Zakaj pa nisi šel v Tjesni, Jug Suska, si v zavetrju od maestrala in burje, pa se sidraš na 20m globine 50m od obale, pa še pesek je spodaj.
Kvarnerska burja
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
Marchi, zelo lepo napisano, kot da si napisal moje včerajšnje jadranje. Pred tednom dni sem dobil nekaj amaterjev na barko in smo malo potovali do Oliba in nazaj. Malo sem jih učil jadranja, malo pa smo lumpali in 9. okt. pristali zvečer v Malem Lošinju. Včeraj zjutraj smo vstali malo pred šesto uro, ob 6.15 pa že pluli. Pihala je burja tja do 14 kt in smo razvili vsa jadra. Komaj smo dobro zapustili Lošinjski zaliv se je burja jačala na 20 do 24kt. Malo smo skrajšali jadra in jo mimo Unij pičili smer Porer. Bolj smo bili v Kvarnerju močneje je bilo. Veter se je ustalil med 27 in 32 kt, hitrost med 7 in 8 kt, valovi ca 2 m. Prepustil sem novincem da izkusijo jadranje. Vseskozi so se menjavali jaz pa kontroliral dogajanje. Prišli smo srečno čez Kvarner in se privezali v Bunarini ob 11.05.
Danes sem prebral tvoj prispevek in podoživel včerajšnje jadranje, Čestitam!
Danes sem prebral tvoj prispevek in podoživel včerajšnje jadranje, Čestitam!
NAVIDEZNI SVOBODI NAVKLJUB
TE BARKA NAREDI SUŽNJA
TE BARKA NAREDI SUŽNJA
To je to, luftar, kar pričakujemo od jadranja. Če pa še koga navdušiš, kot si jih ti, z burjino izkušnjo, pa sploh super. Upam vsaj, da jih je burja pošteno poškropila oz. krstila, če so že imeli tako vrhunsko jadranje 
Nazadnje spremenil Marchi, dne Ne Sep 16, 2012 11:19, skupaj popravljeno 1 krat.
V zalivu Tjesni, če se sidraš na 10m, si nekje cca 30m od obale, dno se dokaj hitro spusti na 20m, tako da če hočeš biti vsaj enih 50m od obale, v primeru da se ponoči obrne veter, se boš moral sidrati nekje na 15-20m globine. Te globine sem napisal bolj na oko, tako da ne vzet čisto za sveto številke, da se tam sidrati brez problema, tudi sam se večinoma kopam tam v primeru burje, pa tudi vsak dan kakšna barka tam prenoči. Tudi če hočeš v vas, greš lahko z byboatom na obalo, nato pa vodi cesta v vas, jaz bi se na vašem mestu večkrat tam sidral, v primeru da ni jugo, pa še zastonj je, vmes pa še kakšnih 10kg ušat ven veržerš za večerjo, tam jih je ogromno 
Napovedana burja za danes, 26.8.2012 ob 18h. Če se znajdeš na mestu, na karti označeno z rdečim X, ti ni nič jasno. Napovedana burja, tebi pa zapiha z zahoda in to precej močno!? Neugodna situacija, ni nevarna, moraš pa previdno ravnati z jadri in biti pripravljen na hitre spremembe, kajti že nekaj minut kasneje, se lahko burja postavi v svojo pravo, SV smer.
Vse skupaj je povezano z velikim deževnim področjem, ki gre prav tako s severo zahoda čez Istro, Kvarner, proti vzhodu, tako da se vetrovi pošteno vrtinčijo in prave zakonitosti ne veljajo. Velja samo to, kar se dogaja prav tam, kjer smo s svojo barko.

Vse skupaj je povezano z velikim deževnim področjem, ki gre prav tako s severo zahoda čez Istro, Kvarner, proti vzhodu, tako da se vetrovi pošteno vrtinčijo in prave zakonitosti ne veljajo. Velja samo to, kar se dogaja prav tam, kjer smo s svojo barko.

Tramontana je ob 13ih (UTC+2) na Cresu pri Zeći presenetila kar nekaj motornih morjeplovec, ki so po morju 3-4 hiteli v Martinščico. Na tem koncu hujšega ni bilo. Malo dežja, po obratu v burjico je pa še tega zmanjkalo. Bojda naj bi pa na Unijah imeli pijavico. Trenutno je burjica jakosti burina. Je pa temperatura padla za 12 stopinj Celzija.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Re: Pričakovati križno morje
Na včasih tudi dalj časa mirno območje ali zahodnik okrog Lošinja takrat, ko sicer piha (često tudi zelo močna) burja, sem že nekajkrat naletel.
V času 'moškega jadranja' (Mic-Tic, Ahil in klapa) je bilo običajno, da se od vsakodnevnega izplutja do cilja jadra; tisti ki požene motor, je izgubil. Jaz sem imel navado pred izplutjem (takrat iz Malega Lošinja) pogledati Aladina in tako videl tak vrtinec. Za take reči je Aladin zakon, kljub temu da je vedno prikazano samo trenutno stanje na vsakih 6 ur.
Namesto da bi se počasi poskušali odguncati iz zaliva na jadra, smo se odpeljali nekaj NM ven na motor, kjer je začelo vleči in tam je bil 'štart' - pa tudi malo smo bili že posvarjeni, da bo kje naprej dobro še malo skrajšati jadra.
Praviloma je bilo to takrat, ko je od Reke ob južni istrski obali šel en curek burje, drugi pa s Senjskih vrat in med njim je bil v vrtincu bodisi zastoj, bodisi povratni tok.
No, tokrat ni tako - prej je bil veter z zahoda in juga, po katerem naj bi precej nanagloma obrnilo na burjo
Ob 18h (UTC, ne lokalni čas)
(in to najprej na severu, potem postopno vedno dlje proti jugu).
ob 21h
Če bi bil prej močan jugovzhodnik, bi bilo pa po obratu za 90 stopinj na severovzhodnik v Kvarneru najbrž pravo križno morje, tako pa česa temu podobnega najbrž ne bo.
V času 'moškega jadranja' (Mic-Tic, Ahil in klapa) je bilo običajno, da se od vsakodnevnega izplutja do cilja jadra; tisti ki požene motor, je izgubil. Jaz sem imel navado pred izplutjem (takrat iz Malega Lošinja) pogledati Aladina in tako videl tak vrtinec. Za take reči je Aladin zakon, kljub temu da je vedno prikazano samo trenutno stanje na vsakih 6 ur.
Namesto da bi se počasi poskušali odguncati iz zaliva na jadra, smo se odpeljali nekaj NM ven na motor, kjer je začelo vleči in tam je bil 'štart' - pa tudi malo smo bili že posvarjeni, da bo kje naprej dobro še malo skrajšati jadra.
Praviloma je bilo to takrat, ko je od Reke ob južni istrski obali šel en curek burje, drugi pa s Senjskih vrat in med njim je bil v vrtincu bodisi zastoj, bodisi povratni tok.
No, tokrat ni tako - prej je bil veter z zahoda in juga, po katerem naj bi precej nanagloma obrnilo na burjo
Ob 18h (UTC, ne lokalni čas)
(in to najprej na severu, potem postopno vedno dlje proti jugu).
ob 21h
Če bi bil prej močan jugovzhodnik, bi bilo pa po obratu za 90 stopinj na severovzhodnik v Kvarneru najbrž pravo križno morje, tako pa česa temu podobnega najbrž ne bo.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Če Avg 30, 2012 20:46, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Ne vem kaj je tu treba filozofirati, jaz sem delal na strehi do 11.30 je bilo brez aladina ob pogledu v nebo jasno da bo v roku 1h neverin, zato sem malo pohitel z delom, ni mi jasno kako je lahko danes koga presenetilo, razen to da nima pojma kaj je vreme, pripravljalo se je cca 2h skupaj, tako da časa za reakcijo je bilo dovolj.
Uhhu!!! Saj sem imel cel cirkus kako izpluti iz marine. Burja 20-30 vozlov, bočno na barko 11m, jaz pa sam.

Najprej odvežem zavetrno krmno vrv (1), potem zavetrni muring (2) in čakam in gruntam, kaj mi je storiti. Desno na privetrni strani nobene barke oz. prva je 10m daleč, tako da si z njo ne morem pomagat, da bi se vsaj malo ob njej potegnil ven. "Na srečo" tudi levo na zavetrni strani ni barke oz. prva je 15m stran, zanos pa je, predvidevam, precejšen. Problem je, da če odvežem muring na premcuc(3) mi, med tem, ko šprintam na krmo in jo odvežem, premec pošteno zanese z vetrom in nevarnost je, da če že ne butnem sosednje barke, pa v najboljšem primeru, zataknem njen muring, ki se zelo zelo počasi spušča, daleč naprej v morje.
Pomagam si s prostim muringom na desni, tako da premec za dober meter usmerim proti vetru. Malo bo že pomagalo. Prižgem motor, da se malo segreje, katji če slučajno ugasne sredi manevra, bo veselica. Vse bokobrane prestavim na levo stran, 6 komadov in okrogli veliki bokobran. Upam, da ne bodo imeli dela.
Preverim če sem vse odklopil, električni kabel je pospravljen, voda odklopljena, mostiček na svojem mestu, motor teče, inštrumenti so prižgani.
Akcija!
Krmno, privetrno vrv (4) potegnem skozi rinko na obali toliko, da je na bitvi ostane samo še en obrat, tako da jo bom potem lahko zelo hitro sprostil. Grem na premec in odvežem muring (3), držim ga zataknjenega na bitvi in se pogovarjam z burjo, če bi izvolila malo popustiti. Čakam, da reful mine, odvržem muring, stečem nazaj na krmo, medtem premec že potuje v levo, hitro odvržem krmno vrv, kar tako, da jo vlečem za sabo, zdaj ni časa za kaj drugega, gaaaasssss. Z veliko gasa krmilo obrnem v desno, takoj za tem zmanjšam gas in krmo lepo spodnese v levo, potem spet dodam gas in se odpeljem nekaj metrov mimo sosedovih muringov.
Pospravim krmno vrv, ki se vleče za mano po vodi in ufff, manever uspel.

Najprej odvežem zavetrno krmno vrv (1), potem zavetrni muring (2) in čakam in gruntam, kaj mi je storiti. Desno na privetrni strani nobene barke oz. prva je 10m daleč, tako da si z njo ne morem pomagat, da bi se vsaj malo ob njej potegnil ven. "Na srečo" tudi levo na zavetrni strani ni barke oz. prva je 15m stran, zanos pa je, predvidevam, precejšen. Problem je, da če odvežem muring na premcuc(3) mi, med tem, ko šprintam na krmo in jo odvežem, premec pošteno zanese z vetrom in nevarnost je, da če že ne butnem sosednje barke, pa v najboljšem primeru, zataknem njen muring, ki se zelo zelo počasi spušča, daleč naprej v morje.
Pomagam si s prostim muringom na desni, tako da premec za dober meter usmerim proti vetru. Malo bo že pomagalo. Prižgem motor, da se malo segreje, katji če slučajno ugasne sredi manevra, bo veselica. Vse bokobrane prestavim na levo stran, 6 komadov in okrogli veliki bokobran. Upam, da ne bodo imeli dela.
Preverim če sem vse odklopil, električni kabel je pospravljen, voda odklopljena, mostiček na svojem mestu, motor teče, inštrumenti so prižgani.
Akcija!
Krmno, privetrno vrv (4) potegnem skozi rinko na obali toliko, da je na bitvi ostane samo še en obrat, tako da jo bom potem lahko zelo hitro sprostil. Grem na premec in odvežem muring (3), držim ga zataknjenega na bitvi in se pogovarjam z burjo, če bi izvolila malo popustiti. Čakam, da reful mine, odvržem muring, stečem nazaj na krmo, medtem premec že potuje v levo, hitro odvržem krmno vrv, kar tako, da jo vlečem za sabo, zdaj ni časa za kaj drugega, gaaaasssss. Z veliko gasa krmilo obrnem v desno, takoj za tem zmanjšam gas in krmo lepo spodnese v levo, potem spet dodam gas in se odpeljem nekaj metrov mimo sosedovih muringov.
Pospravim krmno vrv, ki se vleče za mano po vodi in ufff, manever uspel.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov