Obnova Klička

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Če Mar 18, 2010 23:34

Tale obnova je pa res kar zalogaj. Kitam, brusim, kitam, brusim, brusim... To res ni konca, če hočeš spraviti do gladkega.

Slika

Notranjost je danes skoraj končana. Premažem samo še z zaključnim slojem in po dnu z protizdrsnim slojem. V Hemplovem katalogu omenjajo neke blazinice, ki so najboljše za nanos barve. Kje se to dobi? Danes sem barval z valjčkom, kar gobastim, dokler je šlo, potem ga pa zamenjaš...

Slika
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Po Mar 29, 2010 16:27

Barvanje, barvanje.... to je šele packarija:)). Včeraj smo čoln dali skupaj. Organiziral sem pol žlahte, da smo v dobre pol ure vse namazali s silikonom, zadaj z kitom, spojili in privijačili z 200 vijaki z maticami. Narejeno je zelo dobro, ni šans, da bi lahko kje prodirala voda...

Še vedno bi rad vedel koliko časa se suši zadnji zaključni sloj, da dam lahko čoln v uporabo?? Še vedno se nihče ni javil, ki bi lahko (in za kakšen denar) prebarval čoln. :(
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Mar 29, 2010 16:45

Ko omenjaš Hemplov katalog ( Verjetno brošura Program za jahte), ti na zadnji strani vse lepo piše. Vrsta premaza koliko in čas sušenja. Recimo za Hempels Polybest 5555, dvokomponentna poliuretanska barva, ima čas sušenja 8 ur, pri 20°C. Posamezni intervali med premazi, pa min. 16 ur, max 5 dni. In to je tudi okvirno nakrajša doba sušenja, pred splovitvijo, najmanj 5 dni. Škoda bi bilo , da se matraš , stroški barve, potem pa plovilo daš pre hitro v vodo in se pojavijo mehurji kateri se odluščijo in zopet vse na novo z pokrivno barvo.
LP
LP
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Po Mar 29, 2010 17:02

Res je, malo me skrbi, da ne bi dal prehitro v vodo. Imam pa PolyEnamel ali nekako tako. Tisti časi so res napisani, vendar me malo skrbi. Čoln sem znotraj barval prejšnjo soboto, pa je včeraj še vedno možno z nohtom narediti razico. To pa pomeni, da ko bom gor privijačil motor, pa ko ga bom rinil na prikolico.... ITD, da se zna še odrgniti.

No saj plan splovitve je 25. 4. plan barvanja pa ta in naslednji teden. (odvisno od vremena, ker mora biti suho) Čoln imam sicer pod streho, vendar se z zaključnim slojem vseeno ne bom spuščal barvati takrat, ko bo zunaj dež.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Mar 29, 2010 17:16

Polyenamel, je enako poliuretanska, dvokomponentna barva. Ostalo je enako, le max interval med premazom, je naveden z 28 dni. Torej bi ti svetoval, da čimprej pobarvaš in pustiš ostalih dvajset 25 dni , da se suši.
Začetek in konec vsakega premaza, si splaniraj tako, da prvi premaz ne bo takrat zjutraj , ko je še vlaga od rose, zadnji pa tako, da bo vsaj šest sedem ur prej pobarvan, preden pade večerna rosa. Če pa imaš možnost , pa provizorično zapreš z folijo prostor okrog čolna, da rosa ne pride direktno na barvo. Barvo pa lepo enakomerno razvaljaj oz. razpotegni po površini, ker tam kjer praviš, da se pozna ris od nohta, je verjetno malo predebel nanos. To pa se suši mnogo dlje. Poliuretanska barva ima za drugo komponento vlago iz zraka, in če namažeš pre debelo, se zunanja stran barve strdi, naredi se kožica čez svežo barvo, katera preprečuje drugi komponenti-vlagi, da opravi svojo nalogo.

LP
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Po Mar 29, 2010 17:51

Atilone! Hvala za tole, res pravi in strokovni nasvet. Se bom držal. V bistvu imam potem tapočasi sušečo barvo:(.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Mar 29, 2010 17:58

Plinko, na krmno ne dajaj direktno motorja podloži z nečim(10mm vezana ali plastika) drugače boš vedno odrgnil, jaz imam tudi na zgornjem krmnem robu podloženo z 3mm gumo da prepreči rajse in malo blaži tresljaje.

Plinko a si ziher, da nisi v podnu pozabil kako orodje preden si čoln skupaj dal? :shock: :? :lol: :lol: :lol: 8)

Ka r se pa barve tiče pravijo malarji dalj se suši , bolj drži.
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Po Mar 29, 2010 22:56

U dobro, da si me spomnil, bom res z nečim podložil. Pa ne rabim 10 mm vezane plošče ampak kar kakšno 2-3mm bolj trdo gumo. Ojačan je čoln dovolj:). Mislim, da je bila tudi zdaj ena taka guma.

No za enkrat še ne pogrešam orodja:).
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » To Apr 20, 2010 23:07

Po dolgem času se obnova mojega čolniča bliža koncu. Kot ste mi mnogi govorili, če bi vedel koliko bo dela in stroškov ne vem, če bi se lotil.

No ampak sedaj bom vsaj imel čoln po svojem okusu in vem, da bo zdržal:). Pa še unikaten je...

Z barvanjem sicer nisem najbolj zadovoljen, poskušal sem vse načine barvanja, od valjčkov, pištole, čopiča.... S pištolo mi je barva tekla (pač ne znam...), z valjčkom je bila zadeva pomarančasta, z čopičem pa se malo poznajo sledi... Poleg tega ne vem, če se bo ta barva kdaj posušila? danes ko sem sestavljal čoln, pa če sem se slučajno samo dotaknil barve s kakšnim bolj trdim predmetom se pozna... Pa je že več kot 14 dni pobarvano. Ne vem, ali je premraz, ali premokro, ali presuho...:)?

Sestavim samo še motor in sedeže in čolnič je pripravljen. Še malo slikc:

Slika

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Apr 20, 2010 23:25

S slik zgleda super.

Glede barve, morala bi biti na otip suha v enem dnevu. Mislim da si ga nekje pihnil. Imaš ponavadi različne trdilce, tiste za cca 20°C in tiste za nižjo temp. Škoda, da nisem prej videl, tvojega posta, bi ti z veseljem prišel pomagat pošpricat čoln z svojo SATO ali pa vsaj malo v kontrolo, ko si šprical :wink:
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Apr 21, 2010 06:47

Plinko, svaka čast, lepo zgleda.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Sr Apr 21, 2010 07:45

Lepo lepo. Pomojem da bo najbolje, da ga sedaj ko so lepi dnevi pustiš na soncu in mislim da bi se morala posušit.
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Sr Apr 21, 2010 08:03

Saj barva je bila na otip suha zelo hitro. In tudi sedaj je suha. Skrbi me samo, če se čolna kje dodaknem s sidrom:).

Barval sem z Hemplovimi barvami in barval ko je bilo nad 10 stopinj, ponoči sicer tudi manj... kot piše v navodilih. Škoda res, da se mi ni kdo prej javil za barvanje. Bom vedel za drugič.

Drugače ga bom pa res pustil zunaj kakšen mesec, potem gre v vodo. Drugače pa mislim, da tukaj k sušenju pripomore vlaga. Pustil ga bom na dežju, da se bo posušil:).

Sem mislil sploviti za 27.4., pa bom pač malo počakal.
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Sr Apr 21, 2010 08:51

Ne poznam sicer Hemplovih barv, vendar je meni rekel mojster v Bliku, da se njihova barva suši od 4 - 5 dni pri cca 20 stopinjah. Če se pa ne bo posušilo pa najbolje da zbrusiš in še enkrat pobarvaš.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Apr 21, 2010 09:58

Po dolgem času se obnova mojega čolniča bliža koncu. Kot ste mi mnogi govorili, če bi vedel koliko bo dela in stroškov ne vem, če bi se lotil.

pa verjetno bi se to še dal preživet če ne bi ženščine skoz težile da se sam s čolni ukvarjamo kot da so zlati one morjo pa same na ždet na kavču:)
kt da ne morjo iz rože okopavat a ne.
ali se motim?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov