Mešanica za T4...
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
V navodilih za pripravo mešanice za T4, 2% za specijalna olja (outboard), za kratkotrajno obdobje 4% mašanica navadnega "dvotaktola"
Ni pa potrebno nobenih TTS in podobnih vrhunskih olj, za ceno nekaj litrov TTS-a dobiš že celo T4. Poglejte celo bivšjo jugo, več kot 3 desetletja se vozijo z T4 pa nobeden ne laufa na TTS.
Ni pa potrebno nobenih TTS in podobnih vrhunskih olj, za ceno nekaj litrov TTS-a dobiš že celo T4. Poglejte celo bivšjo jugo, več kot 3 desetletja se vozijo z T4 pa nobeden ne laufa na TTS.
O uporabi TTS in Motul sem tudi sam razmišljal. Ne vem, kateri barba na Jadranu privošči svojemu tomosakiju kaj takega. Dvotaktol, ponavadi pa kar navadno avtomobilsko olje. Pa zadeva funcionira že leta in leta... Tudi sam sem kakih 15 let uporabljal (T4,5 in T4,8) pa sem ju futral z dvotaktolom. Kakšno mešanico pa so včasih prodajali na pumpah? 99% T4 je laufalo prav na to zadevo, ki pa prav gotovo ni bila narejena z Motulom... Je pa Admin lepo ratložil teorijo in kako je z temperaturo motorja...
Vsekakor ima admin prav, obstajajo še boljša olja kot so TTS in podobna vendar jih je nesmiselno uporabljat ker so predraga.
Bolj bistveno se mi zdi redno servisiranje motorja (pa ni treba da je to nek najdražji..servis, večino dvotaktnikov lahko z malo znanja porihtamo kar doma), izpiranje z sladko vodo, menjava vži. svečic...
Bolj bistveno se mi zdi redno servisiranje motorja (pa ni treba da je to nek najdražji..servis, večino dvotaktnikov lahko z malo znanja porihtamo kar doma), izpiranje z sladko vodo, menjava vži. svečic...
Pri vsej debati pogrešam tudi kaj na temo ekologije. TTS in ostala olja, ki so namenjena "kopenski" uporabi namreč za seboj puščajo zelo neprijetne oljne madeže. Zato menim, da je še vedno najboljše uporabiti olje za izvenkrmne motorje.
Nobene bojazni ni, da ti kakšem Motul ali kaj podobnega ne bi dovolj dobro mazal Tomosa 4 pa čeprav je ta zračno hlajen. Samo % mora biti ustrezen. Drugače pa tudi predobra mešanica ni priporočljiva, ker znajo biti težve pri vžiganju motorja.
Nobene bojazni ni, da ti kakšem Motul ali kaj podobnega ne bi dovolj dobro mazal Tomosa 4 pa čeprav je ta zračno hlajen. Samo % mora biti ustrezen. Drugače pa tudi predobra mešanica ni priporočljiva, ker znajo biti težve pri vžiganju motorja.
Vsekakor je dvotaktol za T4 precej boljši kot pa ostala outboard olja. Moj predlog pa je, če ti tomosaki teče po nekaj ur dnevno v veliki vročini, da mu privošče tisti TTS ali podobno, ki stane skoraj nič. Preračunano na manjšo porabo tega olja ugotoviš, da ni popolnoma nič dražji. Tudi vonj je bolj prijeten, dima ni. Pa naj vam ne pade na pamet, da bi dali TTS mešanico 2%!!! Že 1% je nekako ekvivalent 4% mešanici dvotaktola! Vsi tomosovi mopedi so mi v mladosti tekli na 1%, od tega pa ni niti eden bil originalen, temveč vsi predelani. Največje navitje je bil BT s skrajno napiljenim cilindrom (malce sem kopiral kanale starega Juniorja - tomos cross motor in ga potem še mikro dedelal sam). Moč ubijalska in se je lahko kosal z 90ccm3 elektronikom. Mešanica 1.5%, vrtljaji med 12 in 14 tisoč!!!!
Predobra mešanica pa ne pomeni samo težave pri vžiganju! Ob vročem poletnem dnevu in preveč olja lahko motor tudi zariba! To sicer malo kdo verjame ampak zariba zaradi temperature in ne mazanja. Olje dodatno segreva motr, ne daje pa moči, ker gori prepočasi. Tako se premer bata veča do te mere, da postane prevelik za v cilinder. In zaribanje je tu!!! Upoštevajte navodila proizvajalca in ne dodajajte dodatnega olja!
Mislim, da je ekologija tukaj zanemarljiva. 10 litrov bencina za T4 (en teden dopusta
) pomeni 1dl olja. Pri tem ga 99,98% zgori, ostalo pa mogoče res pride v vodo... Mislim da je to res nepomembno.
LP
Predobra mešanica pa ne pomeni samo težave pri vžiganju! Ob vročem poletnem dnevu in preveč olja lahko motor tudi zariba! To sicer malo kdo verjame ampak zariba zaradi temperature in ne mazanja. Olje dodatno segreva motr, ne daje pa moči, ker gori prepočasi. Tako se premer bata veča do te mere, da postane prevelik za v cilinder. In zaribanje je tu!!! Upoštevajte navodila proizvajalca in ne dodajajte dodatnega olja!
Mislim, da je ekologija tukaj zanemarljiva. 10 litrov bencina za T4 (en teden dopusta
LP
No sam sapadam med tiste "srečneže", ki na morju pokurijo mnogo več kot 10 litrov mešanice v eni sezoni tako, da pač olje izbiram ne samo zaradi njegovih lastnosti pri mazanju motorja ampak tudi zato, da res ne puščam madežev za seboj.
Drugače pa načeloma drži tole, da T4 nima nobene veze z navtiko ker je pač zračno hlajen motor - in zato je bolj primereno olje za mopede.
Osebno tudi mislim, da je velika škoda, da je Tomos prenehal z izdelavo izvenkrmnih motorjev.
Drugače pa načeloma drži tole, da T4 nima nobene veze z navtiko ker je pač zračno hlajen motor - in zato je bolj primereno olje za mopede.
Osebno tudi mislim, da je velika škoda, da je Tomos prenehal z izdelavo izvenkrmnih motorjev.
Do sedaj nisem vedel o teh oljih nič in nikoi ni bil problem narediti mešanico za T4. Dvotaktol, 2-3%, pa mogoče še malo, da bo sigurno, sej ni važno, če malo bolj dimi...
Sedaj pa nisem več gotov, kaj naj nalijem v T4, TTS, Motul, dvotaktol. Verjetno bom ostal kar pri slednjem, le % bom bolj točno namešal. V Yamaho25 pa seveda nekaj za outboard, kakšen Quicksilver, al kako?
Ma ja saj ni to toliko natančno važno katero olje... Pri vsakem od njih ne bo problemov po 10 urah. Samo jaz sem priporočal tistemu, ki se dosti vozi naj raje uporablja nekaj za mopede, skuterje, še najbolje TTS ali Motul 600. Cena pa res mislim da ni problem. Liter TTS stane okrog 17 EUR, na bolhi pa ga dobite celo za 10 EUR. Z njim pa naredite celih 100 litrov mešanice!!! Me res zanima kje je frajer, ki je s T4 sposoben pokuriti 100 litrov bencina? Domači ribiči že mogoče, ampak turist v 3 tednih pa zagotovo ne! Mogoče samo kdo, ki T4 uporablja na večjem čolnu pri vleki panule..., kjer motor deluje ure in ure.
LP
LP
Naredili smo že skoraj doktorat
Vedeti je potrebno, da osnova T4 izhaja iz Puchovih mopedov ki so jih v Tomosu z leti zelllooo počasi posodabljali. Sam imam moped letnik57 ki je še vedno v voznem stanju in motor še ni bil nikoli podrt. Res je nakaj let vmes miroval (kar je lahko še slabše kot da bi se vozil). Zanima me kakšna so bila takratna olja? Te mašine so enostavne konstrukcije, narejene za dolgo uporabo. Hlajenje je preračuna tako, da se motor praktično ne more pregreti.Kompresijsko razmerje je nizko (z glave vem da je bila pri starem APN6 malo čez 6 ) Motor delovno temperaturo došeže sorazmerno hitro in potem je vseeno koliko časa teče.
Glede zaribanja motorje zaradi preveč olja, če ste kdaj pogledali na bat ki je nov, ste najverjeteje poleg premera bata opazili še kakšne številke in oznake. To so oznake o materjalu bata, njegovi razteznosti.. in tem meram mora biti prilagojen cilinder. Če bat ustreza meram, ni vedno primeren za vgradnjo v motor. spomnim se možakarja ki je doma brusil cilindre, zmeraj je hotel poleg cilindra še bat ki bo vgrajen. On je že vedel zakaj. Če sedaj neseš pobrusit cilinder te nihče nič ne vpraša... Zdi se mi, da če bi imel prebogato mešanico bi imel prej resne težave z zaganjanjem motorja in z vožnjo kot pa da bi ti motor zaribal.
Druga zgodba so mopedi ki so doživeli predelave v domači delavnici. Obrat in s tem obremenitve so tam neprimerno večje.
Za konec pa še v razmislek, tovarna predpiše 1% mešanico, motor dobro vžiga, dobro potegne in kupec je zadovoljen. Ko pa motor hitro crkne zaradi nezadostnega mazanja je pa spet tovarna vesela ko bo prodala rezervne dele. In krog je sklenjen
Vedeti je potrebno, da osnova T4 izhaja iz Puchovih mopedov ki so jih v Tomosu z leti zelllooo počasi posodabljali. Sam imam moped letnik57 ki je še vedno v voznem stanju in motor še ni bil nikoli podrt. Res je nakaj let vmes miroval (kar je lahko še slabše kot da bi se vozil). Zanima me kakšna so bila takratna olja? Te mašine so enostavne konstrukcije, narejene za dolgo uporabo. Hlajenje je preračuna tako, da se motor praktično ne more pregreti.Kompresijsko razmerje je nizko (z glave vem da je bila pri starem APN6 malo čez 6 ) Motor delovno temperaturo došeže sorazmerno hitro in potem je vseeno koliko časa teče.
Glede zaribanja motorje zaradi preveč olja, če ste kdaj pogledali na bat ki je nov, ste najverjeteje poleg premera bata opazili še kakšne številke in oznake. To so oznake o materjalu bata, njegovi razteznosti.. in tem meram mora biti prilagojen cilinder. Če bat ustreza meram, ni vedno primeren za vgradnjo v motor. spomnim se možakarja ki je doma brusil cilindre, zmeraj je hotel poleg cilindra še bat ki bo vgrajen. On je že vedel zakaj. Če sedaj neseš pobrusit cilinder te nihče nič ne vpraša... Zdi se mi, da če bi imel prebogato mešanico bi imel prej resne težave z zaganjanjem motorja in z vožnjo kot pa da bi ti motor zaribal.
Druga zgodba so mopedi ki so doživeli predelave v domači delavnici. Obrat in s tem obremenitve so tam neprimerno večje.
Za konec pa še v razmislek, tovarna predpiše 1% mešanico, motor dobro vžiga, dobro potegne in kupec je zadovoljen. Ko pa motor hitro crkne zaradi nezadostnega mazanja je pa spet tovarna vesela ko bo prodala rezervne dele. In krog je sklenjen
Točno ribon. Vse se strinjam in mislim, da bo najbolje da tole počasi zaključimo. Olje je pač olje. Uporabljajte katerega pač hočete. T4 bo deloval na vse kar smo našteli. Malo pa le popazite na procent kajti previsok pomeni dodatno segrevanje!!! Tudi zato je TTS boljši, ker ga je precej manj in je motor ob enem tudi bolj hladen... Originalni motor pa ne bo zaribal, saj je ujem med batom in cilindrom precej ohlapen (hladen desetinko mm, topel nekaj stotink). Pri "napiljenih" motorjih pa smo vedno lovili maximum in pobrusili čim manjši možen premer cilindra, saj s tem sosežeš boljše vodenje bata, manjše tresljaje, s tem višje vrtljaje in pa tudi daljšo življensko dobo. Pri mojem navitju iz mladosti bi bat ob uporabi 4% dvotaktola začel "šlatat" po cca. 5 do 8 minutah delovanja. V naslednji minuti pa sledi zaribanje... Kolega mi tega ni verjel in je na svojem mopedu to poskusil... Naslednji dan smo že razdirali mašino... Ampak to res ne velja za klasičen moped ali pa T4.
Pa LP
Pa LP
Ta vikend sem bil na otvoritveni vožnji s T4,5 in sem imel eno težavo. Namreč po kakšni uri vožnje mi je motor začel cukati oz. neenakomerno vleči (kot bi ga dušilo) - na momente se je v motorju slišalo kovinsko "sikanje". Nekako sem uspel priti nazaj v kamp. Naslednji dan je na začetku še malo dušilo, potem pa sem začel voziti bolj zmerno (z nekje 50% moči) in naslednje dni je delal brez problema tudi več ur. Je možno, da sem ga prvi dan pregrel, ker ga nism kej posebno šparal? Drugače pa sem zamešal 4% mešanco z oljem za dvotaktnike (piše da je za žage ipd).
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta