Če si sam delaš si prisiljen veliko tehnične dokumentacije prebrat.

Moderatorji: moderator2, moderator

PogachnyK napisal/-a:Drgač pa vsakega, ki ima sončno na strehi vprašam, če se je že povrnila...
Do sedaj še nobenega pozitivnega odgovora.. Na koncu, ko se bo potegnila črta, bomo vsi smrtniki na istem. Nekateri (uvozniki...) pa bodo lahko kupili par stanovanj v Ljubljani (iz vašega denarja)
Če te sončna na strehi osreči, jo pač imej... Če pa si zraven še malo hobi električarja in ekonoma, pa boš sistem lahko tako optimiziral, da boš nekega dne lahko dejansko prihranil za nekaj sixpackov Hajnikena na mesec....
igor_k napisal/-a:Do zdaj še ni amortizirana, ker je montirana šele 1 leto, ampak bo precej več kot sixpack.
No, tukaj je moja računica:
Investicija za 15kW elektrarno z odbito subvencijo: 8.500€
Letna proizvodnja 18.000kWh
Povprečni mesečni obrok pred elektrarno: 140€
Letni prihranek torej: 140€ x 12 = 1680 - 150 = 1.530€
Torej se bo investicija povrnila: 8500/1530 = 5,5 leta
Če računam da bo elektrarna delala 30 let, bom v preostalih letih pridobil (po današnjih cenah): 37.500€. Če odbijem vzdrževanje in zavarovanje pridem recimo na 30.000€
Dodatno: Ker s to isto elektrarno pridelam 18MWh elektrike in jo za hišo porabim samo cca 11MWh, mi ostane še 7MWh s katerimi polnim električni avto.
S to energijo lahko naredim (in tudi jih) cca 35.000km kar bi primerjalno z dizlom pomenilo cca 3.500€ letno za gorivo.
tomaz_slo napisal/-a:Dokaj korektno, a pod predpostavkami:
- da ne računaš investicije v toplotno črpalko,
- da ne računaš investicije v električni avto,
- da ne računaš stroškov razgradnje panelov in avta,
- da ti toplotna črpalka, elektrarna in avto delajo brez večjih okvar 30 let.
- da ne upoštevaš novega omrežninskega akta.
kasaudio napisal/-a:Jaz bi toplotno (ki ni omenjena) in električni avto od predpostavk vzel stran. Seveda bi upošteval stroške razgradnje panelov.
Baje da izkoristek panelov pada. Inverterji in ostala elektronika bo 30 let zdržala? Kako je z zavarovanjem objekta?
V teh izračunih je žal nekaj neznank... ki pa niso zanemarljive.

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov