sam luft me bolj zanima od navtike. :oops:

Sem te pa videl letet od Piranske punte proti Izoli. Kak dan prej se je airtractor mučil in nad estuarijem Dragonje poizkušal spustit kolesa, drugi mu je pa sledil in je vse skupaj delovalo kot bi treniral zajemanje vode, pol pa naslednji dan v jati eden za drugim trije podobni Pipistrelovim, kot na kaki demo vožnji, zadaj pa jo počasi primaršira tale zeleni Ultralajt. :D

Na približno pol metra višine čutiš ground efekt od repa, ki povzroči res blag spust nosu, čemur lahko kontriraš ali pa tudi ne (odvisno od tega, ali imaš občutek za res najmanjše korekcije ali ne).
Kupil sem ga predvsem za nabiranje izkušenj in pripravo terena za morebitne resnejše aktivnosti v prihodnosti. V Sloveniji za to zakonodajno še nismo dozoreli, po letu in pol borb na Agenciji za letalstvo in raznimi NVO ter paranoičnimi ministrstvi nisem prišel kaj dosti daleč, na Hrvaškem je pa to stvar vloge za invenletališki pristanek in nekaj dni časa ter nič stroškov.. V Italiji lahko grem pa povsod tja, kamor lahko gre čoln.
Nazadnje spremenil Bartol, dne Po Jul 29, 2024 22:10, skupaj popravljeno 1 krat.
Bartol
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Bartol » Po Jul 29, 2024 22:07

Nikola T. napisal/-a:Že nekaj časa nazaj je Peter K. objavil video.... Sem videl , da imate v Celju nekaj zanimivega v hangarju. Je to morda CH750 vsaj zvok nekako ne izgleda čisto Rotaxov?
Moj kolega je imel CH701 brez plovk seveda in mu je še danes žal, da ga je prodal.

Peter je vsakič navdušen, ko ga vlečem iz hangarja :mrgreen: Model je 701 s 100-konjskim rotaxom. Zvok je malenkost drugačen zaradi propelerja, ki je prilagojen na krajše vzletne razdalje in ne na potovalno hitrost.
Za ostale 701 pri nas vem samo za dva, enega je imel okoli leta 2005 Matevž Lenarčič (z njim je šel okoli sveta), še en je bil pred leti nekje na Dolenjskem.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jul 30, 2024 00:21

Točno tega z Dolenjske imam v mislih. Kolega Matija T. je naredil hangar v okolici Grosupljega kasneje pa ga je prestavil v Šentvid pri Stični.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov