Samogradnja čolna

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

mattheos
Poročnik korvete
Kraj: Atene - Grcija

OdgovorNapisal/-a mattheos » Pe Avg 06, 2010 23:17

pajer,,,cestitam za lepo napisan text

jast bi napisal in dodal se sledece

osebno jast in dosti mojih kolegov kateri so se nekdaj ukvarjali z samogradnjo ali pa masovno gradnjo plovil

velikokrat podarimo ali poceni prodamo svoje NE uspele kalupe za katere smo placali dosti denarja in porabili veliko svojega casa... Prosimo in iscemo nekogar da bi nam ocistil plac...

Je pa resnica ko projekt koncas in ce je uspel pa ni vecjega zadovoljstva 8)
mattheos
Poročnik korvete
Kraj: Atene - Grcija

OdgovorNapisal/-a mattheos » Pe Avg 06, 2010 23:43

Slika

lesen prototip

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

takole pa tale ljubica zgleda v vodi :roll:

Slika

Tale je bila prva in do sedaj je ze 29 sestric postavljeno na vodo
:lol: :lol: :roll: :roll:
Nazadnje spremenil mattheos, dne So Avg 07, 2010 00:26, skupaj popravljeno 4 krat.
silvo
Kapitan
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a silvo » Pe Avg 06, 2010 23:47

Niti malo ne mislim da je tisti ki da 10000 eur za čoln malo ali dosti čez les. Pravim le to da je veliko možnosti da bo lastnik kaj kmalu razočaran. Niti ne pravim da bi bilo plovilo v samogradnji poceni, sigurno pa bo imelo bitev res pritrjeno tako da bitev nosi čoln in ne le da je pivijačena z nekimi knipingi v 4 mm debel poliester. Videl sem kar nekaj tega in veliko bitev je bilo pritrjenih na plovilo ravno tako kakor pes drži ježa v gobcu. S tem ne mislim kritizirat vsepovprek je pa neipodbitno dejstvo to da so te "cenene" lupinice narejene vsepovrsti na horuk in le na zunaj napicanjene da pritegnejo kupca. Če povzamem primer mojega bivšega Belingarda, lahko rečem da je stvar zgolj za jo imet privezano v mandraču. Dokler ga nisem predelal je bila vožnja z njim podobna vožnji z starimi gumenjaki ala Beograd sport, tistimi z mehkim dnom. Dno se je obnašalo ravno tako saj je povsod odstopalo od prečnih ojačitev. Za piko na i, so te prečne ojačitve prebile dno na več krajih. Da o tem da je 50 konjski motor malodane kmalu padel v vodo ker se je zadnja stena razmajala, čoln pa je narejen do 70 konjev. Od vsega tega guganja je razpokala paluba, že prej omenjene bitve so ostale v roki,...itd. Pa čoln ob nakupu niti ni bil ravno poceni.
Nič ne rečem, potopil se ni in tudi kar nekaj milj je preplul vendar vožnja z njim ni bila nek užitek. Vedno je dajal vtis da bo kaj odpadlo dokler pač ni nastala prva luknja v trupu. Vsekakor je odvisno od zahtevnosti uporabnika. Eni pač rabite plovilo za počasno mirno vožnjo, drugi za lovit ribe, tretji za se sončit, jaz pa bi rad plovilo za hitro premagovanje razdalj z dizel motorjem dolžine do 6 m z malček hightecha :-) :-)
silvo
Kapitan

OdgovorNapisal/-a silvo » So Avg 07, 2010 00:14

no, nekaj v stilu tegale....

Slika
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » So Avg 07, 2010 10:32

Pajer super si tole napisal..

Jest pravim takole,kot so že pred mano napisali...
Če imaš voljo,čas,denar,....in ti je to v veselje te 100% podpiram.
In z veseljem bom spremljal tvoje delo,če ga boš predstavljal na forumu.
Tako da veselo na delo

Lp
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » To Avg 10, 2010 09:28

da izpelješ samogradnjo plovila je do kakšne dve leti nazaj zadostovalo.narediti moraš planliminat,kar pomeni da lahko na kos papirja narišeš skico plovila,njegove mere,kakšne so ojačitve in kje,iz kakšnega materiala je narejeno.kakšno smolo in granolacijo vlaken si oziroma boš uporabil.potrebuješ račune do smole in vlaken vsaj za dve tretini porabljenega materiala.narediš izjavo da si plovilo naredil sam in na katerem naslovu,dodaš še dve priči in to overiš pri notarju.pošlješ papirje na (Germaniše Loyd ) ali kako drugo institucijo ki se s tem ukvarja.določijo ti datum pregleda lahko tudi med gradnjo plovila ali ko je plovilo že narejeno.mora pa biti komletno z motorjem in vso opremo(luči itd.)ko narediš pregled ti istavijo papir da plovilo ustreza njihovim zahtevam in s tem papirjem in računi od materiala plovilo registriraš na luški kapetaniji.Ne vam pa če se je kaj spreminilo.
silvo
Kapitan

OdgovorNapisal/-a silvo » To Avg 10, 2010 18:04

A tako? Potem v bistvu nimaš nič s luško birokracijo. Ko sem enkrat spraševal mi je g. Lotrič pripovedoval o nekih načrtih potrjenih od tega in tega birokrata, pa o nekem opazovalcu ki naj bi kontroliral tvoje delo itd. slišalo se je precej zapleteno, tako kot za predelavo avta ko jim moraš dostavit vsesorti doktorate. Če torej jaz narišem obliko in konstrukcijo v nekem cad programu, izračunam par obremenitev na dno, npr. potisk vijaka, momente motorja na dno,..... in jim to pošljem bi moralo zadostovati? Lahko jim pošljem tudi modelček izdelan iz livarskega stiroporja...
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » To Avg 10, 2010 19:48

Sej pravim pri meni je bilo tako za 5 plovil ne vem pa če se je kaj spremenilo
PeterV
Admiral

OdgovorNapisal/-a PeterV » To Avg 24, 2010 09:09

Pozdravljeni morjeplovci!
Nekaj mojih misli ob Silvotovem razmišljanju:
Tudi sam sem začel delati motorno barko, leseno, hrastova rebra itd. Izgledala bo v stilu lobsterja, dolžina 6,5m, s komot kokpitom, kabino, kuhinjico in vecejem. Kako sem začel: nekje sem dobil načrt zelo podobnega čolna, ki sem ga s prijateljem spravil na avtocad in malo spremenil po mojih željah. V načrtu je devet reber, jaz sem pri četrtem. Počasi pa sigurno. Upam, da bom imel spomladi končan trup v grobem. Delam počasi, koliko imam pač časa, saj v prostem času uživam v delu z lesom. temu rečem koristno zapravljanje prostega časa. Barke v tem rangu si ne morem kupit, saj so cene rabljenih od 45.000 eur naprej. Toliko materiala kot porabim na mesec pa si lahko sproti nabavim. Največji enkratni strošek mi bosta motor in prikolica.
Glede birokracije, sem se nedavno pogovarjal s človekom iz koprske kapetanije, ki na tem dela in mi je povedal enako, kot je opisal Pale. Ni večjih komplikacij.
Silvo, najprej dobro razmisli, kaj bi rad imel, potem pa samo začni!
Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Avg 24, 2010 09:43

PeterV, daj kakšno sliko na forum kako delaš, me zanima :D
murban
Poddesetnik
Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a murban » To Avg 24, 2010 12:35

LP,

ker se tudi sam zanimam za samogradnjo sem poslal nekaj vprašanj na Germanischer Lloyd Slovenija in tule je odgovor (z dne 14.6.2010) :

Hvala za vaš e-mail.
Pri izdelavi samogradnje postopek poteka kot sledi:

1.
Dostaviti nam morate nekaj osnovnih načrtov kot je na primer presek vseh reber, vpetje motorja, laminat plan.
2.
Običajno opravimo dva pregleda in sicer enega v fazi izdelave trupa čolna in končni pregled ter izmeritev dokončanega in opremljenega čolna.
3.
Graditelj čolna mora podati pisno in overjeno izjavo v kateri navede, da je čoln izdelal po projektni dokumentaciji......, ter da bo čoln uporabljal za lastne namene.
4.
Cena navedenih pregledov znaša 340,00 EUR + stroški potovanja (v kolikor se opravljajo pregledi izven Kopra) + DDV.

Za morebitna dodatna vprašanja nas lahko pokličete.

LP,

Miha
silvo
Kapitan

OdgovorNapisal/-a silvo » To Avg 24, 2010 16:15

Alora je treba le začet.....ma kaj ko moram pospravit iz garaže druge projekte..
....morda bi pa lahko ustanovili kakšen konzorcij?
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » To Avg 24, 2010 16:35

Brez zamere, ampak za to da nekdo pride samo malo pogledat kako si naredil čoln je pa 340 eur + DDV kar fajn lupljenje. Mater, zakaj jest sploh še delam v svojem poslu???
V8 + Jet drive
silvo
Kapitan

OdgovorNapisal/-a silvo » To Avg 24, 2010 21:17

Ben ja no, sej res ni majhna njihova tarifa, pa vendar če primerjaš z registracijo 20 let starga avta vsako leto...

Danes sem poslal poizvedovanje kako in kaj na tri klasifikacijske zvode. Na Veritas, Rino in Germanischer Lloyd. Bomo videli razliko med odgovori.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Avg 25, 2010 06:47

Toti Ben je Mike. :D

Veš, ure uradnikov so kar drage, ni to enostaven posel. Moraš sprobati pa boš videl.
Guma je guma, zaenkrat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov