Rad bi, da bi ti šel čoln hitreje, ko vleče smučarja, za ostalo pa ne veš točno, kako bi prv rekel.
Čolnu ne povečaš moči, včasih lahko lahko povečaš moč
motorju, lahko tudi zamenjaš motor z močnejšim.
S čipiranjem motorja verjetno meniš zamenjavo čipa s programom za upravljanje motorja (če ima motor elektronsko upravljanje) ali prepis programa z drugim na istem čipu (včasih se to da, ampak jaz ne bi - glej spodaj).
Dal si podatke o čolnu, motorju in novi elisi.
Manjka nam naslednjih nekaj podatkov:
podatki o stari elisi - če je imela morda manjiš korak in bolje vlekla smučarja
hitrost brez smučarja in vrtljaji motorja
hitrost s smučarjem in vrtljaji motorja
Ali motor ima (oziroma ali lahko nanj priključiš) merilnik vrtlajjev? Če nimaš GPS-ja za meritev hitrosti, povabi na pivo katerega od morjeplovcev, ki ima kak primeren prenosen GPS pa boš dobil hitrosti.
Povečanje moči motorju je mogoče, kadar je z njim kaj narobe. Glede na to, da menda brez smučarja šiba dobro, z motorjem najbrž ni nič narobe.
Možno je, da je korak elise malo prevelik za dodatno vlečno silo, potrebno za vlećenje smučarja - tu bi se moralo dati kaj videti iz števila vrtljajev.
Jaz imam pri tem predstavo kolesa in klanca - če postane klanec prestrm, mi kolo ne gre več, če ne prestavim v nižjo prestavo. Podobno je, da ko ti začneš vleči smučarja, utegne biti potreben propeler z manjišm korakom.
Da lahko motor brez škode naviješ, mora ali biti zadušen ali pa imeti dovolj tehnične rezerve. Ko pridejo z vode (= dopusta) bo mogoče kdo od motornjakov lahko povedal, kako je z rezervami pri tem tipu motorja.
Če je upravljanje elektronsko in je motor zadušen, je mogoče in smotrno (čeprav v nekaterih primerih protizakonito - ampak o tem ne bi tu) zamenjati program, spremeniti parametre itn.
Tisti, ki to dela, mora bodisi vedeti kaj dela ali pa imeti veliko sreče, sicer dobiš program, s katerim motor pije več in se obrablja hitreje kot sicer - pa še eko predpise lahko kršiš z njim. V glavnem, jaz nikakor ne bi prepisal izvirnega programa z novim, ne da starega kam shranim (varnostna kopija, backup).
Če namreč prepišeš program, pa je novega naredil kak prepotentni bedak, ne moreš zlahka vrniti prejšnjega stanja.
sacs napisal/-a:zamenjaj uplinjače in izpučno cev
Na mopedih smo nekaj podobnega počeli - povečati vstopno odprtino (notri je bila puša, ki se je je bilo treba znebiti, povečati presek in zgladiti kanale, po katerih gre mešanica zraka in goriva, lahko povečati kompresijo s spuščanjem glave, zamenjati ležaje s takimi, ki zdržijo več in poskrbeti, da bo za večjo obremenitev dovolj mazanja. Z večjim presekom sesalne poti in drugim vplinjačem lahko motor zajame več zraka in v njem lahko zgori več goriva, s tem dobiš večjo moč, ampak v račun je treba vzeti tudi večje sile na batih, ležajih itn, ki za to lahko niso dimenzionirani.
Teoretčno enostavna stvar, ki poveča razpoložljivo količino zraka v motorju je kompresor, pa hladilnik vsesanega zraka (intercooler), pa... Teoretično čisto enostavno, v praksi je pa to v veliki meri drug motor (tako po večini delov kot po obnašanju.)
Torej je to še kar zahtevna reč, ki poskrbi tudi, na ne pašejo več standardni rezervni deli in tako naprej, tako da moraš ti (ali tisti, ki ti to naredi) dobro vedeti, kaj dela(š) - razen, kadar je motor za večino reči identičen z močnejšim, pa samo zadušen (elektronsko ali mehansko). V glavnem, pri tistem navijanju tomosk smo se veliko naučili, ampak od vzdrževanja takih motorjev, prodanih neukim uporabnikom ne bi rad poskusil živeti.
Če pa ti kdo napiše, da je ta motor razen programa enak močnejšemu, ali da je razen vplinjača in še kake malenkosti enak močnejšemu, potem se verjetno - oziroma skoraj gotovo - da kaj narediti. Če ne, se praviloma ne splača.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...