Mercruiser 5.0 v8 težave
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
-
2009casper
- Desetnik
Mercruiser 5.0 v8 težave
Pozdravljeni,
Zanima me če je že imel podobne težave in mi lahko kako pomaga? Sem lastnik 2. leti starega Regala 2250 in po prevoženih 90 urah so se že začele težave. Ko motor teče se iz izpuha sliši zvok kot bi puščalo tesnilo na kolektorju, kar se mi zdi kar malo hitro glede na prevožene ure. Včeraj sem poskusil priviti vijake in res so bili rahlo popuščeni in tudi zvok je potem bil mogoče malo tišji. Druga težava pa je občasen dvojni pisk ki se pojavlja med vožnjo, včasih že na prostem teku, pa potem spet izgine. Sumim napako kakega senzorja, saj je tlak olja, temperatura in moč motorja normalna. No pa sem skoraj pozabil še na tretjo težavo, to je nedelujoč merilec hitrosti. Sumim da je kaj zamešeno na nogi-Alpha 1. Mogoče kdo ve kje je ta odprtina.
Se zahvaljujem za kak pameten nasvet, saj nebi rad sredi sezone moril serviserjem ki imajo sigurno polne roke dela.
Se zahvaljujem za
Zanima me če je že imel podobne težave in mi lahko kako pomaga? Sem lastnik 2. leti starega Regala 2250 in po prevoženih 90 urah so se že začele težave. Ko motor teče se iz izpuha sliši zvok kot bi puščalo tesnilo na kolektorju, kar se mi zdi kar malo hitro glede na prevožene ure. Včeraj sem poskusil priviti vijake in res so bili rahlo popuščeni in tudi zvok je potem bil mogoče malo tišji. Druga težava pa je občasen dvojni pisk ki se pojavlja med vožnjo, včasih že na prostem teku, pa potem spet izgine. Sumim napako kakega senzorja, saj je tlak olja, temperatura in moč motorja normalna. No pa sem skoraj pozabil še na tretjo težavo, to je nedelujoč merilec hitrosti. Sumim da je kaj zamešeno na nogi-Alpha 1. Mogoče kdo ve kje je ta odprtina.
Se zahvaljujem za kak pameten nasvet, saj nebi rad sredi sezone moril serviserjem ki imajo sigurno polne roke dela.
Se zahvaljujem za
Kar se tiče dvojnega piska ti lahko povem, da se je na istem motorju prejšnji tedan pojavil tudi meni (cca 150 ur) in sicer kot si ti napisal.. In sem nato šel v marino Červar, kjer mi je mehanik dejal, da je verjetno senzor vodne pumpe (črpalke) in je bil res.. je pa probal dva ali tri da je dobil pravega.. in strošek
1400 HRK oz. cca 200 EUR + pol ure dela...
Tolko ti lahko pomagam.. kar se tiče števca hitrosti pa res ne bi vedel.. ti pa priporočam, da si kupiš navigacijo (če je še nimaš) ..
Tolko ti lahko pomagam.. kar se tiče števca hitrosti pa res ne bi vedel.. ti pa priporočam, da si kupiš navigacijo (če je še nimaš) ..
Dvojni pisk na MPI motorju je senzor tlaka vode. O tem smo že pisali, tudi kje se nahaja piše na veliko na forumu... Uporabi iskanje.
Zvok iz izpuha so uničena tesnila med glavo motorja in kolektorji. Če so bili vijaki popuščeni, je to 100%. Rešitev bo samo menjava tesnil, lepo pritegni, po enem dnevu vožnje pa obvezno dotegni. Priporočam, da potem še enkrat dotegneš po nekaj dneh plovbe... Tesnila se rada usedejo in potem je pritisk premajhen in jih "prepiha"...
Upam, da imaš colsko orodje, da ne boš "pokavsov" vseh vijakov...
Luknjica za senzor hitrosti je tam, kot na vsaki nogi ali izvenkrmnem motorju. To je na spodnjem delu noge med kavitacijsko ploščo in bulbom menjalnika... Če je čoln še na suhem, potem dvigni nogo povsem gor (trailer position) in boš videl konektor (verjetno rumen) cevke za hitrost, ki je za sprednjim cinkom (podkvijo). Obrneš ga za 90 stopinj in izvlečeš... V cevko pihni, nekdo pa naj gleda na števec. Če boš dobro pihal, potem mora pokazati kakšnih 10 do 15 mph...
Luknjico na peti sčisti s kakšno žico, včasih pa je potreben tudi dolg sveder in vrtalnik...
LP
Zvok iz izpuha so uničena tesnila med glavo motorja in kolektorji. Če so bili vijaki popuščeni, je to 100%. Rešitev bo samo menjava tesnil, lepo pritegni, po enem dnevu vožnje pa obvezno dotegni. Priporočam, da potem še enkrat dotegneš po nekaj dneh plovbe... Tesnila se rada usedejo in potem je pritisk premajhen in jih "prepiha"...
Upam, da imaš colsko orodje, da ne boš "pokavsov" vseh vijakov...
Luknjica za senzor hitrosti je tam, kot na vsaki nogi ali izvenkrmnem motorju. To je na spodnjem delu noge med kavitacijsko ploščo in bulbom menjalnika... Če je čoln še na suhem, potem dvigni nogo povsem gor (trailer position) in boš videl konektor (verjetno rumen) cevke za hitrost, ki je za sprednjim cinkom (podkvijo). Obrneš ga za 90 stopinj in izvlečeš... V cevko pihni, nekdo pa naj gleda na števec. Če boš dobro pihal, potem mora pokazati kakšnih 10 do 15 mph...
Luknjico na peti sčisti s kakšno žico, včasih pa je potreben tudi dolg sveder in vrtalnik...
LP
-
2009casper
- Desetnik
Hvala za odgovor, sta mi oba veliko pomagala, zanima me če je potrebno menjati tudi vijake na kolektorju, saj se bom popravila lotil kar sam, res da z čolni nimam toliko izkušenj, jih imam pa z avtomobilskimi motorji že 20 let, tako da mislim da nebi smel imeti težav. Edino ne vem kaka je kaj kvaliteta vijakov, da mi ne bo potem pri kasnejšem pritegovanju kaj ostalo v rokah
Drugače imam pa čoln že v vodi dva meseca letos in mislim da je to razlog da mi ne dela števec hitrosti. Se da sčistit tisto odprtino za brzino tudi če je peta v vodi? Nebi zdaj rad zaradi tega dvigoval čoln iz vode. Kar se tiče senzorja tlaka vode pa upam da se kje dobi kaj ceneje ker 200 eur za senzor se mi zdi kar veliko? verjetno sezonska cena serviserjev;-) če kdo ve kje se dobi po pametni ceni bom vesel odgovora.
Senzor je mislim da nekje pod 100 EUR ali tu nekje okrog, ne me držat za besedo... Sprehod do Yucca-e v LJ in si prišparov 100 EUR.
Seveda se da sčistiti v vodi, čeprav ne verjamem, da bi se ti v vodi cevčica zamašila na polno... No mogoče da si notri dobil kakšno čudno smet, potem pa se je naselil še kakšen prebivalec morja...
Vijakov za vsako pritegovanje res ni treba menjat, jih pa menjaj takrat, ko menjaš kolektorje. Material vijakov je bolj "repa stahl", tako da odlomil se zagotovo ne bo, se pa glava hitro poškoduje in je lahko potem problem pri odvitju. Če si pameten, potem vijake namaži z bakrenim sprayem, ker jih boš naslednjič lažje odvil. Masti na vijakih ne uporabljaj, na tesnilu pa mast ne bo škodila.
LP
Seveda se da sčistiti v vodi, čeprav ne verjamem, da bi se ti v vodi cevčica zamašila na polno... No mogoče da si notri dobil kakšno čudno smet, potem pa se je naselil še kakšen prebivalec morja...
Vijakov za vsako pritegovanje res ni treba menjat, jih pa menjaj takrat, ko menjaš kolektorje. Material vijakov je bolj "repa stahl", tako da odlomil se zagotovo ne bo, se pa glava hitro poškoduje in je lahko potem problem pri odvitju. Če si pameten, potem vijake namaži z bakrenim sprayem, ker jih boš naslednjič lažje odvil. Masti na vijakih ne uporabljaj, na tesnilu pa mast ne bo škodila.
LP
-
2009casper
- Desetnik
No pa sem rešil celo dva problema. Prvi je bil merilnik hitrosti, cev ni bila zamašena ampak sneta, pri peti, verjetno se je snela pri dviganju pete saj je bila zelo na kratko vpeta z vezicami. Drugi problem tesnilo pri kolektorju, zamenjano v eni, strošek pa 11 evrov za tesnilo. Me pa še vedno muči najbolj občutljiv problem-piskanje. Zamenjal senzor pritiska pa zadeva še kar piska, se pravi nič se ni spremenilo. Mogoče kdo ve kje iskati vzrok? Temperatura vode normalna, vse deluje ok, samo piskanje pa ne ugasne. Je možno da bi mi prodali napačni senzor? na starem sta bili zadnji številki 11 na novem pa 10, na pogled pa identična senzorja. Dvomim da mi nebi dali pravega saj sem jim dal številko motorja. Če kdo pozna problem bom hvaležen vsakega odgovora.
-
2009casper
- Desetnik
Impeler je bil menjan pred letošnjo sezono ker se mi je pri večji hitrosti-večjih obratih lansko leto začel motor pregrevati. Pri normalni vožnji tja do 3300 obratov pa je bila temperatura normalna. Tudi tega piskanja ni bilo ne pri normalni tem. in ne pri povišani. Letos je temperatura stalno vredu. Nekje po prevoženih 30 urah se je pojavil omenjeni problem. Dvomim da bi imepeler zdržal samo 30 ur. Kako naj preverim če je kaj zamešeno ali je pritisk vode vredu? Kakšen naj bi sploh bil pritsk vode v motorju? Je možno da bi se kaj zamašilo od morske trave, saj jo je v okolici Poreča kar precej? Čeprav mislim da bi se verjetno potem poškodoval tudi imepeler.
Drug teden imam namen it malo dlje čez Kvarner proti Pagu pa me zadeva kar malce skrbi.
Drug teden imam namen it malo dlje čez Kvarner proti Pagu pa me zadeva kar malce skrbi.
-
blackscorpio
- Naddesetnik
Pozdravljen,
tudi jaz sem imel podobno težavo, pisk na cca 2 minuti.
Zamenjal sem senzor za tlak vode , pa ni bilo to.Pri meni je bil senzor na seselnem kolektorju, ob vplinjaču.Ta senzor uravnava prosti tek.Da pa si prihraniš stroške, ker vsak senzor stane cca 100 eur, ti svetujem da motor priklopiš na tester, kjer ti pokaže kateri senzor je.
l.p
tudi jaz sem imel podobno težavo, pisk na cca 2 minuti.
Zamenjal sem senzor za tlak vode , pa ni bilo to.Pri meni je bil senzor na seselnem kolektorju, ob vplinjaču.Ta senzor uravnava prosti tek.Da pa si prihraniš stroške, ker vsak senzor stane cca 100 eur, ti svetujem da motor priklopiš na tester, kjer ti pokaže kateri senzor je.
l.p
PISKANJE
Lep pozdrav...
Takšno piskanje kot navajaš, se je tudi meni pojavljalo na moji mašini.
Na mojem motorju Mercruiser 5.0, V8, letnik 2001 senzorja tlaka vode sploh ni, (od zunaj, kot so mi vsi svetovali, da je to v okvari).
Meni se je dogajalo, da se je pisk pojavil, ko sem začel glisirati, pri okoli 3500 obrati.
Mehanik (KV nautika Zadar) je med vožnjo snel vse kable od senzorjev....
vendar pisk ni prebehal.
Na koncu je napako našel....menda je bil med mašino in računalnikom neki slab stik.
2 uri se je zafrkaval, vendar je napako rešil in sedaj sem prevozil že sigurno kakšnih 200 ur pa je vse ok.
Vzel mi je 100 Eurov....na konc-koncev se mi niti ni zdelo pretirano drago, glede na to, da sem se z napako ubadal kakšna 2 meseca pred sezono.
Pri mojem motorju je prav tako vse delovalo ok...tlak vode, tlak olja, polnjenje akumolatorjev.....
Toliko.....
Ervin K.
Takšno piskanje kot navajaš, se je tudi meni pojavljalo na moji mašini.
Na mojem motorju Mercruiser 5.0, V8, letnik 2001 senzorja tlaka vode sploh ni, (od zunaj, kot so mi vsi svetovali, da je to v okvari).
Meni se je dogajalo, da se je pisk pojavil, ko sem začel glisirati, pri okoli 3500 obrati.
Mehanik (KV nautika Zadar) je med vožnjo snel vse kable od senzorjev....
vendar pisk ni prebehal.
Na koncu je napako našel....menda je bil med mašino in računalnikom neki slab stik.
2 uri se je zafrkaval, vendar je napako rešil in sedaj sem prevozil že sigurno kakšnih 200 ur pa je vse ok.
Vzel mi je 100 Eurov....na konc-koncev se mi niti ni zdelo pretirano drago, glede na to, da sem se z napako ubadal kakšna 2 meseca pred sezono.
Pri mojem motorju je prav tako vse delovalo ok...tlak vode, tlak olja, polnjenje akumolatorjev.....
Toliko.....
Ervin K.
Re: Mercruiser 5.0 v8 težave
Kja bi lahko bilo vzrok. Motor mercruiser 5.0mpi letnik 2003 mi se predno zglisira gliser takoj pade na 3000 obratov. Nato pa neglede na vecji gas pride samo do 3000. Malo sem prebiral in nasel da gre mogoce motor v guardian sistem. Je imel ze kdo podobne tezave? Kje naj zacnem odkrivati napako. Kar sem gledal ima vseh tekocin dovolj prav tako temperatura bp. Ne oglasi pa se mi noben zvocni alarm. Motor drugace do teh obratov dela bp. Pred sezono sem menjal filtre in svecke.
Imel mehanika na obisku. Prikljucil na racunalnik in nasel nekaj napak. In nato prizgemo motor. Po 5 sekundah ugasne. Ne zalaufa vec. Mehanik je rekel da tudi pumpa za bencin zelo cudno poje. Nato je z pumpanjem gasa le uzgal motor. Seveda za nekaj sekund pod dolocenimi obrati. Nato spet konec. Ali lahko sumomo na bencinsko pumpo? Da ne dovaja dosti goriva. Pumpa pa mi letos napram prejsnega leta res zelo cudno zapoje ko dam kontakt.
Manometer dej za pumpo in boš točno videl kaj se dogaja.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov