ANTIFOULING IN CINK NA FLAPIH

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

ANTIFOULING IN CINK NA FLAPIH

OdgovorNapisal/-a Fojki » Po Okt 04, 2010 07:23

Morjeplovci pozdravljeni, :wink:

Veliko je bilo napisanega o antifaulingu trupa in pete itd..tole pa nisem zasledil.
Sam imam na svojem čolnu flape kateri niso barvani z antifaulingom

Ker pa sem opazil ,da nekateri premažejo tudi kompletne flape me zanima ali je to početje smiselno oz ali se to obdrži na plastiki in plehu.oz ali se to kaj lušči.. imate kake izkušnje ali to premazati ali ne oz kako to najbolje narediti ,če se že maže seveda,da se ne bi luščilo z pleha in plastike..

PS .videl sem tudi ,da ima kar nekaj plovil na flapih tudi okroglo cink anodo je to smiselno dati ,če je plovilo v vodi 5 mesecev. :?:
Nazadnje spremenil Fojki, dne To Okt 05, 2010 12:54, skupaj popravljeno 3 krat.
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Okt 04, 2010 11:48

Cink mora na flapih biti OBVEZNO!

Glede antifoulinga pa sem mneja, da tudi, saj se tako izogneš nadležnemu čiščenju. Ko se na flapih nabere malo školjk boš le težko izglisiral...

LP
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Okt 04, 2010 12:47

admin napisal/-a:Cink mora na flapih biti OBVEZNO!

Glede antifoulinga pa sem mneja, da tudi, saj se tako izogneš nadležnemu čiščenju. Ko se na flapih nabere malo školjk boš le težko izglisiral...

LP

Tako je ! Cink na mojih flapih je po eni sezoni kar konkretno požrt, kar pomeni, da ni tam za okras.
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

OdgovorNapisal/-a Fojki » Po Okt 04, 2010 13:01

ok cinke bomo dali gor.(zakaj hud..a potem ne dajo že serijsko gor teh cinkov)

Eni pravijo ,da antifaulig ne zdrži dovolj dolgo na flapih ,ker se ne prime tako dobro kot denimo na poliester in se baje hitro ulušči ali se motim.?
Zato me pa zanima ,ker so nosilci plastični ,,da bo vsaj eno sezono zdržal gor ,da ne bo začelo kar odpadati.oz se luščisti.Sedaj imam po celem trupu hard reacing je super .Če dam tole gor brez primerja mislite ,da bo zdržalo. :wink: :?:
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Okt 04, 2010 15:11

Fojki primer obvezno drugače se bo vse odluščilo, je pa res da kovinske rf-flape lahko elegantno čistiš s cilitom ali podrgneš z žičnato krtačo-dratpiršno, po plastiki pa ne moreš.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Okt 04, 2010 16:21

Obvezno epoxi primer, ki precej dobro prime tudi na inox. Je pa tudi res, da tako odličnega prijema vseeno ni in je možno, da se tudi kaj odlušči kdaj, vendar se s tem ne obremenjuj preveč, ker zagotovo ne bo letelo stran vse na povprek...

Zakaj ni cinka? Jezerska barka, sladka voda, inox pa je za sladko vodo praktično popolni imun... Američani pač ne razmišljajo kaj posebej, da boš ti plul po ZELO slanem Jadranu.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Okt 04, 2010 20:10

Če boš barval inox ga prej matiraj s kakšno granulacijo 120 npr.
MARKO1977
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MARKO1977 » Po Okt 04, 2010 22:15

Kako pa je z sondo od Garmina , A njo lahko tudi pobarvaš ? saj imam kar precej nesnage na njej .
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Okt 05, 2010 08:28

Ni ravno priporočljivo barvati sonde, čeprav jaz imam pobarvano ohišje, spodnji del pa ne.
romzi
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a romzi » To Okt 05, 2010 09:24

Pozdravljen Fojki,

jaz v tvojem primeru ne bi pobarval flapov (kot vidim je barka na zimovanju in je v vodi praktično 5 mesecev) v temu obdobju pa skočiš v vodo in jih z žičnato gobico očistiš. Potrebno, pa je (obvezno ) namontirati cinke premera fi 70 ali 80, drugače pa bo tudi flape začelo najedati, čeprav je inox.
V primeru, da se odločiš in jih vseeno prebarvaš, pa pazi, da ne boš barval tam, kjer se cinki dotikajo inox-a.

Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Okt 05, 2010 09:41

Tako, kot ti je napisal romzi. Odločitev je tvoja. Pazi pa, da ne boš namalal pod cinkom, ker tako le ta ne bo imel stika s kovino.
Jaz jih vseeno "prebelim" vsako leto, čeprav je barka 6 mesecev na suhem. Uporabljam isti primer in antifouling kot za pete (Veneziani). Do sedaj se mi ni skoraj nič luščilo. Dve roki primerja in tri barve pa je to to.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Stal
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Stal » To Okt 05, 2010 10:42

Izsek iz BENNETT navodil:

"• Samo, če uporabljate plovilo v slani vodi! Da bi preprečili elektrolizo, morate na vsako ploščo pritrditi cink. Cink mora biti v neposrednem stiku z nerjavečim jeklom. Cinka ne prebarvajte. Flapov ne pritrjujte na druge podvodne dele
• Pobarvajte flape, da preprečite rast alg:
1. Očistite površino flapa vseh masti, olja, umazanije
2. Pobarvajte z dvema plastema primerja
3. Pobarvajte z dvema plastema anti-fouling
Pobarvate lahko tudi aktuator. "

Lp
Najboljši na krovu
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Okt 05, 2010 12:39

Pazi pa, da ne boš namalal pod cinkom, ker tako le ta ne bo imel stika s kovino.

Jaz sem na litoželezni kobilici med cink protektor in kobilico (kovino) dal podložko tako, da je cink protektor malo odmaknjen od kobilice. Baje da bolje deluje. Obvezno pa se mora dotikati kovine brez vmesne barve. Uporabo distančnika so mi svetovali za jadrnico, kakšno pa je stanje pri hlaponarjih pa ne bom pameten...
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov