Obnova prikolice

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

krmar
Štabni praporščak
Kraj: Ljubljana

Obnova prikolice

OdgovorNapisal/-a krmar » Če Maj 15, 2008 21:59

Pozdravljeni!

Lotil sem se obnove stare ameriške prikolice in "naletel" na kljuko s hidravlično naletno zavoro. Zamenjati bi moral glavni cilinder.
Kljuka je "DICO - model 60". Našel sem sicer njihovo stran na netu (ZDA), vendar me zanima, če morda obstaja pri nas kdo, ki se ukvarja s takimi poporavili ali prodajo rezervnih delov?

Vsem lep pozdrav!
Krmar
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Maj 15, 2008 22:11

Pozdravljen
Glede tovrstnih rezervnih delov ne bi znal svetovati, vem pa da se da hidravlične cilindre obnoviti, nam jih obnavlja firma Tesnila Bogadi iz Maribora, sicer gre za večje od bagrov, ampak zrihtajo skoraj vse.Pokliči in povprašaj. (041) 627 220
lpg
https://medisken.si
krmar
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a krmar » Če Maj 15, 2008 22:13

Hvala Gregor!

Takoj jutri pokličem.

LP
Krmar
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Maj 16, 2008 09:44

Raje zamenjaj za mehanski mehanizem, če si se že lotil obnove; hidraulična naletna zavora ni v skladu z CEE normami, to pomeni, da te prikolice nikakor ne boš mogel registrirati; če že popravljaš, preveri, če ti paše kak mehanski komplet zavornih čeljusti, namesto hidrauličnih cilindrov, nabaviš zalle in naletni kljuko; z malo iznajdljivosti boš našel kaj rabljenega, nekaj spretnosti, pa je vse gor, pa lahko (seveda z "doddatnimi" ukrepi) prikolico tudi registriraš;
Sicer pa uporabi že predlagano varianto
krmar
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a krmar » Pe Maj 16, 2008 10:57

Hvala za koristno informacijo. Grem na mehansko varianto. (safety first...)

LP
krmar
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a krmar » Pe Maj 16, 2008 14:53

Ekola! Sem že našel mehansko varijanto, sedaj se pa začne predelava, ki ne bo čisto enostavna. Če mi jo uspe namestiti, bodo "zajle" mala malica, ko pridem do koles, bo pa nova veselica...
LaMike
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a LaMike » So Maj 17, 2008 12:28

Takšna prikolica se da registrirati pri nas :twisted: Kljuka Dico pa tudi ni tako draga, nova je 129€, mi smo rabljeno oz. second hand dobili iz ene baylinerjeve prikolice in ni bila nikoli uporabljena za 40€ ( v Mb). :lol:
krmar
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a krmar » Ne Maj 18, 2008 22:24

OK. Sedaj sem ponosni lastnik prikolice (z zanič DICO hidravlično naletno zavoro) in dobre mehanske naletne zavore, za katero pa bo potrebna predelava.
Je hidravlična "dovoljena" ali ne - to je zdaj vprašanje!?
Najbolje, da stopim na najbližje tehnične preglede...

Hvala za opozorila.
LP
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Po Maj 19, 2008 08:38

Dobro se pozanimaj in povprašaj kaj vse potrebuješ. Konec marca sem jaz menjal dimenzijo pnevmatik in platišč na 13 col. Na LPP so hoteli za prikolico ki je bila kupljena pri Yucca Boats in homologirana nova leta 2000 spet neke certifikate od pooblaščenega strokovnjaka o uradni predelavi. Ne moreš verjet zamenjal sem samo "dromelne" in platišča z pnevmatikami pa je bil že cel hudič ..., čeprav sem predhodno povprašal, če lahko to sam predelaš (predelal mi je znanec, ki je včasih prikolice tudi izdeloval) oz. povprašal sem za postopek. Takrat ko sem povpraševal je bilo vse dovoljeno in čisto enostavno, ko sem prišel pa na homologacijo se je pa zataknilo, a smo na srečo speljali.
Dobro se pozanimaj, da te kasneje ne bo bolela glava kot je mene in sem že hotel vrniti nazaj v prvotno stanje ...
Na LPP-ju se moraš za homologacijo predhodno naročiti in izpolniti nek obrazec, ves strošek pa je cca. 50 Eur.
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
krmar
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a krmar » Po Maj 19, 2008 11:28

Hvala Pozejdon!

Predno se česarkoli lotim, se bom dobro pozanimal, "kaj je trenutno v veljavi" v naši državici, da ne bom zaman vlagal časa in denarja.. :evil:

LP
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Maj 19, 2008 13:49

Hvala za vse informacije sem šel v Tehnoimpex (cona- litostroj) in dobil vse SFK ležaje in semeringe za 54EUR! Upam da se bodo tile stroški kmalu končali! :? UPS malo sem kiksnil, sem gledal samo naslov in ne vsebine!
lukach
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a lukach » Po Maj 19, 2008 23:30

krmar napisal/-a:Hvala Pozejdon!

Predno se česarkoli lotim, se bom dobro pozanimal, "kaj je trenutno v veljavi" v naši državici, da ne bom zaman vlagal časa in denarja.. :evil:

LP

Prosim, če boš objavil kaj si zvedel na LPPju ker imam sam isti problem z to hidraulicno naletno zavoro.

Hvala
krmar
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a krmar » To Maj 20, 2008 20:41

Javim!
krmar
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a krmar » Sr Maj 21, 2008 23:14

Na LPP-ju sem dobil informacijo:

"Zavorni sistem mora ustrezati evropski homologacijski direktivi 71/320/EEC z dopolnitvami po 98/12/EC, na zavornih komponentah pa mora biti označena številka preizkusa po omenjeni direktivi."

Kar pomeni približno tole: "Poišči in preberi. (in si razloži)"
Po enournem srfanju sem si zadevo razložil takole:
- vse direktive omenjajo tako naletne zavore z mehanskim prenosnim sistemom, kot s hidravličnim zav. sistemom
- vse nove ali na novo registrirane oz. pripeljane na teh. pregled, morajo pač narediti homologacijo, ki ustreza določbam in kriterijem omenjenih direktiv
- če ima prikolica veljaven teh.pregled oz. registracijo, ki "izhaja" iz časa pred letom 1999 (točnega datuma si nisem izpisal), se normalno ponovno registrira oz. opravi teh. pregled, če je zadeva skladna in brerzhibna glede na takratno proizvajalčevo specifikacijo oziroma takratno homologacijo
- edino brezpogojno zapovedano pravilo, ki velja tudi za "stare" prikolice je, da zavorne obloge ne smejo vsebovati azbesta!

Linki:
1) http://europa.eu.int/comm/enterprise/au ... /index.htm
2)
Na podlagi prvega odstavka 6. člena Zakona o tehničnih zahtevah za proizvode in o ugotavljanju skladnosti (Uradni list RS, št. 59/99, 31/00 in 54/00) izdaja minister za promet naslednjo tehnično specifikacijo: TSV – 109 (izdaja 00) o zaviranju motornih in priklopnih vozil;

5.2.5 Ne glede na točki 5.2.1 in 5.2.3, pa se lahko še naprej podeljuje ES-homologacija sestavnega dela ali razširitev homologacije za nadomestne sklope zavornih oblog in dovoljuje njihova prodaja in začetek uporabe skladno s prej veljavnimi predpisi, če so take zavorne obloge:
-namenjene za vgradnjo na vozila, ki so že v uporabi, in
-če so skladne z zahtevami predpisov, ki so se uporabljali v času prve registracije teh
vozil,
-ter ne vsebujejo azbesta.

Lahko noč! :shock:
lukach
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a lukach » Sr Maj 21, 2008 23:45

Zdej mi ni pa nič jasno.To pomeni, da lahko homologiras hidravlicno naletno?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov