Vinjeta in popisi posadke po vstopu RH v EU

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Feb 14, 2013 19:31

Pa saj ni tako težko sprejet zakon, da, naprimer HR državljani tudi morajo kupit vinjeto, razen če so včlanjeni v kako zadrugo, v katero se vpišejo lahko samo HR državljani, in to za par kun članarine. Koza cela, volk sit.
Kako je že pri nas z diskriminacijo? Lahko tuji državljani ali pa celo Slovenci, z prebivališčem izven Obale, dobijo lokalca?

LP
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Feb 14, 2013 20:46

Mitja P napisal/-a:Meni poteče pa 03.05.13

Ampak jaz jo pa ne bom kupil, ko jih j...

Kaj pa če jo moraš kupit sedaj februarja ????

Razen če bodo potem vrnili sorazmeren znesek glede na obdobje koriščenja vinjete. Nekako tako kot pri avtu če ga odjaviš oz. prodaš predčasno.

Pitaj boga, ne ne , pitaj Hrvata !!!

Lej, kupu boš pa pika!

Če maš za Wallya potem maš tud za vinjeto

:D
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Če Feb 14, 2013 20:47

atilone napisal/-a:Pa saj ni tako težko sprejet zakon, da, naprimer HR državljani tudi morajo kupit vinjeto, razen če so včlanjeni v kako zadrugo, v katero se vpišejo lahko samo HR državljani, in to za par kun članarine. Koza cela, volk sit.
Kako je že pri nas z diskriminacijo? Lahko tuji državljani ali pa celo Slovenci, z prebivališčem izven Obale, dobijo lokalca?

LP

Tako lahko ne bo slo, ker bi bila diskriminacija, da se ostali ne smejo vclaniti v to zadrugo. Preberite si 18. clen Lizbonske pogodbe.

Moje mnenje sicer je, da se bo se vedno placevalo, ampak da bo isto tudi za Hrvaska plovila. Nekje je nekdo omenjal, da hrvaska plovila ze sedaj nekaj placujejo na letni ravni. To bodo pac izenacili in bo.

Meni je pravzaprav vseeno za teh nekaj kun, mnogo bolj vazno je, da ne bo vec popisov posadk in podobnega sranja. Prides na hrvasko, pokazes dokumente policiji in gres. Ni se ti treba prijavljat v nobeni kapitaniji, ko pride prijatelj na barko ga lahko peljes en giro brez problemov.

Kar se letosnjega leta tice, meni velja vinjeta do konca aprila in v hrvaske vode bom vplul ze sredi junija. Sem preprican da bom moral za teh 14 dni kupiti celoletno vinjeto in ne bom dobil nobenega denarja nazaj.

Moram pa se pogledat uredbo o turisticni taksi, ce je obvezna tudi za hrvaska plovila?
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Če Feb 14, 2013 22:13

Nisem čisto na tekočem, a ko sem samo pred 2 leti le malo časa plul po hrvaških vodah (pot iz Kopra v Grčijo s postanki na Hrvaškem) sem moral kupiti vinjeto za celo leto.
Če pa imaš vinjeto, ki ti poteče malo pred vstopom Hrvaške v EU imaš po mojem te možnosti:
1) Ne kupiš in ne pluješ do vstopa Mislim, da vinjeto rabiš le za plovbo. Če si v luki ali v marini pa ne. Definitivno ne, če si na suhem.
2) Greš ven iz Hrvaške za čas, med potekom prejšnje vinjete in vstopom Hrvaške v EU
3) Kupiš letno vinjeto in čim prej pozabiš na to.
Vsaka opcija ima slabosti. Pretehtaj kaj je manjše zlo.

OK, je še četrta opcija: voziš se brez vinjete. Definitivno je jaz ne bi izbral niti slučajno.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Feb 14, 2013 22:29

al napisal/-a:Diskriminacije ne bo, nisem pa prepričan, da bodo tako lahko pozabili na denar od pobranih vinjet...
Pričakujem, da bodo vžgali kak davek na čas ko se plovilo nahaja v cro vodah...

Jaz sem tud siguren, da bo nek nov davek; podoben kot tisti, ki ga je Monti uvedel v Italiji.

Ne vem, kako je sedaj v IT (bile so neke spremembe), ampak na začetku je "Tassa Monti" pravila takole:

from 1st May 2012 all boats from any country anchored to an Italian port or passing through Italian public waters are subject to a fee calculated for each day or fraction thereof. The amount of such fee depends on the size of your boat: 7 euros per day if your boat is between 10,01 and 12 meters and so on.

Ergo; kaj bodo po moje naredili Hrvati: uvedli obvezne celoletne vinjete za vsa plovila nad dolčeno dolžino (npr. 9 m), razen za tista, ki se ne kvalificirajo za plovila za razvedrilo in prosti čas (torej odpade za ribiče itd.) ali pa kak podoben davek kot v IT, s tem da se mala plovila obdavči simbolično, potem pa po logaritemski skali navzgor za večja.

Odpora za kaj takega na Hrvaškem ne bi bilo: zasebnih plovil nad npr. 9 m na Hrvaškem ni veliko; še malo se servira po medijih o bogatih navtikih, pa je ...
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Če Feb 14, 2013 22:59

al napisal/-a:
Mitja P napisal/-a:Meni poteče pa 03.05.13

Ampak jaz jo pa ne bom kupil, ko jih j...

Kaj pa če jo moraš kupit sedaj februarja ????

Razen če bodo potem vrnili sorazmeren znesek glede na obdobje koriščenja vinjete. Nekako tako kot pri avtu če ga odjaviš oz. prodaš predčasno.

Pitaj boga, ne ne , pitaj Hrvata !!!

Lej, kupu boš pa pika!

Če maš za Wallya potem maš tud za vinjeto

:D

Al, ne me jeb..
Wally je na lizing, kje naj pa še za vinjeto staknem !!!
A če dam lansko od avta gor, a misliš, da bodo opazil :D :D
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Feb 17, 2013 17:08

.

Vinjet in plačila uporabe HR morja ne bo. Nekaj malega se bo plačevalo za svetilnike in urejanje plovnih poti, tako kot do sedaj. Izpad denarja bo zmanjšan za sredstva, ki jih bodo nekaj časa dobivali od EU-ja. Vsa plovila z reg v SLO in tržaške z vključno Monfalcone, ne potrebujejo vinjete tudi sedaj, do Funtane Vrsar (Osimski sporazum).

Ne vem od kje tiščite, da bodo nekaj zmutili in nam zaračunavali. Diskriminacije definitivno ne bo več! Za vse enako. Lokalni privezi pa so že tako ali tako povsod in od nekdaj namenjeni lokalcem.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Rey
Poročnik fregate
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a Rey » Ne Feb 17, 2013 20:14

andrejv napisal/-a:
atilone napisal/-a:Pa saj ni tako težko sprejet zakon, da, naprimer HR državljani tudi morajo kupit vinjeto, razen če so včlanjeni v kako zadrugo, v katero se vpišejo lahko samo HR državljani, in to za par kun članarine. Koza cela, volk sit.

LP

Tako lahko ne bo slo, ker bi bila diskriminacija, da se ostali ne smejo vclaniti v to zadrugo. Preberite si 18. clen Lizbonske pogodbe.

Moje mnenje sicer je, da se bo se vedno placevalo, ampak da bo isto tudi za Hrvaska plovila. Nekje je nekdo omenjal, da hrvaska plovila ze sedaj nekaj placujejo na letni ravni. To bodo pac izenacili in bo.

Meni je pravzaprav vseeno za teh nekaj kun, mnogo bolj vazno je, da ne bo vec popisov posadk in podobnega sranja. Prides na hrvasko, pokazes dokumente policiji in gres. Ni se ti treba prijavljat v nobeni kapitaniji, ko pride prijatelj na barko ga lahko peljes en giro brez problemov.

Kar se letosnjega leta tice, meni velja vinjeta do konca aprila in v hrvaske vode bom vplul ze sredi junija. Sem preprican da bom moral za teh 14 dni kupiti celoletno vinjeto in ne bom dobil nobenega denarja nazaj.

Moram pa se pogledat uredbo o turisticni taksi, ce je obvezna tudi za hrvaska plovila?

x2
vento
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a vento » Po Feb 18, 2013 13:49

Dobro, da meni velja do 4.7. Sicer pa se strinjam, da je bolj kot vinjeta pomembna ukinitev popisa. :roll:
Sicer pa menda tudi 1.7. še ni čist ziher... (ratifikacija pa to...) :roll:
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Pe Feb 22, 2013 23:31

Včeraj je hrvaška vlada na svoji seji obravnavala predlog spremembe Pomorskega zakonika. Tu si ga lahko preberete:

http://www.vlada.hr/hr/naslovnica/sjedn ... iew_online)/1#document-preview

Kar je pomembno:

Komentar:

Uz članak 9.
Kako je pitanje prelaska državne granice i obavljanje graničnih kontrola propisano posebnim
propisom, izmjenom članka 12. daje se ovlast za propisivanje plovidbe i boravka stranih jahti
i brodica namijenjenih športu i razonodi. Ovim propisom, koji donosi Vlada, uredit će se
boravak stranih jahti i brodica, te plaćanje naknade poštujući temeljna načela Europske
zajednice, a posebno načelo slobode kretanja ljudi.

Tu je sprememba člena:

„Članak 12.
Strane jahte i brodice namijenjene razonodi, športu ili rekreaciji mogu ploviti i boraviti u
unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, osim u zabranjeni
zonama iz članka 16. i članka 29. ovoga Zakonika u skladu sa propisom o plovidbi i boravku stranih jahti i brodica u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru koji donosi Vlada
Republike Hrvatske i uz plaćanje naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu od onečišćenja čiju
visinu propisuje ministar.“.

Tu pa je stari člen:

Članak 12.
(1) Strane jahte i strane brodice namijenjene razonodi, športu ili rekreaciji, mogu ploviti i
boraviti u unutarnjim morskim vodama i u teritorijalnom moru Republike Hrvatske, osim u
zabranjenim zonama iz članka 16. i članka 29. ovoga Zakonika, pod uvjetom da odmah nakon
uplovljavanja u unutarnje morske vode Republike Hrvatske, uplove najkraćim putem u
najbližu luku otvorenu za međunarodni promet i obave graničnu kontrolu, te potrebne poslove
sukladno propisu iz stavka 2. ovoga članka.
(2) Potanje propise o plovidbi i boravku stranih jahti i stranih brodica namijenjenih razonodi i
športu u unutarnjim morskim vodama i o njihovu boravku u teritorijalnom moru Republike
Hrvatske donosi Vlada Republike Hrvatske.
(3) Visinu naknade za sigurnost plovidbe koju plaćaju strane jahte i brodice iz stavka 1. ovoga
članka propisat de ministar.

Vse skupaj je pravniško zmedeno, kot vse spremembe zakonov, a jasno je, da bodo po sprejetju zakona morali sprejeti nov pravilnik...

Ampak tu je trik...

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 141.
Vlada Republike Hrvatske će u roku od godine dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakonadonijeti:
- Strategiju pomorskog razvitka i integralne pomorske politike Republike Hrvatske (članak 4.)
- Urebu o dolasku i boravku stranih jahti i brodica namijenjenih razonodi, športu ili rekreaciji
(članak 9.)
- Uredbu o jedinstvenom sučelju za formalnosti u pomorskom prometu (članak 24.)
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » So Feb 23, 2013 12:37

Pa saj to ni nič novega, dvoumen zakon in vsak "šerif" si ga bo po svoje razlagu, mi bomo pa colal, kot ponavadi. :wink:
Kr prpravte kunčice, mnogo njih... :lol:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Feb 23, 2013 13:02

gregor.n napisal/-a:Pa saj to ni nič novega, dvoumen zakon in vsak "šerif" si ga bo po svoje razlagu, mi bomo pa colal, kot ponavadi. :wink:
Kr prpravte kunčice, mnogo njih... :lol:

Ti pa si "kurjač"!

Še dobro, da je zima, ker bomo malo kurjave prišparal.

Lp

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » So Feb 23, 2013 13:54

Ampak tisto o šerifih, ki si po svoje razlagajo zakone, ima pa čisto prav :roll:
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » So Feb 23, 2013 14:20

Nova vinjeta bo zgledala pa nekako takole:

Slika

Sam še prevedit jo morjo v hrčkaščino :lol:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
H2O