Razlika v porabi goriva med različnimi trupi

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Avg 22, 2016 17:25

minek napisal/-a:Ampak tile motorji ne odrivajo vode, da bi zračni upor pri nizki hitrosti predstavljal le majhen del skupnega upora. Trditi, da ni lažje goniti bicikel, če je pred tabo še en bicikel bi bil nesmisel. :-) Pa to že pri manj, kot 40km/h.

Pri kolesarjih je razlike voziti v zavetrju lahko 20%!!!

Ampak dober kolesar poganja z recimo 150-200w moci. Pri tako majhni moci je vsak detajl lahko merljiv. Poleg tega ce kolesar da na bicikel 200w jih je telo oddalo 1000w. Ostalo gre v toploto. In vsake pol stopinje temperature telesne je za kolesarja ogromno ca 10% zm jsana moc.
Zato je pri koleasarjih zaveterje tako pomembno in merljivo.

1 cent od evra je 1%. 1 cent od stotih evrov pa ...... e vidis, skoraj nic.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Avg 22, 2016 21:20

3.5m sirine in 1.2m visine, kooficient upora 0.48(ze kar barka z flyem). Pri plovbi 6kn je upora za 0.06 konja.
V veter 10kn, enaka hitrost pa 0.7 konja.

Te podatke sem si pa sposodil :)

Pisem o zracnem uporu
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Avg 22, 2016 21:33

Dej fantje nehajte toplo vodo odkrivat, a nebi raje vsak iz izkusenj podal porabe zasvojo barko, lahko se motorje in tezo ter tip trupa. MT bo pa razpredelnico naredil pa posebno temo pa link povezavo....
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Avg 22, 2016 21:59

Tex napisal/-a:Dej fantje nehajte toplo vodo odkrivat, a nebi raje vsak iz izkusenj podal porabe zasvojo barko, lahko se motorje in tezo ter tip trupa. MT bo pa razpredelnico naredil pa posebno temo pa link povezavo....

:) :)

Lej pol ljudi ne ve koliko jim kuri barka. Pol od polovice laže, pol od polovice polovice podaja porabo na uro cez sezono, pol pol pol itd... da podatek pravilno z navedbo v kakem rezimu pluje...

Debata ni namenjena navedbam o porabi, za to so druge teme kjer se krega. :) tema naj bo tehnicna in diskusija teorij je za nas geeke super. Jaz jo prav z veseljem spremljam. Smoda je le ta, da lnudem prehitro popustino zivci in rata drek.
Od 100 teorij ponvadi le ena obvelja in ne vidim problema ce nekdo razvije eno teorijo, drugi jo ali poskusa razbiti s svojo teorijo.
Motijo le neargumentirane trditve v smislu. Upor je zelo pomemben pri glisiranju. Navedi neko podlago za tako teorino pa bomo diskutirali dalje.
Sory NF ker sem omenil tebe ampak to sem se prvo spomnil in ni misljeno osebno.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Avg 23, 2016 09:39

V tovrstnih morjeplovskih debatah najbolj moti mešanje mnenj z teorijami, dušebrižništvo in omalovaževanje vseh, ki jih zanima več kot bradavica na koncu nosu.
Posledično se kot zajamčeno razvije nestrpnost in na koncu nekdo vehementno "udari po mizi", a ima na presenečenje (ali pa ne) ostalih sodelujočih popolnoma napačno predstavo o problemu.

Torej:
Če ne lepiš nagih bab, tarnaš o vodotesnosti izpušnega kolektorja, nabijaš okrog poznavanja šerifov v nekih zakotnih lukah, razlagaš kak močan avto rabiš za prevoz svojega plovila z mega velikim motorjem, iščeš mnenje za nek nakup, ki si ga itak že davno definiral, ampak moraš to na prefinjen način sporočit čim večjemu krogu ljudi, vsakemu, ki raje sešteva številke namesto, da bi empirično meril gostoto meglo na luni rečeš, da je preseratorski znanstvenik..., si tečko, ki teži okrog nečesa, kar ne sodi v tak forum.
Zgoraj ima Micka presneto prav okrog porabe, pa je že vse nrobe, ker je napisal številke. Pa kaj, če ne pozna razlike med izrazoma potencialni in kinetični! Navkljub šolanja o pripravi kalamarov razume bistvo in je spoštovanja vredno in zdravo radovednejši od marsikaterega piflarja, ki se ponaša z zvenečimi univerzitetnimi nazivi, pa ga moti vsaka debata, ki v resnici zadane srčiko narave!
Poglejte recimo kakega osla delate iz MTja, ki praktično nikoli ne napiše nobene laži, se ne moti, le malo bolj na dolgo opiše vsako stvar...
Tudi prav, če vam je všeč oslova dežela.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Avg 23, 2016 09:45

+1
kondor88
Admiral

OdgovorNapisal/-a kondor88 » To Avg 23, 2016 10:15

mamaMicka napisal/-a:Lej pol ljudi ne ve koliko jim kuri barka. Pol od polovice laže, pol od polovice polovice podaja porabo na uro cez sezono, pol pol pol itd... da podatek pravilno z navedbo v kakem rezimu pluje...

10+
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Avg 23, 2016 10:22

SR 290 napisal/-a:V tovrstnih morjeplovskih debatah najbolj moti mešanje mnenj z teorijami, dušebrižništvo in omalovaževanje vseh, ki jih zanima več kot bradavica na koncu nosu.
Posledično se kot zajamčeno razvije nestrpnost in na koncu nekdo vehementno "udari po mizi", a ima na presenečenje (ali pa ne) ostalih sodelujočih popolnoma napačno predstavo o problemu.

Torej:
Če ne lepiš nagih bab, tarnaš o vodotesnosti izpušnega kolektorja, nabijaš okrog poznavanja šerifov v nekih zakotnih lukah, razlagaš kak močan avto rabiš za prevoz svojega plovila z mega velikim motorjem, iščeš mnenje za nek nakup, ki si ga itak že davno definiral, ampak moraš to na prefinjen način sporočit čim večjemu krogu ljudi, vsakemu, ki raje sešteva številke namesto, da bi empirično meril gostoto meglo na luni rečeš, da je preseratorski znanstvenik..., si tečko, ki teži okrog nečesa, kar ne sodi v tak forum.
Zgoraj ima Micka presneto prav okrog porabe, pa je že vse nrobe, ker je napisal številke. Pa kaj, če ne pozna razlike med izrazoma potencialni in kinetični! Navkljub šolanja o pripravi kalamarov razume bistvo in je spoštovanja vredno in zdravo radovednejši od marsikaterega piflarja, ki se ponaša z zvenečimi univerzitetnimi nazivi, pa ga moti vsaka debata, ki v resnici zadane srčiko narave!
Poglejte recimo kakega osla delate iz MTja, ki praktično nikoli ne napiše nobene laži, se ne moti, le malo bolj na dolgo opiše vsako stvar...
Tudi prav, če vam je všeč oslova dežela.

Respect za zapisano.

Lahko pa v teoriji razlozim zakaj ligenj rata trd ce ga predolgo peces-cvres. Ali pa razliko med kalamari in lignji. :)
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » To Avg 23, 2016 14:17

Razlika med kalamari in lignji me pa zanima........sem mislil, da kalamari plavajo v italiji do nase meje, naprej pa lignji....
O porabi itak vem manj kot na zacetku teme.....
mirno morje
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Avg 23, 2016 15:07

Pa še en podatek se mi zdi da zanemarjate in to je čas v katerem se prepluje določena razdalja. Meni motorčki kurijo zelo malo, samo tista milja pa včasih tudi traaaaja, sploh če je valovito morje. In če bi nekako ovrednotili še ta podatek, npr. na razdalji 50nm bi bili pa rezultati zelo zanimivi ob upoštevanju mase, moči, hitrosti, časa. Kako ovrednotit čas je pa uganka, čeprav je včasih zlato.
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Stopi » To Avg 23, 2016 15:19

Morda bi se v to debato lahko vključil tudi Žiga... :lol:

http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=211170

"ČOLN IMA VSO MOŽNO DODATNO OPREMO TER IZREDNO NIZKO PORABO GORIVA CCA. 8-9L/URO (YAMAHA 115)"
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Avg 23, 2016 15:46

Temu Žigatu mal fejst poka, še bolj bo pa pokalo potem tistemu, ki bo imel 115 konjev na čolnu, kjer je za kolikor toliko spodobno, namenu primerno plovbo potrebnih vsaj 150.
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Avg 23, 2016 16:21

:D
Na dveh različnih 5 m čolnih z Yamaho 70 pri hitrosti 40km/h poraba pri lažjem 2,6 km/l na drugem 2,9 km/l.
Razlika v teži 400kg.
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Stopi » To Avg 23, 2016 16:26

kasaudio napisal/-a:Temu Žigatu mal fejst poka, še bolj bo pa pokalo potem tistemu, ki bo imel 115 konjev na čolnu, kjer je za kolikor toliko spodobno, namenu primerno plovbo potrebnih vsaj 150.

No, 150 je že skoraj MAX: www.zar-formenti.net/cms/en/products/zar-57-welldeck a 115KM moraš verjetno večino časa dokaj "pritiskat" in potem pri porabi verjetno manjka ENKA spredaj...

Slika :D
kondor88
Admiral

OdgovorNapisal/-a kondor88 » To Avg 23, 2016 19:09

NOVI FOSIL napisal/-a::D
Na dveh različnih 5 m čolnih z Yamaho 70 pri hitrosti 40km/h poraba pri lažjem 2,6 km/l na drugem 2,9 km/l.
Razlika v teži 400kg.

z Yamaho 70 2t ali 4t?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov