Kateri fotoaparat

Morjeplovska fotografija motivov povezanih z morjem...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Nov 04, 2010 22:22

No lepo Racman, da si se odločil in da si navdušen. Mislim, da je fotka kar poštena, pa tudi tale panorama očitno deluje, samo ne vem kako??? A to je zraven software? Če da, potem to ni problema s katerokoli kamero... Če pa to zmore kamera kar avtomatsko, potem je to odlično za amaterja, da se mu ni treba ukvarjati z dodatno programsko opremo...

Ne sekiraj se preveč, da bo kaj manjkalo, v vsakem primeru bi ti. Sam imam en lep kup opreme za 50D, pa itak vendo manjka... Tudi body bi menjal, mi pred očmi hodi 7D, samo realnost je taka, da pač vsega ne moreš imeti in čez leto dni, bo 7D spet "zastarel" in bi hotel imeti 7D mark II ali kakorkoli mu bodo rekli...
Pri kompaktu pomoje RAW nima neke fore. Tudi JPEG se da v ACR čisto lepo dodatno obdelat, če pa imaš čas, pa greš kar v PS, tam je pa nekako v stilu "sky is the limit"... Se pa strinjam, da je RAW prva liga za DSLR. Jaz JPEG še nikoli nisem uporabil...
Kar bi jaz najbolj pogrešal na takem naprednem kompaktu pa je vedno preveč globinske ostrine zaradi zelo majhnega tipala... Sicer jo včasih rabiš, samo pri takšnih bližnjih posnetkih (niso ravno makro), bi bilo fino, če bi je bilo manj. Že crop DSLR-ji so včasih problematični pri tem, če nimaš ravno najhujših objektivov z veliko svetlobno močjo... Najbolj bo pa to motilo pri portretih... Tam mene osrečuje 85 f1.8 :D
Svetujem ti, da portrete fotkaš na večji goriščnici in seveda s polno odprto zaslonko, ki jo objektiv omogoča, da boš s tem vsaj malo zmanjšal globinsko ostrino...
bmk
Kapitan
Kraj: Ljubljana - Borik - Korčula

OdgovorNapisal/-a bmk » Pe Nov 05, 2010 05:46

Racman čestitke za nakup, se pa opravičujem, da sem morda preveč enostransko navijal za Canona. Tudi sam sem vstopil v svet digitalne fotografije s Sonyjem, leta 2000 z DSC-505f pa 2004 DSC-828f. Obadva sta imela Zeis-ovo steklovino in sta delal dobre fotke, oz. jih še danes, ker sta oba še živa, le malo predelana.
Admin imam pa eno prošnjo, ker si že omenil 85/1.8. Tega še nisem sprobal, ker imam 50/1.4 in 100/2.8, bi ga pa rad, ker trenutno iščem variante z čim boljšimi svetlobnimi vrednostimi.

Imam pa še eno vprašanje in bi si morda začasno sposodil temo.
Zanima me če ima kdo izkušnje z IR osvetlitvami nad 760 NM.

lp m
bmk
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bmk » Pe Nov 05, 2010 05:49

Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Pe Nov 05, 2010 15:06

admin napisal/-a:No lepo Racman, da si se odločil in da si navdušen. Mislim, da je fotka kar poštena, pa tudi tale panorama očitno deluje, samo ne vem kako??? .

Fotografiranje izjemno širokih panoramskih posnetkov čudovitih pokrajin ali mestnih prizorov še nikoli ni bilo tako enostavno. Ko fotoaparat obračate v vodoravni (ali navpični) smeri, način za panoramsko fotografiranje posname hitre zaporedne posnetke. Fotoaparat posnetke samodejno združi v osupljivo panoramsko sliko.

Zdaj je na voljo zabaven in preprost način ustvarjanja izredno širokih slik brez spojev z ogromnim vidnim poljem do 224 stopinj.

Najboljše pri tem pa je, da ne potrebujete računalnika ali posebne programske opreme: vse delo opravi fotoaparat.

Način za panoramsko fotografiranje je ekskluzivna Sonyjeva funkcija, ki je bila prvič predstavljena svetu v fotoaparatu Cyber-shot™ HX1. Gre za prvi kompakten fotoaparat na svetu, ki samodejno posname in združi zaporedne posnetke visoke ločljivosti.

Preprosto pritisnite sprožilo in fotoaparat premaknite od leve proti desni, da zajamete celoten prizor. Lahko pa ga premikate tudi navpično gor in dol, da ustvarite fotografijo visoke stavbe, ki vam bo vzela dih.

Izjemno hiter CMOS-senzor EXMOR v fotoaparatu HX1 posname več zaporednih sličic s hitrostjo, s katero se večina naprednih zrcalnorefleksnih fotoaparatov ne more kosati. Fotoaparat nato posnetke samodejno združi: celoten postopek traja samo tri sekunde.

Četudi je način za panoramsko fotografiranje čudovito preprost za uporabo, boste želene učinke lahko ustvarili tudi s pomočjo številnih možnosti.

Standardni široki način posname osupljive panoramske posnetke z izjemno visoko ločljivostjo 4912 x 1080 slikovnih pik (razmerje 40:9). Če želite še večje vidno polje, izberite ultra široki način in posnemite neverjetne fotografije v razmerju 60:9 in z ločljivostjo 7152 x 1080 slikovnih pik. Fotoaparat lahko držite tudi navpično (v položaju za portrete) in naredite posebej visoke panoramske posnetke v standardnem (16:9) ali ultra širokem (32:9) načinu.

http://www.sony.si/article/id/1240556783846
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Nov 05, 2010 15:11

Wauu! Daj naredi eno pokrajinsko in jo prilepi v full resoluciji.
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Pe Nov 05, 2010 18:32

Marchi napisal/-a:Wauu! Daj naredi eno pokrajinsko in jo prilepi v full resoluciji.

ok - takole - danes sem se malo igral in sprobaval različne nastavitve pri panoramskih fotografijah.

naj povem, da sem več kot zadovoljen vendar resnica je, da moram še malo poštudirati zadevo...načeloma je čisto enostavno!

evo sem prilepil v polni resoluciji - tako da klikni na link in počakaj, da se naloži (nehajo utripati tri večje pike na levi spodaj)

tole je prva, kjer jo čisto desno malo zmanjka saj sem prehitro zaključil obračanje :cry:

http://www.dermandar.com/view.php?pano=aCjzKb

zelo slaba svetloba saj se je ravno mračilo...
http://www.dermandar.com/view.php?pano=cEuczF

http://www.dermandar.com/view.php?pano=dcynHd

http://www.dermandar.com/view.php?pano=bRwjWq

http://www.dermandar.com/view.php?pano=bwCmaH

no tu je že kar temno...
http://www.dermandar.com/view.php?pano=aiTIBA

takole pa izgleda "normalna" fotografija

Slika

in panoramska

Slika

in na http://www.dermandar.com/view.php?pano=aiTIBA
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Nov 05, 2010 19:40

Kul tale sony panoramski software. Glede na to, da zadevo sprocesira v 3 sekundah je stvar ultra uporabna. Sem malo dvomil v tele panoramske zadeve pa vidim, da je stvar zelo ok.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Nov 05, 2010 23:51

Sem impresioniran nad zmožnostjo panoramske pameti kamere... Očitno je to realnost in bo vsak znal skupaj dati panoramsko fotko...
Tega pa Canon zagotovo nima. :wink:

BMK, lahko ti posodim 85 f1.8 in ga preizkusiš. Jaz pa nimam 50 f1.4, čeprav bi na crop kameri prišel večkrat prav, saj je 85 že pošteno dolg... Je pa res, da zaradi velike goriščnice in možnosti močno odprte blende brez težav vedno dobiš majhen DOF, če to želiš... :wink:
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » So Nov 06, 2010 18:50

Žal se nisem prej vklopil v debato. SX30 ima tudi možnost panoramske slike. http://www.dpreview.com/news/1009/10091411sx30is.asp
Na tem linku je opis aparata. Funkcija STITCH ASIST omogoča avtomatsko sestavljanje več slik v eno (panoramsko). Imam predhodnika Canon SX1 IS, kateri to delo odlično opravlja. Bom pobrskal po PC-ju, ter prilepil kakšno sliko.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » So Nov 06, 2010 19:12

Slika

Canon SX1-IS. Sicer slabo vreme, zaradi tega tudi taka gužva.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » So Nov 06, 2010 20:38

hmm...evo nikjer zasledil niti prodajalec ni vedel...sta bila tam še dva kupca, ki sta se kao spoznala na fotografiranje pa tudi nista vedela...
bmk
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bmk » Ne Nov 07, 2010 05:03

Marjan T, meni se je SX30 tudi zdel dobra partija. Za panorame sem sicer vedel, vendar sem mislil, da bo racman vseeno malo bolj pogledal na dpreview-u. Mogoče se bo pa kdo drug odločil za njega..
Admin, z veseljem bi ga preiskusil, predvsem kakšen dan z ne preveč dobro svetlobo. Rabil bi ga za fotopast, za na 1000d ali pa 550d.
Ja tale 50/1.4 je kar soliden portretni objektiv, sam, ko ga daš pa gor (na 5 markII), pa zgleda, kot, da je spredaj nekaj odpadlo.
Bi imel pa mogoče za prodat canonovega ef-s 10-22 f 3.5-4.5, če bi koga zanimal.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 08, 2010 20:17

Hočeš rečt, da je 50 f1.4 hudimano majhen in na 5D izgleda grdo ali jaz kaj ne razumem? :shock:
Sam imam 50D, pa je tudi 85 f1.8 na njem majhen, še posebej, ker od prvega dneva še nisem snel battery gripa...

EF-S 10-22 tudi imam, mi je pa prva liga, zelo zadovoljen z njim... Zakaj ti prodajaš? Greš na 5D oziroma si že tam?
bmk
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bmk » To Nov 09, 2010 06:51

Ja točno to, zgleda kot ena palačinka. Na 5d se od lanske zgodnje pomladi, battery gripa pa ne uporabljam, ker sta 40d in 5d že sami po sebi zadosti težki, baterije pa tudi zdržijo kar dolgo. Sem pa prišel do enih kitajskih baterij za 1000d in 550d, cenovno so v rangu 18 ali 20€, tako da štroma nikol ne zmanka.
Ja EF-S me pa jezi ker ne gre na 5d in je še zadnji, krop objektiv.
Fajn bi bilo, če bi se enkrat dobil, če še koga drugega to zanima, da damo kovačijo na kup in se malo poigramo.
Takrat bi tudi razložil, kaj me muči v zvezi z IR osvetlitvijo.

Bodte fajn
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Nov 09, 2010 21:30

Jaz na 85 f1.8 vedno nataknem še blendo, ki ga naredi 2x večjega in ne izgleda več tako strašno... :wink:

Boš namesto 10-22 kupoval 16-35 f2.8 L? To je prava zver za na 5D. čeprav verjetno tudi 16-40 f4 L ni ravno slab... :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti