Usnjeno krmilo
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Usnjeno krmilo
Bom moral dat dol kolesa pa poslat v Slo.Tu hocejo 500-600e da oba kolesa preoblecejo na novo 
sem videl lani na Cresu za cca 1m premera sta 2 ki sta prvič delal potrebovala cca 2h
Ma moras met res roko za to pomoje.Rekla sivilja da je kar dela s tem.
Ne preveč komplicirat. Samo malo časa vzame, drugače pa je enostavno. Če kdo hoče lahko pokažem.
MKN
MKN
Te povabim poleti v Grcijo ce mi naredis 
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Dobil sem dve ponudbi, eno za 250€, drugo za 350€+ddv. Oboje mi je preveč, tako da se bom sam lotu. Usnje sem nabavu, pa debel sukanec in debele šivanke, tudi ukrivljene. Pogledal sem si 4 youtube posnetke. Trije posnetki kažejo tehniko, ko protagonisti vzamejo (jim sponzorji podarijo) usnjen trak že prave širine in z izdelanimi luknjami, česar pa jaz nimam. Torej mi manjka način oziroma pripomoček, s katerim bi luknje naredil. Šivilja mi je svetovala "grabljice", neki takega:
Menda se s kladivom tolče po ročaju in zaporedoma dela set lukenj. Ker lukenj je treba res dost narest. Zanima me, če ima kdo kako podobno orodje, ali pa pozna kak drug način za množično izdelavo lukenj?
Nadalje en posnetek kaže tehniko, pri kateri se usnje pred šivanjem intenzivno moči z vodo, pa me zanima, če je kdo to prakticiral?

Menda se s kladivom tolče po ročaju in zaporedoma dela set lukenj. Ker lukenj je treba res dost narest. Zanima me, če ima kdo kako podobno orodje, ali pa pozna kak drug način za množično izdelavo lukenj?
Nadalje en posnetek kaže tehniko, pri kateri se usnje pred šivanjem intenzivno moči z vodo, pa me zanima, če je kdo to prakticiral?
Navigare vivere est.
Pojdi na Temu.com in daj v iskalnik "leather kit tools". Dobiš vse.
Odrežeš trak na širino, potem pa ga spustiš čez šivanli stroj z dovolj dolgimi šivi brez sukanca, pa imaš naluknjano.
Javljaj kako ti gre 
- modro morje
- Viceadmiral
Nisem se še lotu zares, še raziskujem, problem je v podrobnostih:spyder napisal/-a:Javljaj kako ti gre
a) koliko točno mora biti trak širok, da potem, ko objame cev, in ga začneš šivat, da prideta robova točno skupaj, in je ravno prav usnje nategnjeno? Oziroma kakšna mora biti špranja?
b) kakšna je najboljša razdalja med luknjicami vzdolž traku, in odmaknjenost niza luknjic od roba traku?
c) ali je bolje delati luknjice z vrezi, ali z luknjačem, ki odstrani delček usnja?
d) en model je naredu šablono iz aluminija s stotinami luknjic, in potem spodaj dal usnjen trak, in z vrha skozi šablono z enim svedrom vrtal luknjice ...
e) na Aliexpressu se dobijo primerna orodja-grabljice za luknjanje, cena od 5 eur pa tja do 30 za kos. Problem so dolgi dobavni časi (1 mesec).
f) katero vrsto šiva uporabit (baseball, baseball križni, sedlarski, spiralni, herrington bone) ?
Navigare vivere est.
Uff cela znanost zato tolko kasirajo
A une si kontaktiral ko.je Car pisal par postov nazaj,da naredijo za 150€?
- modro morje
- Viceadmiral
Povpraševanje sem poslal na tri naslove, kjer so se na spletnih straneh hvalili, da delajo take reči, vključno z "avtotapetnik" alias Železnik. Odgovoru je samo en. Drugo ceno sem dobu od svoje navtične šivilje. Ampak tud men postaja jasno, zakaj so cene visoke. Cena materiala in pripomočkov je tuki največ 50 eur, vse ostalo so ure dela. Ker noben nima ravno serijske proizvodnje, je treba pač vse ročno narest in gre kar dosti ur. Premer krmila je 115 cm, obseg je 361 cm, če so luknjice na vsakih 5mm je to 361x4=1444 luknjic. In v vsako gre šivanka vsaj enkrat, ali pa dvakrat, odvisno od vrste šiva. Če z eno luknjico pri šivanju opraviš v 10 sekundah (šivanka in nato napenjanje), bi to zneslo teoretičnih 4 ure, samo šivanje. Pred tem je pa še priprava traku in luknjic. Pa navtična aplikacija, torej osnovna cena x 3.spyder napisal/-a:Uff cela znanost zato tolko kasirajo
Navigare vivere est.
Luknje bodo na 1 cm dovolj. Drugače je pregost šiv.
Računati ure in vbode je pa brez veze če delaš sam. Gre za veselje in užitek.
Računati ure in vbode je pa brez veze če delaš sam. Gre za veselje in užitek.
Treba poiskat kakega tapetnika,ki je u penziji in mu je dolgcas
Pa da mu kupmo materjal in ,da obem naredi.
A usnje mora bit prav za navtiko al navadno?
Pa da mu kupmo materjal in ,da obem naredi.
A usnje mora bit prav za navtiko al navadno?
- modro morje
- Viceadmiral
Nikjer nisem zasledil, da bi kdo od Youtube protagonistov omenjal neko posebno usnje. En je omenil, da če je na eni strani gladko in na drugi hrapavo (semiš), da je treba dat gladko na notranjo stran, torej se NE priporoča, da z roko držiš gladko stran. Če maš pa semiš na obeh straneh je ta opomba brezpredmetna, tak material debeline 1.9mm mam pripravljen. Šivilja priporoča nabavo pri Ibba plus Črnuče, ampak jih še nisem obiskal, tako da ne vem, kaj vse se dobi, in kake so redne cene. Predpostavljam pa, da za usnje ni najbolje, če se ga pretirano izpostavlja vremenskim neprilikam, najbrž zato majo tisti, ki so občutljivi na stanje in estetiko palubnih reči, al so pa sami izvedli projekt oblačenja in jim je zdej to posebno mar, krmilno kolo zavito v posebno carado.spyder napisal/-a:A usnje mora bit prav za navtiko al navadno?
Navigare vivere est.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov