Sidrna veriga
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- 1stofficer
- Admiral
Sidrna veriga
Menjat moram sidrno verigo ker je precej zarjavela.
Kok m rabim za 31 jadrnico in kje kupit pocinkano za dobro ceno? Je pa 8mm.
Kok m rabim za 31 jadrnico in kje kupit pocinkano za dobro ceno? Je pa 8mm.
Re: Sidrna veriga
vsaj 40m bolje 50,mora bit kalibrirana zaradi zobnika na vinču
- 1stofficer
- Admiral
Tnx, hvala obema.
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Moja jadrnica je 11m, 5,5 tone. Letos sem kupil novo ketno 8mm, dolžina 60m, tud prej sem mel tako. Na sezono sidram zvečer recimo v 30 različnih zalivih na 5-10m globine, večinoma razvijem 30-40m, včasih pa tud vseh 60, če pridem v zaliv, pa je že vse polno, in je treba sidrat na 15-20m. Al pa če se spravlja k nevihti, je vsak meter dobrodošel. Kupil v Visol, Lj Stegne, 365 eur. Ali je DIN ali ISO ugotoviš tako, da staro ketno zravnaš na tleh, pomeriš razdaljo na 10 členih, pol pa deliš s 10 in dobiš precej točno za en člen in nato pogledaš v standard.
Navigare vivere est.
omas napisal/-a:https://www.vodusek.eu/bremenske-verige/
Pazi da bo vroče cinkana ne navadna!!
Mato 
Kako se pa to vidi, ce se sploh, ker sem to ze parkrat slisal. Se ne spoznam na te zadeve
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Paa, galvansko cinkana naj bi se bolj svetila, vroče cinkana pa naj bi bila bolj groba mat prevleka. Ampak bi moral najbrž obe met skupaj, da bi jih primerjal, če maš pa pred sabo samo eno, in si neizkušen? Opozoriti bi veljalo, da naj bi bila "sidrna" veriga kalibrirana, kar menda "gradbene" verige niso, zato naj bi bile gradbene cenejše. Moje priporočilo je, da tuki ni preveč za šparat. Po drugi strani sem pa v "navtični" trgovini prejšnjo 8mm 60m kupil leta 21 za 330 eur, pa je cink propadel po samo 5 sezonah, da je pričela intenzivno rjavet. To samo po sebi še ni tako hudo, huje je, da se močno poveča trenje in se veriga ne zlaga več lepo v jašek, temveč se nakopiči in končno zabije vinč od spodaj. Tudi to je načeloma možno preseči, če jo pri obratovanju vinča zlagaš na roke v jašek, samo je neudobno, roke maš pa čisto rjave, pa tačas na krmilu ni nobenga.
Navigare vivere est.
- 1stofficer
- Admiral
Meni se okruski od rjavenja limajo na magnet, ki ga uporabljam za NT jev stevec in daljinec vinca verige. Crknili so mi ze trije ridreleji, najbrz je to vzrok. Drugega ne vidim.
Jaz sem lani v Padovi , it. nabavil verigo direkt iz fabrike dvakrat vroče cinkana in celo polirana, to je bilo za člana spyder. odlična veriga, ki se v jašek zlaga skoraj kot inox.
Jaz sem sidrno ketno menjal letos. Originalna, 8mm, 50m, vroče cinkana, prva vgradnja na jadrnici Hanse 320 je zdržala 15 let, letos pa je začela na več mestih rjaveti.
Sem globoko zajel zrak in kupil inox 8mm, 50m. Prvi vtis je pozitiven. Teče precej tišje in lažje od prejšnje, volumsko pa v sidrnem jašku zasede vsaj 30% manj prostora kot ga je zasedla stara ketna.
LPZ
Sem globoko zajel zrak in kupil inox 8mm, 50m. Prvi vtis je pozitiven. Teče precej tišje in lažje od prejšnje, volumsko pa v sidrnem jašku zasede vsaj 30% manj prostora kot ga je zasedla stara ketna.
LPZ
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
zalesjak napisal/-a:Jaz sem sidrno ketno menjal letos. Originalna, 8mm, 50m, vroče cinkana, prva vgradnja na jadrnici Hanse 320 je zdržala 15 let, letos pa je začela na več mestih rjaveti.![]()
Sem globoko zajel zrak in kupil inox 8mm, 50m. Prvi vtis je pozitiven. Teče precej tišje in lažje od prejšnje, volumsko pa v sidrnem jašku zasede vsaj 30% manj prostora kot ga je zasedla stara ketna.![]()
LPZ
Vse kar si napisal je res, res je pa tudi, da se na cukanje rada strga, ko se ti cinkana ne bo. Inox verige so krhke in neelastične kot vroče cinkane pa še vsaj 3x dražje.
mašinfirer
habibi Vll napisal/-a:zalesjak napisal/-a:Jaz sem sidrno ketno menjal letos. Originalna, 8mm, 50m, vroče cinkana, prva vgradnja na jadrnici Hanse 320 je zdržala 15 let, letos pa je začela na več mestih rjaveti.![]()
Sem globoko zajel zrak in kupil inox 8mm, 50m. Prvi vtis je pozitiven. Teče precej tišje in lažje od prejšnje, volumsko pa v sidrnem jašku zasede vsaj 30% manj prostora kot ga je zasedla stara ketna.![]()
LPZ
Vse kar si napisal je res, res je pa tudi, da se na cukanje rada strga, ko se ti cinkana ne bo. Inox verige so krhke in neelastične kot vroče cinkane pa še vsaj 3x dražje.
To kar si napisal drži. Cena je 3x višja od pocinkane in moj pomislek je bil, kaj pa, če veriga pod obremenitvijo enostavni poči? Sicer sidrati v vetru 30kn in več ter brez zavetrja je na Jadranu velika redkost in skoraj večje pomisleke imam, kaj če poči inox vrtljivka, s katero je veriga pritrjena na sidro?
Bo čas pokazal ali sem naredil prav? Je pa lepa za jo videti.
Inox 316ln. 
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
...Never sail with a crew who can't sing!...
1stofficer napisal/-a:Meni se okruski od rjavenja limajo na magnet, ki ga uporabljam za NT jev stevec in daljinec vinca verige. Crknili so mi ze trije ridreleji, najbrz je to vzrok. Drugega ne vidim.
Rele daj v kabino, ne v sidrno škatlo.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov