Plovba preko Kvarnerja
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
-
zlatizlatko
- Kapitan korvete
Plovba preko Kvarnerja
Poleti navadno krenem iz Medulina do Suska, na obisk kolegu, ki ima tam vikend. Pred potjo skrbno preučim napoved za 2-3 dni naprej
in se odpravim napot zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Kljub mirnemu morju, navadno sredi Kvarnerja naletim na kar velike valove, ki
so za moj 6m gliser včasih že problem.
kakšne so vaše izkušnje prečkanja Kvarnerja? Jaz izberem kar direkten kurs Medulin-Susak, opažam pa, da predvsem motorna plovila
kar pogosto plujejo od Porerja v smeri SV. Ne vem, ali plujejo proti Osorju oz. v tej smeri, ali pa je morje po tej ruti
(Porer-sever Unij in dalje proti Lošinju ali Susku) mirnejše za plovbo.
Če gledam na aladinu model vetra za Istro in Kvarner, je navadno morje v kursu direktno na Susak res bolj izpostavljeno zahodniku, kot kurs
proti Osorju in potem v zaveterju Unij naprej proti jugu?
kakšni so vaši predlogi?
in se odpravim napot zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Kljub mirnemu morju, navadno sredi Kvarnerja naletim na kar velike valove, ki
so za moj 6m gliser včasih že problem.
kakšne so vaše izkušnje prečkanja Kvarnerja? Jaz izberem kar direkten kurs Medulin-Susak, opažam pa, da predvsem motorna plovila
kar pogosto plujejo od Porerja v smeri SV. Ne vem, ali plujejo proti Osorju oz. v tej smeri, ali pa je morje po tej ruti
(Porer-sever Unij in dalje proti Lošinju ali Susku) mirnejše za plovbo.
Če gledam na aladinu model vetra za Istro in Kvarner, je navadno morje v kursu direktno na Susak res bolj izpostavljeno zahodniku, kot kurs
proti Osorju in potem v zaveterju Unij naprej proti jugu?
kakšni so vaši predlogi?
Kaj naj ti povem. V glavnem si si že sam odgovoril.
Mirnejše morje imaš, če pluješ ob Vzhodni obali Istre nekaj milj in nato udariš kurs na severni rt Lošinja. (Osor)
Žal pa v tvojem primeru, ko imaš za destinacijo Susak, ne boš delal takšnega ovinka.
Mirnejše morje imaš, če pluješ ob Vzhodni obali Istre nekaj milj in nato udariš kurs na severni rt Lošinja. (Osor)
Žal pa v tvojem primeru, ko imaš za destinacijo Susak, ne boš delal takšnega ovinka.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Pokliči kolega zgodaj zjutraj, kakšno je morje pri Susku, večjih valov kot so trenutno tam, ne bo preko celega kvarnerja. Do približno 3. popoldne, če ni napovedanih kakšnih neverinov, bo vreme stabilno, po tretji uri pa je možna sprememba. Zato kasneje počakaš do 4. ure na Susku, če je vreme OK, lahko greš nazaj. Če je napovedana burja ali jugo v jačanju, se ne odpravljaj, drugače pa poleti ni kaj kritičnega, le kakšen maestral ampak ponavadi ni problema z njim, pa tudi za tvoj čoln 6m ne bo.
Ko smo bili v Pomerju sem Kvarner prečkal skoraj vsak vikend. Ampak MareC, je pa sigurno zmagovalec med nami. Kar bo napisal on, to zna držati
Naj nekdo pogleda na internetne strani Jadrolinije. Mogoče ima že redno linijo Medulin-Unije
Naj nekdo pogleda na internetne strani Jadrolinije. Mogoče ima že redno linijo Medulin-Unije
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
kr en napisal/-a:Ko smo bili v Pomerju sem Kvarner prečkal skoraj vsak vikend. Ampak MareC, je pa sigurno zmagovalec med nami. Kar bo napisal on, to zna držati![]()
Bo držalo. MareC ima tako sportski gliser kot trajekt s katerim prevaža od palubnih potnikov do ploščic za kopalnico, pesek, cement za prevoz avtomobilov pa mu manjka edino le še certifikat.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
bsc46 napisal/-a:Ttomi73, ti mu povej kako se pluje čez kvarner z 4,8m.
V bistvu ne bom povedal ker sem bil v prekršku. Drugače pa junga-unga-junga-juhuhu do Osorja. Nazaj grede je bila pa milina taka kot napoved po aladinu iz Kr enga pcja. Thx kren za aladin napoved.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Pot od Medulina do Crne Punte pa na Cres lahko opraviš in nisi v prekršku.
Sicer pa - dovolj zgodaj do rta Marlera pa direkt na otok Zeča.
Pri hitrosti cca. 23 NM/h si na Osorju v 40-tih minutah.
Je pa res, da si v prekršku, saj si na polovici cca. 6 milj od kopnega.
Če z Marlere štartaš med 6:00 in 7:00, poleti gotovo ne boš sam plul v tej smeri.
Sicer pa - dovolj zgodaj do rta Marlera pa direkt na otok Zeča.
Pri hitrosti cca. 23 NM/h si na Osorju v 40-tih minutah.
Je pa res, da si v prekršku, saj si na polovici cca. 6 milj od kopnega.
Če z Marlere štartaš med 6:00 in 7:00, poleti gotovo ne boš sam plul v tej smeri.
Sve će to narod da pozlati!
Predvsem je pomembno kakšno je vreme. Spremljaj napovedi, če je mogoče tudi napovedi vetra (aladin ipd. al pa na kakšni surferski strani/forumu).
Če je napoved slaba ali napovedan veter, nikar čez Kvarner.
Sicer pa se mi (družina) vozimo iz Pule na Cres in Lošinj s fišermanom 5,40m in 115 konjskim motorjem.
Ne, nisi prepogumen, je pa treba z glavo in previdno.
Zjutraj, preden se dvigne maestral greš na Zečo, zvečer, ko se poleže pa nazaj. Meni se je večkrat pripetilo, da je bilo na Kvarnerju morje kot olje.
Če je napoved slaba ali napovedan veter, nikar čez Kvarner.
Sicer pa se mi (družina) vozimo iz Pule na Cres in Lošinj s fišermanom 5,40m in 115 konjskim motorjem.
Ne, nisi prepogumen, je pa treba z glavo in previdno.
Zjutraj, preden se dvigne maestral greš na Zečo, zvečer, ko se poleže pa nazaj. Meni se je večkrat pripetilo, da je bilo na Kvarnerju morje kot olje.
- bluesky
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana Šentvid
- Kontakt:
Kje blizu rta Marler se da udobno na sidru prenočiti (ali pa kakšen privez na kakšen pomolček)? Naš start bo iz okolice Novigrada, tako da bomo morali v okolici Medulina prespati.
Če bo vreme ugodno, bomo pa že prvi dan zvečer prečili Kvarner. Pa bo treba prespati v okolici Osorja. Še kakšen predlog glede prenočevanja v okolici Osorja ?
Če bo vreme ugodno, bomo pa že prvi dan zvečer prečili Kvarner. Pa bo treba prespati v okolici Osorja. Še kakšen predlog glede prenočevanja v okolici Osorja ?
BlueSky
Nekaj 100m južno od otoka Levan je na obali ozek zaliv, kjer boste imeli mir pred jutranjim burinom, in levantinom. Ko se ta začne umirjati krenete čez. Poleti je to med 6:00 in 7:00.
Sidraš se po sredini in nato s krme na vsako stran nekaj metrov vrvi na skale.
Zaliv je na severni strani rta Marlera.
Sidraš se po sredini in nato s krme na vsako stran nekaj metrov vrvi na skale.
Zaliv je na severni strani rta Marlera.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov