Tramontana - napoved
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Tramontana - napoved
Za tiste, ki dlje časa spremljate Aladin napovedi, me zanima, če je tramontana (hurikanska) ponavadi napovedana na Aladinu, ali ni nujno? Je možno, da na Aladinu ne kaže nič posebnega, pa le ta vseeno prihrumi? Zanima me predvsem za Istro.
Vedno pri vremenski poglej opozorila, je bilo za včeraj na severnem jadranu opozorilo za "nevreme" in možnost "pijavice", na Hr prognozi. Če je tako opozorilo ga ni za srat z daljšimi relacijami. Sam sem šel ob naši obali, ker je precej zasčitena od J in JV vetra, pa je bilo kar ok razen na poti domov(med nevihto) sem od Vrhnike do Lj-Šiške nastregel približno 150l vode v čoln.
Je tako lilo, da sem že hotel zamenjat in vleč avto s čolnom. 
Aladin na DHMZ je pretežno kar natančen. Moje izkušnje so, da je navadno vetra nekoliko manj, kot je napoved na Aladinu, ampak tu in tam se zgodi, da je veter kar takšen, kot je napoved. Tudi opozorila so največkrat pretirana, navadno so vremenski pojavi blažji, kot jih napovedujejo.
Ravno tukaj vidim problem. Ker so navadno vremenske razmere običajno ugodnejše, kot jih napoveduje Aladin ali pa so v opozorilih, precej morjeplovcev pričenja zanemarjat te vremenske napovedi. Potem pa se enkrat res zgodi napoved in je sranje tukaj.
Če si kolikokaj samoodgovoren, se boš ravnal po napovedih modela Aladin, upošteval opozorila in potem si lahko siguren. Ko ti bo kolega rekel, kako si prestrašen, se mu vljudno nasmej in ravnaj po svoji presoji. Meni je do sedaj še vedno ratalo, brez nezgode ali nepričakovane situacije.
Ravno tukaj vidim problem. Ker so navadno vremenske razmere običajno ugodnejše, kot jih napoveduje Aladin ali pa so v opozorilih, precej morjeplovcev pričenja zanemarjat te vremenske napovedi. Potem pa se enkrat res zgodi napoved in je sranje tukaj.
Če si kolikokaj samoodgovoren, se boš ravnal po napovedih modela Aladin, upošteval opozorila in potem si lahko siguren. Ko ti bo kolega rekel, kako si prestrašen, se mu vljudno nasmej in ravnaj po svoji presoji. Meni je do sedaj še vedno ratalo, brez nezgode ali nepričakovane situacije.
V kolikor bi Aladina poslušal kjer imajo skoraj skozi objavljeno "mogučnost neverina" potem bi imel najbrž barko, kar skozi v marini.... Malo je treba predgledat še druge strani in pa uporabiti lastno znanje oz. presojo. Pač na jadrnici moraš pa itak skozi imeti vse pripravljeno za najslabši možni scenarij, ker zbežat italk ne moreš če se kaj na hitro nakuha....
Veter v laseh, travarca v zobeh 
zlatko83 napisal/-a:Aladin na DHMZ je pretežno kar natančen. Moje izkušnje so, da je navadno vetra nekoliko manj, kot je napoved na Aladinu, ampak tu in tam se zgodi, da je veter kar takšen, kot je napoved. Tudi opozorila so največkrat pretirana, navadno so vremenski pojavi blažji, kot jih napovedujejo.
Tole v celoti podpišem
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Pri tramontani, je 3 urni interval napovedi Aladina, včasih premalo, ker lahko udar tramontane traja samo nekaj 10 minut. Isto velja za nevihtne udare vetra, ki trajajo praviloma povprečno 30 minut. Po tem, se znova vspostavi prejšnje npr. poletno stanje, kot da ni bilo nič! Samo višina vala kaže na to, da je nekaj bilo.
Sicer ločim dve vrsti tramontane. T.j. tramontana, severni veter kot posledica udora fronte hladnega zraka, ta veter piha dlje časa, in tramontana kot posledica neviht v severni Italiji ali na sploh pač severno od naše pozicije. Ta veter pa traja le nekaj minut.
Kar zadeva napovedi sunkov vetra, je zelo dobrodošla tale nadgradnja DHMZja (klik na npr. severni Jadran in potem na udari vetra na 10m), ki napoveduje zgornje vrednosti udarov vetra, kar je še posevej koristno pri burji in tudi ostalih vetrovih.
Kot vemo se pri burji maksimalni reful razlikuje od povprečne vrednosti lahko tudi za več kot 10 vozlov (pribl. 5m/s, 20km/h), kar zna biti neugodno.
Napoved povprečne vrednosti vetra (Senjska vrata 8-10 vozlov)
Napoved maksimalnih vrednosti vetra (Senjska vrata 10-17 vozlov)
Razlika, ki sem jo opazil med ARSO in DHMZ je v količini padavin, ki jih napovedujeta. Slovenski ARSO ima malce višjo postavljeno mejo, ko napove padavine kot DHMZ in po izkušnjah sodeč je ARSO napoved bolj točna, vsaj kar se tiče minimalnih padavin.
Še vedno velja zlato pravilo, "spremljaj vremensko napoved iz več virov"!
Tega pravila se držim, ko je na vidiku pizdarija, drugače pa:
- samo ošvrknem DHMZ napoved za Jadran,
- če jadramo pa še aladina,
- z "občutljivejšo" posadko ali samo na motor pa me zanima še višina vala.
Sicer ločim dve vrsti tramontane. T.j. tramontana, severni veter kot posledica udora fronte hladnega zraka, ta veter piha dlje časa, in tramontana kot posledica neviht v severni Italiji ali na sploh pač severno od naše pozicije. Ta veter pa traja le nekaj minut.
Kar zadeva napovedi sunkov vetra, je zelo dobrodošla tale nadgradnja DHMZja (klik na npr. severni Jadran in potem na udari vetra na 10m), ki napoveduje zgornje vrednosti udarov vetra, kar je še posevej koristno pri burji in tudi ostalih vetrovih.
Kot vemo se pri burji maksimalni reful razlikuje od povprečne vrednosti lahko tudi za več kot 10 vozlov (pribl. 5m/s, 20km/h), kar zna biti neugodno.
Napoved povprečne vrednosti vetra (Senjska vrata 8-10 vozlov)
Napoved maksimalnih vrednosti vetra (Senjska vrata 10-17 vozlov)
Razlika, ki sem jo opazil med ARSO in DHMZ je v količini padavin, ki jih napovedujeta. Slovenski ARSO ima malce višjo postavljeno mejo, ko napove padavine kot DHMZ in po izkušnjah sodeč je ARSO napoved bolj točna, vsaj kar se tiče minimalnih padavin.
Še vedno velja zlato pravilo, "spremljaj vremensko napoved iz več virov"!
Tega pravila se držim, ko je na vidiku pizdarija, drugače pa:
- samo ošvrknem DHMZ napoved za Jadran,
- če jadramo pa še aladina,
- z "občutljivejšo" posadko ali samo na motor pa me zanima še višina vala.
Marchi napisal/-a:Pri tramontani, je 3 urni interval napovedi Aladina, včasih premalo, ker lahko udar tramontane traja samo nekaj 10 minut. Isto velja za nevihtne udare vetra, ki trajajo praviloma povprečno 30 minut. Po tem, se znova vspostavi prejšnje npr. poletno stanje, kot da ni bilo nič! Samo višina vala kaže na to, da je nekaj bilo.
Hvala vsem, me pa še dodatno zanima - v primeru teh krajših tramontan - ki trajajo v povprečju pol ure; a nevarnost zanje se pojavi kje (prepostavljajmo, da na Aladinu ne prikaže, ker se ta zgodi znotraj 3 urnega intervala)? Odkar imam barko in gledam te napovedi pred jadranjem, namreč še nisem zasledil opozorila zanje.
Morda bi lahko pogledal tudi vremensko dogajanje v S Italiji - na kaj točno naj bom pozoren (zgolj nevihte ali še kaka (naprednješa) specifika)?
Pred časom sem bral v nemški reviji, da se velika večina morjeplovcev preveč zanaša na Aladine in podobna orodja. Ta namreč kažejo neko povprečje in ne ekstremov (v + ali -). Za natančnejše napovedi je treba znati brati vremenske slike s prikazom gibanja front, razporedom zračnih pritiskov ipd. Seveda tega ne zna vsak in zaradi tega nam servirajo vremenarji vremenske prognoze v nam bolj razumni obliki. Zato je v bolj burnih vremenskih situacijah bolje brati napovedi kot gledati nam tako ljube slikice tipa Aladin. Saj jih gledam tudi jaz, da ne bo pomote
Razlika v zračnih pritiskih pred in za fronto ponavadi največ pove kako burno bo.
Razlika v zračnih pritiskih pred in za fronto ponavadi največ pove kako burno bo.
Grega295 napisal/-a:Hvala vsem, me pa še dodatno zanima - v primeru teh krajših tramontan - ki trajajo v povprečju pol ure; a nevarnost zanje se pojavi kje (prepostavljajmo, da na Aladinu ne prikaže, ker se ta zgodi znotraj 3 urnega intervala)? Odkar imam barko in gledam te napovedi pred jadranjem, namreč še nisem zasledil opozorila zanje.
Morda bi lahko pogledal tudi vremensko dogajanje v S Italiji - na kaj točno naj bom pozoren (zgolj nevihte ali še kaka (naprednješa) specifika)?
Najprej poglej napoved za Jadran, ki je osnova vseh "splošnih" napovedi in opozoril. To berejo tudi preko VHF in tel. odzivniku.
Najpomembnejši del napovedi je prvi del, ki se imenuje UPOZORENJE.
Primer napovedi za 29.08.2011:
IZVJEŠĆE POMORSKOG METEOROLOŠKOG CENTRA SPLIT DRŽAVNOG HIDROMETEOROLOŠKOG ZAVODA
DAN 29.08.2011. U 19 SATI
UPOZORENJE
Sutra na južnom Jadranu postoji mala mogućnost za neverin.
SITUACIJA
Nad Jadranom se zadržava anticiklonalno polje.
VREMENSKA PROGNOZA ZA JADRAN ZA PRVIH 12 SATI
Tiho ili sjeverozapadni vjetar 4-10, na srednjem i južnom Jadranu do 15 čvorova. Uz obalu mjestimice bura 4-10, podno Velebita do 18 čvorova. More 2-3. Vidljivost 20 km. Pretežno vedro.
VREMENSKA PROGNOZA ZA DALJNJIH 12 SATI
Pretežno vedro. Na jugu Jadrana mjestimice uz promjenljivu naoblaku postoji mala mogućnost za pljusak i grmljavinu. Slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. More malo do umjereno valovito.
Torej če sem na južnem jadranu, bom predvsem popoldan pozoren na dogajanje na zahodnem nebu, kjer zna nastati kakšna nevihta. Kakšne so značilnosti nevihtnih oblakov (cumulonimbusov), je opisano drugje.
Nevihtni oblak - Cumulonimbus
V primeru, da v UPOZORENJU piše, mogučnost udara sjevernog vjetra (tramontane), potem si pozoren na severno nebo. Ko je npr. nad italijanskim primorjem in v notranjosti vse temno, kamor ti seže pogled, potem v slovenskem primorju bejži z barko v varno zavetje.
Nebo značilno za tramontano
Torej, poleg napovedi, uporabi tudi svoje oči in pamet!
Če pri UPOZORENJU ne piše nič, potem je velika verjetnost, da se ne bo dogajalo nič dramatičnega. Če piše, da je možnost neviht na južnem jadranu, pomeni, da na severnem jadrani nevihte niso predvidene itd.
Naprednejša specifika, ki jo omenjaš, so lokalni ribiči in staroselci, ki na "vodi" čutijo, kdaj bo kakšno vreme.
EDO napisal/-a:Razlika v zračnih pritiskih pred in za fronto ponavadi največ pove kako burno bo.
Pa še res je to glede pritiska.
Čeprav je tudi aladin precej sofisticirana zadeva in s pomočjo matematičnih modelov upošteva vse mogoče dejavnike, tako da je super orodje. Še več, aladin ne upošteva samo značilnosti fronte, ki prihaja in razlike v tlaku ampak tudi značilnosti konfiguracije terena, ker nas zanima veter predvsem na nekaj metrih višine, ne na 600m. Zato zna napovedati močnejšo burjo v Senjskih vratih, pa močnejši zahodnik (maestral) kot drugod, med Pelješcem in Korčulo itd.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta