Predelave `tuning` motorja
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Se strinjam z tvojim opisom razlicne moci pri Volvu, vendar ne pozabimo, da je eno tovarnisko povecanje moci diesel motorja, drugo pa "friziranje" dvotaktnega Tomosa v garazi, ko je pravi test sele v vodi.V tovarni se vse obremenitve natancno izracuna, medtem ko se v lastni delavnici dela na oko.Zato imam pomisleke nad "ce lahko Volvo lahko tudi jaz" sistemom.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Se strinjam, da je delanje "na oko" daleč od velikega koncerna kot je Volvo, vendar iz lastnih izkušenj vem, da ima Tomosova zasnova (bat, ojnica, motona gred, ležaji) vsaj 50% rezerve in ne bo še nobene okvare.
Je pa res, kar sem napisal že zgoraj, da navijanje T4 nima smisla. Kupite si raje nek 5 konjski motorček, ki bo močnejši kot katerokoli Tomosovo navitje. Ne pozabite, da je 4 konje na motorni gredi, na propeler pa jih pride samo dobre 3. Tako je npr. 5 konjska Yamaha 66% močnejša...
LP
Je pa res, kar sem napisal že zgoraj, da navijanje T4 nima smisla. Kupite si raje nek 5 konjski motorček, ki bo močnejši kot katerokoli Tomosovo navitje. Ne pozabite, da je 4 konje na motorni gredi, na propeler pa jih pride samo dobre 3. Tako je npr. 5 konjska Yamaha 66% močnejša...
LP
Mene pa zanima, koliko bi se dalo (v mejah normale tako stroškovno kot materialno in uporabno) istisniti iz mojega Johnsona 5. Je 2t in ima 127ccm.
Je letnik 99 ( sem 1 lastnik tako, da je motor kot nov) in je popolnoma enak, kot je bila suzukijeva 5ka.
Razmišljal sem o večjem vplinjaču ( trenutno je še originalni Mikuni 21-ka), posodobitvi izpuha...
Ima mogoče kdo kakšno internetno stran, kje bi se dalo kakšne dele nabaviti?
Lp, Mikey
Je letnik 99 ( sem 1 lastnik tako, da je motor kot nov) in je popolnoma enak, kot je bila suzukijeva 5ka.
Razmišljal sem o večjem vplinjaču ( trenutno je še originalni Mikuni 21-ka), posodobitvi izpuha...
Lp, Mikey
My car detailing projects:
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... &start=460
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... &start=460
LaMike napisal/-a:Mene pa zanima, koliko bi se dalo (v mejah normale tako stroškovno kot materialno in uporabno) istisniti iz mojega Johnsona 5. Je 2t in ima 127ccm.
Razmišljal sem o večjem vplinjaču ( trenutno je še originalni Mikuni 21-ka), posodobitvi izpuha...![]()
Lp, Mikey
Po moji logiki, če vzameš denar, katerega boš porabil za tuning, in denar od prodaje tvoje petke, katera je kot praviš kot nova, čas za delo, nadomestiš z delom nekje na črno, dobiš skup za kakega Mercurija 9.9 in boš tudi frčal po vodi. Je pa pri "frizerjih" verjetno finta v tem, da z petko prehitiš kakega, recimo tomos desetko in se mu lahko smejiš. Samo, petka , navita do max. , bo slej ko prej spustila dušo, pa mogoče glih tedaj , ko boš še drugič prehiteval desetko. Kdo se bo pa takrat smejal, pa je seveda znano.
LP
Lep pozdrav!
Sem se pozanimal kako je s predelavo. Dal bi se večji vplinjač, mehanska obdelava sesalnih, pretočnih in izpušnih kanalov ter predelava difuzorja in podaljšanje krivine difuzorja. Vse skupaj bi se dalo dobiti v okvirju 100-150€, kar je zame sprejemljivo in se bom za to tudi povsej vrjetnosti odločil. Seveda vplinjač ni štet v ceno to pa zato, ker ima kolega 24-ko in mi jo bo podaril.
Zanima me še edino, če bo opazna razlika s spremembo vplinjača iz 21mm na 24mm? Sicer mi je prodajalec predlagal 28mm Mikunija ampak se mi to zdi malo preveč...
Lp, Mikey
Sem se pozanimal kako je s predelavo. Dal bi se večji vplinjač, mehanska obdelava sesalnih, pretočnih in izpušnih kanalov ter predelava difuzorja in podaljšanje krivine difuzorja. Vse skupaj bi se dalo dobiti v okvirju 100-150€, kar je zame sprejemljivo in se bom za to tudi povsej vrjetnosti odločil. Seveda vplinjač ni štet v ceno to pa zato, ker ima kolega 24-ko in mi jo bo podaril.
Zanima me še edino, če bo opazna razlika s spremembo vplinjača iz 21mm na 24mm? Sicer mi je prodajalec predlagal 28mm Mikunija ampak se mi to zdi malo preveč...
Lp, Mikey
Se strinjam z predhodnikom. Jaz osebno sem imel Tomos 4 in Yamaho 5 oba sta bila starejsi letnik in delovala odlicno. Kar se pa moci tice pa mislim da Tomosa ne mores spraviti na raven Yamahe 5 ker je ta motor ze v osnovi zgrajen za cca. 20 let razlike pred tomosom. Ima posebne sesalne kanale, cez bat je tovarnisko vodoravno narejena luknja za boljse sesanje goriva. Bolje da ta cas zapravis s kolegom na pivu, razen ce ti je to nekaksen izziv koliko zmore T O M O S.
Pa lep pozdrav Franci
Pa lep pozdrav Franci
Franci brez zamere; Preberi moj prvi post v tej temi
Sem lastnik Johnsona in ne Tomosakija.
Sama predelava 2t motorja ni toliko draga, kot sem sprva mislil ampak sem začel špekulirati in mislim, da bo do konca sezone ali pa začetka druge sezone kakšen € odveč, pa se bom povsej vrjetnosti odločil ( če najdem) za kakšnega 2t Johnsona 15 ali pa Evinruda 15-ko. Zato bom s kakim tuniranjem zaenkrat počakal
Sama predelava 2t motorja ni toliko draga, kot sem sprva mislil ampak sem začel špekulirati in mislim, da bo do konca sezone ali pa začetka druge sezone kakšen € odveč, pa se bom povsej vrjetnosti odločil ( če najdem) za kakšnega 2t Johnsona 15 ali pa Evinruda 15-ko. Zato bom s kakim tuniranjem zaenkrat počakal
-
deserteagle
- Kapitan fregate
Pozdravljeni,
naletel sem na kar nekaj strani v kateri piše, da ti kao chiptuning naredijo na izvenkrmnem motorju. hmmm? Kolikor sem bral ameriške forume, pravijo da se ne da kaj dosti naredit oz. je najbolša/najcenejša varjanta, da menjaš motor za močnejšega. Konkretno sem gledal za mercury optimax 115.
Dajmo mal to predebatirat....
naletel sem na kar nekaj strani v kateri piše, da ti kao chiptuning naredijo na izvenkrmnem motorju. hmmm? Kolikor sem bral ameriške forume, pravijo da se ne da kaj dosti naredit oz. je najbolša/najcenejša varjanta, da menjaš motor za močnejšega. Konkretno sem gledal za mercury optimax 115.
Dajmo mal to predebatirat....
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta