sončne celice vezava

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: sončne celice vezava

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Okt 01, 2024 20:46

Ne, ni. Podpira 2 470w panela. 850 in 950 je hardversko enak optimizator in v evropi so softversko dopustili, da 850 950 postane.

Če si sam delaš si prisiljen veliko tehnične dokumentacije prebrat. :)

Slika
Slika
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » To Okt 01, 2024 21:35

PogachnyK napisal/-a:Drgač pa vsakega, ki ima sončno na strehi vprašam, če se je že povrnila...

Do sedaj še nobenega pozitivnega odgovora.. Na koncu, ko se bo potegnila črta, bomo vsi smrtniki na istem. Nekateri (uvozniki...) pa bodo lahko kupili par stanovanj v Ljubljani (iz vašega denarja)

Če te sončna na strehi osreči, jo pač imej... Če pa si zraven še malo hobi električarja in ekonoma, pa boš sistem lahko tako optimiziral, da boš nekega dne lahko dejansko prihranil za nekaj sixpackov Hajnikena na mesec....

Do zdaj še ni amortizirana, ker je montirana šele 1 leto, ampak bo precej več kot sixpack.
No, tukaj je moja računica:
Investicija za 15kW elektrarno z odbito subvencijo: 8.500€
Letna proizvodnja 18.000kWh
Povprečni mesečni obrok pred elektrarno: 140€
Letni prihranek torej: 140€ x 12 = 1680 - 150 = 1.530€
Torej se bo investicija povrnila: 8500/1530 = 5,5 leta
Če računam da bo elektrarna delala 30 let, bom v preostalih letih pridobil (po današnjih cenah): 37.500€. Če odbijem vzdrževanje in zavarovanje pridem recimo na 30.000€

Dodatno: Ker s to isto elektrarno pridelam 18MWh elektrike in jo za hišo porabim samo cca 11MWh, mi ostane še 7MWh s katerimi polnim električni avto.
S to energijo lahko naredim (in tudi jih) cca 35.000km kar bi primerjalno z dizlom pomenilo cca 3.500€ letno za gorivo.

Zdaj pa se lahko še naprej posmehuješ moji odločitvi...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Okt 01, 2024 21:51

Viš tega pa nisem računal. Jaz se tudi vozim na letriko. Torej je amortizacijska doba pri meni še manj kot eno leto če gre vse po planih.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Okt 02, 2024 06:32

Za realna pričakovanja je realno, da kalkulacije dolgoročnih naložb upoštevajo tudi obresti kakešne bi fasal ob najemu kredita, ali vsaj amortizacijo, Z tem ne trdim, da se vam ta naložba ne izide. Očitno se vam. :D
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Okt 02, 2024 09:34

Za take vrste hitri (beri drag) kredit bi dal ene 800€.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Okt 02, 2024 14:16

igor_k napisal/-a:Do zdaj še ni amortizirana, ker je montirana šele 1 leto, ampak bo precej več kot sixpack.
No, tukaj je moja računica:
Investicija za 15kW elektrarno z odbito subvencijo: 8.500€
Letna proizvodnja 18.000kWh
Povprečni mesečni obrok pred elektrarno: 140€
Letni prihranek torej: 140€ x 12 = 1680 - 150 = 1.530€
Torej se bo investicija povrnila: 8500/1530 = 5,5 leta
Če računam da bo elektrarna delala 30 let, bom v preostalih letih pridobil (po današnjih cenah): 37.500€. Če odbijem vzdrževanje in zavarovanje pridem recimo na 30.000€

Dodatno: Ker s to isto elektrarno pridelam 18MWh elektrike in jo za hišo porabim samo cca 11MWh, mi ostane še 7MWh s katerimi polnim električni avto.
S to energijo lahko naredim (in tudi jih) cca 35.000km kar bi primerjalno z dizlom pomenilo cca 3.500€ letno za gorivo.

Dokaj korektno, a pod predpostavkami:
- da ne računaš investicije v toplotno črpalko,
- da ne računaš investicije v električni avto,
- da ne računaš stroškov razgradnje panelov in avta,
- da ti toplotna črpalka, elektrarna in avto delajo brez večjih okvar 30 let.
- da ne upoštevaš novega omrežninskega akta.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Okt 02, 2024 15:39

Jaz bi toplotno (ki ni omenjena) in električni avto od predpostavk vzel stran. Seveda bi upošteval stroške razgradnje panelov.

Baje da izkoristek panelov pada. Inverterji in ostala elektronika bo 30 let zdržala? Kako je z zavarovanjem objekta?

V teh izračunih je žal nekaj neznank... ki pa niso zanemarljive.
Xilinx Vivado HLx trainee
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Sr Okt 02, 2024 16:20

tomaz_slo napisal/-a:Dokaj korektno, a pod predpostavkami:
- da ne računaš investicije v toplotno črpalko,

Toplotna črpalka je bila že pred elektrarno, ker je pač bila potrebna zamenjava s staro pečjo.

- da ne računaš investicije v električni avto,

Avto sem kupil, ker je obstoječi dizel pač bil že star. Cena je bila nižja kot enak avto na dizelski pogon, ampak to bom zanemaril.

- da ne računaš stroškov razgradnje panelov in avta,

Nisem zasledil, da bi razgradnja električnega avta bila kakšna posebna postavka, če ga pelješ na odpad.
Sicer pa, razgradnjo potrebuje tudi klasični.
Tudi glede panelov ne poznam neke posebne tarife za razgradnjo sploh zato, ker so uporabljeni materiali: silicij (kamen), steklo, aluminij in nekaj plastike.
Če boš razrezal staro cisterno za kurilno olje in peljal na odpad staro peč je tudi nek strošek, ali ne?

- da ti toplotna črpalka, elektrarna in avto delajo brez večjih okvar 30 let.

Zelo malo peči bo delalo brez okvare 30 let, je pa res, da je okvara TČ lahko precej dražja, zato jo je pametno zavarovat.
EV ne bo delal 30 let brez okvare, kot tudi ne dizel.

- da ne upoštevaš novega omrežninskega akta.

Ki bo prizadel vse, tudi tiste brez elektrarne. Meni se bo strošek povečal za 150-200€ na leto.
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Sr Okt 02, 2024 16:24

kasaudio napisal/-a:Jaz bi toplotno (ki ni omenjena) in električni avto od predpostavk vzel stran. Seveda bi upošteval stroške razgradnje panelov.

Baje da izkoristek panelov pada. Inverterji in ostala elektronika bo 30 let zdržala? Kako je z zavarovanjem objekta?

V teh izračunih je žal nekaj neznank... ki pa niso zanemarljive.

EV je samo dodaten benefit.
Elektronika inverterjev ne bo zdržala 30let, to je jasno. Zato sem pa napisal 7.500€ za zavarovanje in vzdrževanje v 30 letih, torej 250€ na leto. Zavarovanje elektrarne je 120€ na leto.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Okt 03, 2024 01:05

Paneli imajo že plačano razgradnjo. Vse količkaj vredne firme za panele plačajo razgradnjo v naprej torej je že všteta v ceni panela.

https://pvcycle.org/

https://ir.jinkosolar.com/news-releases ... through-pv

Slika

Paneli imajo 30 letno garancijo izkoristka, po 30 letih linearne degradacije za 0.40% letno ima še vedno 87,4% prvotne zmogljivosti.

https://www.austraenergy.com.au/wp-cont ... 2C5-AU.pdf

SE Inverter ima garancijo 12 let kar se lahko z doplačilom 200-300e podaljša na 20 oziroma 25 let.

Avto in toplotno moraš kupit če maš Se, res je. Dobro da je sicer zastonj oboje. :)
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Če Okt 03, 2024 07:43

To je upad izkoristka, ki je posledica delovanja... Tu se ne upoštevajo ostali zunanji vplivi ( dež, sonce prah, toča ...)

Kakšna razgradnja je že plačana? Kolikor je meni znano, je trenutno razgradnja dražja, kot pa izdelava novega panela.

Se mi zdi, da bo podobna zgodba kot s salonitkami... Jih bomo pač zakopavali.

Pa vi res verjamete, da bo netomerjnje trajalo večno? Ne bo, jaz verjamem, da se bo ukinilo že prihodnje leto.

Verjmeite, da gredo ti tetrisi ba strehah marsikomu še bolj na jetra, kot meni (elektro press)

Sicer pa, vam se zdi pošteno, da mora moja stara mama vam plačevati elektriko? Upam da ne...
Jezen sem na sončne elektrarne. Resnično jezen. Pošiljajo popolnoma napačno sporočilo. Kar naenkrat se ti ne splača več štediti z elektriko. Več kot porabiš na boljšem si. Skregano z vsako kmečko logiko.
Hvala na razumevanju
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Okt 03, 2024 08:47

Razgradnja je organizirana in plačana, material se reciklira. Ni težko najdt na netu kako točno to poteka, tako da te reciklažne pravljice so neumnost.

Elektriko proizvajaš zato je fer da jo tudi koristiš. Tvoja stara mama jo plačuje sebi, ne meni. Tvoj argument se lahko prenese na vse. A je fer da se ti voziš z avtom in spiš na toplem, klošarji pod mostovi pa ne? Ni fer anede. Najbolš da država vzame tebi in da njim, da bo fer.
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Če Okt 03, 2024 08:55

Ja, ampak klošar meni nič ne plačuje...
Hvala na razumevanju
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Okt 03, 2024 09:14

Tvoja babica meni tudi ne. Od kod te ideje?
Nazadnje spremenil AEgir, dne Če Okt 03, 2024 09:24, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Če Okt 03, 2024 09:21

Ok, to pa počasi postaja neokusno, se umikam od takšne razprave na takšnem nivoju ( za katero sem seveda kriv tudi jaz).

Se oproščam.
L.p M.P.
Hvala na razumevanju

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov