Prosim za pomoč!!!
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
-
mornarcek
- Poročnik bojne ladje
- Kraj: Gorenjska-Dalmacija
Prosim za pomoč!!!
Prosim za odgovore na naslednja vprašanja, če jih kdo ve:
1. Kakšni stroški me "doletijo", če kupim plovilo na Hrvaškem in ga registriram pod HR zastavo
2. Če posodim plovilo registrirano pod HR zastavo kolegu, ali ON potrebuje kakršnokoli moje pooblastilo in
3. ali je v primeru registracije pod HR zastavo potreba po t.i. crew listi.
Za vaše odgovore, nasvete vam bom neizmerno hvaležen.
Hvala.
1. Kakšni stroški me "doletijo", če kupim plovilo na Hrvaškem in ga registriram pod HR zastavo
2. Če posodim plovilo registrirano pod HR zastavo kolegu, ali ON potrebuje kakršnokoli moje pooblastilo in
3. ali je v primeru registracije pod HR zastavo potreba po t.i. crew listi.
Za vaše odgovore, nasvete vam bom neizmerno hvaležen.
Hvala.
Evo nekaj odgovorov.
1. Strošek nakupa plovila,plačilo ddv cca 22%,plačilo carine, če je plovilo uvoženo na HR, ter plačilo upisa v register brodica cca 1000-2000 EUR.
To velja za nova plovila. Če je plovilo že registrirano v HR je potrebno plačati ob nakupu samo davek. Mislim, da cca 5% kupnine.
2 . Če posodiš plovilo prijatelju moraš pri njihovem notarju overiti pooblastilo da lahko neomejeno uporablja plovilo v času tvoje odsotnosti.
To stane približno 30-50 kun.
3. V primeru HR reg. ne potrebuješ nobene crew liste in tudi plovnega dovoljenja ne.
1. Strošek nakupa plovila,plačilo ddv cca 22%,plačilo carine, če je plovilo uvoženo na HR, ter plačilo upisa v register brodica cca 1000-2000 EUR.
To velja za nova plovila. Če je plovilo že registrirano v HR je potrebno plačati ob nakupu samo davek. Mislim, da cca 5% kupnine.
2 . Če posodiš plovilo prijatelju moraš pri njihovem notarju overiti pooblastilo da lahko neomejeno uporablja plovilo v času tvoje odsotnosti.
To stane približno 30-50 kun.
3. V primeru HR reg. ne potrebuješ nobene crew liste in tudi plovnega dovoljenja ne.
Ja kot je rekel že Zobar, če govorimo o novem plovilu, bo kupljeno na HR in registrirano pod HR zastavo kar precej dražje kot pri nas. Npr. barka iz ZDA ima v EU carino 1.7%, na vse skupaj pa še 20% DDV in imaš SLO zastavo. Na Hrvaškem pa je najprej carina 8%, potem pride trošarina v višini 15.000 KN, kar je 2.000 EUR, na vse skupaj pa še 22% PDV ali po naše DDV. Precejšnja razlika...
LP
LP
Trošarina se plača SAMO pri prvi registraciji na Hrvaškem, torej samo pri novi barki. Če misliš kupit rabljeno, potem ne plačaš nič. Je pa višina trošarine odvisna od moči motorja in dolžine in kabine....
Če me spomin ne vara gre nekako takole:
brez kabine
od 8 do 12 m = 6.000 KN
od 12 do 15 m = 18.000 KN
nad 15 m = 48.000 KN
s kabino
od 8 do 12 m = 15.000 KN
od 12 do 15 m = 60.000 KN
nad 15 m = 150.000 KN
Pod dolžino 8 metrov se trošarina ne plača, če je motor manjši od 35 kW. Če je moč večja, potem avtomatko padeš v prvi razred ne glede na dolžino...
Ja, niso poceni barke na Hrvaškem...
LP
Če me spomin ne vara gre nekako takole:
brez kabine
od 8 do 12 m = 6.000 KN
od 12 do 15 m = 18.000 KN
nad 15 m = 48.000 KN
s kabino
od 8 do 12 m = 15.000 KN
od 12 do 15 m = 60.000 KN
nad 15 m = 150.000 KN
Pod dolžino 8 metrov se trošarina ne plača, če je motor manjši od 35 kW. Če je moč večja, potem avtomatko padeš v prvi razred ne glede na dolžino...
Ja, niso poceni barke na Hrvaškem...
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov