Hitrost čolna v morski in sladki vodi
Moderatorji: moderator2, moderator
Hitrost čolna v morski in sladki vodi
Ali čolni v morski vodi dosežejo večjo hitrost in prej zglisirajo kot v sladki vodi? Baje zaradi večje gostote morske vode saj s tem čoln ni toliko vgreznjen v vodo. Pa tudi potisk propelerja bi naj bil zaradi večje gostote boljši z manj zdrsavanja. Koliko bi se to naj poznalo razlike v končni hitrosti?
Čoln je hitrejši v sladki in ne v slani vodi!!! Pa to sploh ni malo, propeler za sladka ameriška jezera je ponavadi za eno stopnjo večji, včasih pa tudi enak, vendar se motor na morju manj zvrti...
Razlog je v večji gostoti in potovanje nekega predmeta skozi fluid z večjo gostoto pomeni tudi večji upor... Pozna se predvsem pri hitrejših plovilih, recimo pri 50 vozlih hitrosti bo na jezeru zagotovo 2 do 3 vozle več!
LP
Razlog je v večji gostoti in potovanje nekega predmeta skozi fluid z večjo gostoto pomeni tudi večji upor... Pozna se predvsem pri hitrejših plovilih, recimo pri 50 vozlih hitrosti bo na jezeru zagotovo 2 do 3 vozle več!
LP
admin napisal/-a:Čoln je hitrejši v sladki in ne v slani vodi!!!
LP
Pri Elan 402 in Tomos 18 to sigurno ne drži. Pred leti sem zadevo sam probaval in meril hitrost z ročnim GPS na Ljubljanici in ob Dugem otoku. In je bil čoln v morju hitrejši (cca 5km/h), če sem bil sam notri, pa tudi ugreznjen je bil v Ljubljanici cca 2cm bolj kot v morju. Pa s tremi je na Ljubljanici ril, na morju pa je celo zglisiral ob mirnem morju. To je seveda empirična ugotovitev. Morda je bil propeler bolj prilagojen morski vodi, morda je zaradi večje gostote bil bolj učinkovit, ... Skratka jaz sem opazil razliko.
- barba&capo
- Kontraadmiral
- Kontakt:
bouton napisal/-a:admin napisal/-a:Čoln je hitrejši v sladki in ne v slani vodi!!!
LP
, pa tudi ugreznjen je bil v Ljubljanici cca 2cm bolj kot v morju.
Glede ugreza: to je čisto normalno, da bo imelo telo v sladki vodi večji ugrez kot v slani (zaradi različnih gostot vode). Na ladjah je na boku t.i. Plimsolova oznaka (Plimsoll mark), ki prikazuje in določa maksimalne dovoljene ugreze za različne vode in glede na tovor (les ali ostali tovor). To je zelo grob opis.
Več si lahko preberete:
http://en.wikipedia.org/wiki/Waterline
Sem še jaz malce pogooglal, in se mi je zdel zanimiv odgovor:
Salt gives your prop's blades better "bite".
Or less slip, however you wish to see it.
Allso the hull rides slightly higher due to the sp. gravity.
Seems to give better hull lift, less drag at high speeds.
It is quite common to see a 4% to 5% improvment in speed in salt. (personal experiance with my Glastron GT150 with 115 Johnson and 23" prop)
Torej govori iz osebnih izkušenj da je imel 4 - 5% večjo hitrost v slani vodi.
It is quite common to see a 4% to 5% improvment in speed in salt. (personal experiance with my Glastron GT150 with 115 Johnson and 23" prop)
mravla74 napisal/-a:Sem še jaz malce pogooglal, in se mi je zdel zanimiv odgovor:
Razlog je napačen propeler!
Po mojem ima admin prav, malo poglejte z. gibalne količine, pa bo jasno, pretok pri enakih obratih in pri enakem propelerju je enak, vendar se masa medija razlikuje, zato je pri enakem propelerju gibalna količina curka manjša od gibalne količine curka v morksi vodi, zato rabiš drug propeler za sladko vodo, ki ti poveča pretok, da dobiš max gibalno količino, ki jo motor preko curka lahko da.
Glede upora pa je jasno, da redkejši ko je medij manj je upora, manj je upora več gre v potiskanje barke in večja je končna hitrost.
Propelerja za sladko in morsko vodo sta različna, zato da povečaš pretok in stem ohraniš gibalno količino saj je masa medija manjša, od oka bi rekel, da mora imet v sladki vodi propeler malov večji pitch-hod od morskega. Na koncu pa bo čoln v sladki vodi hitrejši.
Glede upora pa je jasno, da redkejši ko je medij manj je upora, manj je upora več gre v potiskanje barke in večja je končna hitrost.
Propelerja za sladko in morsko vodo sta različna, zato da povečaš pretok in stem ohraniš gibalno količino saj je masa medija manjša, od oka bi rekel, da mora imet v sladki vodi propeler malov večji pitch-hod od morskega. Na koncu pa bo čoln v sladki vodi hitrejši.
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost