GRČIJA I 2005

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Ne Jan 30, 2011 14:01

Zadnji dan se je le malo umirilo in pričela sva se pripravljati na odhod. Počistiti sva morala barko od soli in peska. Mestece je namreč zgrajeno na sami mivki in kamorkoli prideš je polno mivke. Tudi midva sva jo vkljub vsej pazljivosti cel kup nanesla na barko.

Končno sva odplula proti Grčiji. Ura je 5.00 in je polno brezvetrje. Po treh urah še vedno plujeva na motor in sva nekako 12 milj od Otranta v smeri proti Grčiji. Ker voziva po ročnem GPS in vsako uro vpisujeva pozicijo, vidim da imava velik zanos in moram vsako uro popravljati smer. Ob 11.30 sva še kake 14 Nm od Othonoia. Vmes sva nekajkrat dvignila jadra, vendar brez haska, tako sva raje namestila tendo proti soncu. Ob 14,30 sva se usidrala v zalivu Armos Amu na Othonoiu, tampa naju je že čakal Tone s sveže kuhano ovco. Uh, kako se je prilegla po več kot 9 ur dolgi poti. Seveda se je potem še prilegel sprehod po otoku in kakšno mrzlo pivo v bližnji gostilni.

Slika

Takole naju je pričakal Tone s svojo Pipiko
Uporabniški avatar
luftar
Admiral

OdgovorNapisal/-a luftar » Ne Jan 30, 2011 14:18

Naslednjega dne smo seveda bolj pozno odrinili proti Krfu in se usidrali v zalivu Ay Stefanos, kjer smo prespali in šele naslednji dan odrinili proti Marini NAOK v mestu Krfu. Sedaj se je pričelo pravo dopustniško potepanje po Grčiji odnosno delu Jonskega morja.

Slika

Slika

Takole izgledajo ozke uličice v mestu Krf

Slika

To pa je znana restavracija s tradicionalno prehrano v centru Krfa. Ista družina jo ima v lasti že več kot 150 let. Večkrat smo jo obiskali.
Uporabniški avatar
luftar
Admiral

OdgovorNapisal/-a luftar » Po Jan 31, 2011 22:00

Največ smo se zadržali v Mestu Krf, ki je bil za nas nekaj novega, nato a smo počasi odkrivali vasice na bližnjih otokih in celini.

Slika

Takoj iz marine NAOK se po stopnicah dvigneš in že si v centru mesta Krf. Slika je posneta iz restavracije nad njo.

Slika

Jadrnica, ki ima največji jambor je od prijatelja Toneta, desno od nje pa je moja 9 metrska barčica.

Slika

To je pogled na pomol, ko se je že dodobra napolnil z jadrnicami, v ozadju pa je stara beneška trnjava.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jan 31, 2011 23:09

Joj Luftar, neprestano nam delaš skomine...
Le tako naprej!
Uporabniški avatar
luftar
Admiral

OdgovorNapisal/-a luftar » To Feb 01, 2011 11:03

Verjemi Admin, da si delam skomine tudi sebi, ko po tolikih letih zopet obujam spomine. Posebej so še dragoceni, ker je bilo to prvo potovanje z mnogimi neznankami. Sicer pa bom kmalu končal, kajti po prihodu v Grčijo, smo samo še uživali.
Uporabniški avatar
luftar
Admiral

OdgovorNapisal/-a luftar » To Feb 01, 2011 11:21

Slika

Prijatelj Tone se je že toliko naučil Grščine, da že prebira vremenske napovedi.

Slika

Pogled na mojo barčico v zalivu Parga. To je znano turistično mestece na celini, kjer zvečer ne najdeš prostega sedeža v restavraciji ali bifeju. Mestece je znano po peščenih plažah, na hribu pa je velika trnjava spremenjena v muzej.

Slika

Še ena prijetna slikca, da boste videli kako se v Grčiji dobro je. Seveda smo po taki jedači vse skupaj dobro zalili.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » To Feb 01, 2011 19:40

Luftar, kaj ni ta prijatelj Tone naš morjeplovec Hrast?? :D

:D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Feb 01, 2011 20:53

Luftar, dober si za kurit! :lol:
Hecam se, dobro nam strežeš v teh dneh, ko piha burja in čakamo na začetek sezone.
Čakam nadaljevanje!

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
luftar
Admiral

OdgovorNapisal/-a luftar » To Feb 01, 2011 22:25

Joško, ne smem izdat. Naj sam pove zgodbo. Lp
Uporabniški avatar
luftar
Admiral

OdgovorNapisal/-a luftar » Sr Feb 02, 2011 21:03

O samem potepanju po Grčiji ne bi preveč razpletal, saj je bilo že dovolj napisanega, bom pa dodal nekaj slik in komentarjev o potovanju nazaj.

Slika

Takole se trajekt na otoku Othonoi vsakič zasidra z dvema sidroma in priveže na obalo. Midva s prijateljem sva tu čakala dva dni na lepo vreme, kajti vlekel je močan severni veter, kar bi bilo nama točno v premec. Moj sin mi je po SMS-u sporočil, kdaj bo najlepše vreme. Čez dva dni se je ponoči veter res umiril le valovi so še ostali v Otrantu. Vseeno sva ob 5 uri zjutraj odrinila. Kakšne dve uri sva imela kakšen meter visoke vendar dolge valove, potep pa se je vse umirilo in nastopila je bonaca.

Slika

lepo se vidi kakšna je bonaca.

Slika

Proti večeru so se počeli pojavljati rahli oblački in nastal je kasen večer. Samo poglejte slike:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Včasih res misliš, da te od zgoraj nekdo opazuje

Slika

Slika

Slika

Slika

Včasih se nama je pridružil prijeten gost in sva se ga res razveselila.

Povem naj še to, da sva od Othonoia nenehno motorirala ni bilo nič vetra. Do Dubrovnika sva potrebovala točno 30 ur, porabila sva 76 l goriva, povprečna hitrost je bila 6 Nm/h

Slika

Na koncu dodajam še to sliko ali veste kje je to?

NO JA JAZ SEM SE NARAJCAL, DAJTE SE ŠE VI !!!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Feb 08, 2011 10:59

Ja, super luftar si tole opisal. Veš kaj me zanima, kateri peljar si uporabljal oz. kje si dobil dobre informacije o plovbi po Grčiji. Recimo, ko si izbiral pristan, kam si gledal za podatki. Kako si se odločil kam greš?

Tale zadnja pa je meni zelo draga Premantura. Zdaj ko sem se preselil, jo gledam iz vzhodne strani. Tebi pa je bil verjetno tudi lep pogled ob misli, da se boš, po dolgi in na koncu zmeraj utrujajoči plovbi, čez pol ure privezal v domačem pristanu. :wink:

Če bo koga zanimalo sem pred časom našel tale vodič po Jonskem in Egejskem morju. Še vedno je on-line tako da lepim link.
http://www.morsko-prase.hr/2006/index.php?option=com_content&task=section&id=5&Itemid=29
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » To Feb 08, 2011 15:14

Marchi, vodič Davorina Marjanoviča sem imel natisnjen v mapi, ko sem šel v Grčijo. Poleg pa seveda tudi potopis Luftarja in Primule. To mi je zadostovalo za osnovo na začetku, kasneje pa sem izbiral rute po občutku in trenutnih razmerah.
Pred odhodom pa sem prebiral tudi to spletno stran, kjer je res obilo informacij, posebno za Egejsko morje

http://www.sailingissues.com/yachting-g ... areas.html
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti