Otroci na barki

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Maj 18, 2015 13:42

gregor.n napisal/-a:... še dobr da si bo lahk frajerja sama zbrala :lol: :lol: :lol:

Sej si ga je. Pa tud tam ni imela sreče. :( Je POLCAJ ! :roll:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Maj 18, 2015 13:48

Jaoooo, nesrečo tatina :roll:
https://medisken.si
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Po Maj 18, 2015 14:14

DR.E napisal/-a:Ne bi si pa mislil, da ima samo 5 morjeplovcev otroke....

Otroci = manj časa za drugo. :) Zato še nisem nič napisal. Moji dve sta stari 9 in pol. Dr.E, glede na to da imava barki trenutno privezani samo nekaj mest narazen, sem prepričan da se bodo ujele s tvojo hčerko. Z najmlajšim sosedom s "Silver Eagla", sta se že. Edino kar ju je čudilo in sta potem vprašali je bilo : "Kaj štajerci tudi jadrajo? ". Bemti, ta Ljubljana. Mene kot primorca je to kar prizadelo, da se po malem obnašata že kot žabarki, čeprav se trudim ohraniti vsaj nekaj primorskega duha v njih.

Sedaj pa nazaj na temo:

1. Mrežo smo dali na ograjo že prvi dan. Po 10 letih (in 2 barkah) jo imamo še vedno in ne boš verjel, zelo je koristna. Nikoli ni preprečila padca otroka v vodo (vsaj da bi jaz vedel), je pa rešila kar veliko stvari, vključno s kljuko za vinč.
2. Senca, poskrbi za primerno senco, sploh na začetku, ko so manjši
3. Dolžina etap. Etape naj bodo kratke, toliko da se otroci ne prenajejo barke. Primer iz moje mladosti, ko smo jadrali z barko dolžine 7,5 metra - moj brat ni nikoli želel več jadrati. Njemu je ostalo jadranje v spominu kot neskončno dolge vožnje, kjer smo jadrali tudi če je pihalo samo 2 vozla. Ni si zapomnil zalivov, kopanja, plaž. Ne, zapomnil si je dolgočasno vozakanje (in takrat smo res jadrali, varčevali z gorivom, pa še barka je šla bolj počasi).
4. Poišči primerne zalive, kjer bo otrokom všeč. Po domače, peščena plaža, kjer boš ostal več dni. Sakarun je prvi na listi, potem pa ostali. Mene peščene plaže niso zanimale, danes poznam vse. Najljubša? Porat na Biševu, potem pa Sakarun.
5. Animacija - ves čas moraš razmišljat kje bo kaj zanimivega, sladoled, lunapark, trampolini, bazeni (ja bazeni, mojim je ponavadi še vedno highlight bazen v Aci marini v Dubrovniku).
6. Spodbujaj jih k spoznavanju barke. Daj jim za vozit, potegni jih v sedežu na jambor, vadi vozle. Naj veslajo v čolnu. Mi vsako leto delamo nekakšen izpit iz "mornarskih veščin".

Evo, upam da sem dovolj napisal. Mi gremo letos v Grčijo in punci se kar veselita. Nekaj novega za njih. Razmišljam še, da jima kupim daljinsko voden modelček čolna, da se bosta lahko še bolj zabavali. Ribiško palico sem pa že itak obljubil.
Uporabniški avatar
sova
Admiral
Kraj: Solkan

OdgovorNapisal/-a sova » Po Maj 18, 2015 14:18

kr en napisal/-a:
gregor.n napisal/-a:... še dobr da si bo lahk frajerja sama zbrala :lol: :lol: :lol:

Je POLCAJ ! :roll:

Slika

lp.
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » Po Maj 18, 2015 23:05

Saj ste že vse povedali :lol:
Pa še moja izkušnja: preden smo začeli z otroci hoditi na barko, sem jo malo "dodelal"; postavil sem mrežo na ograjo, velik bimini z stranskimi oblogami zaradi sence, otroški rešilni jopiči, montiral sem ventilator tako da ni bilo tako vroče, v kokpitu sem postavil sedež iz gugalnice in ga fiksiral na sedež tako da je mali mornar sedel notri in bil na varnem ko smo pristajali....
Na barko smo hodili že od začetka, ko je bil prvi mornarček še dojenček, drugi pa je še rasel v trebuščku... in moram reči da je bilo vsako leto bolje. Ko sta bila malo večija, mislim da je bilo to drugo leto, sem v kokpitu zaprl okna v krmnih kabinah, postavil napihljiv bazenček ( pravzaprav sem ga kar potisnil na tla tako da je bil pravokotnik in ne krog in nalil notri vodo ) in oba fanta sta veselo čofotala tudi med vožnjo. Mlajši je na barki shodil tako da se držal za stopnice...
Pazil sem, da sem delal daljše razdalje ko sta spala in da smo bili na sidru v zalivih kjer je bila mivka, kamenčki in senca.
Vedno sta morala imeti na sebi rešilni jopič in dokler nista znala plavati, sta morala biti med vožnjo v kokpitu. Moj največji strah pa je bil, da bi ponoči kdo od njiju odšel v kokpit in padel v morje. Zato sem zvečer zaprl vhod tako da sem pustil pokrov odprt in samo zaprl vhod z plastičnimi pokrovi ( na jadrnici se to da ).
Sedaj pa imata 10 in 8 let in komaj čakata, da gremo....
Seveda je potrebno na barki otroke animirati in to ne z računalniki ali video igricami. Imamo ribiške palice pa vlečemo panulo - hm, če sem čisto odkrit smo lani ulovili enega majhnega špara in iz njega sta naredila ribjo juho za štiri osebe in ko sta dolivala vodo še za peto osebo, sem glasno protestiral ker sem vedel kako se bo končalo - na koncu sem jo moral seveda pojesti sam. Za sabo pa smo vlekli toliko panul da so se ribe po moje smejale še teden dni ker so vse panule plesale po površini prepletene med sabo tako da sta jih mornarja lahko opazovala :) ) Vse skupaj je spominjalo na kombinirano panulo za kita, ki jo sestavljajo 10 ribic pa 5 laksov z trnki ( rekla sta da nikoli ne veš kaj lahko uloviš ) pa še vrv smo vlekli za sabo :)

Sedaj imata 8 in 10 let, sama vozita barko in tender 2m z Yamaho 4 ( seveda sem vedno zraven in varnost je na prvem mestu ), poznata vozle, postavljata in spravljata boje, spoznavata vreme, luči na morju, svetilnike, potapljata se nekaj metrov globoko, plavata kot ribi, dvigujeta sidro in na ploterju gledata kurz in globino, zvečer pišeta ladijski dnevnik..... in komaj čakata da gremo na barko pa tudi če samo prespimo na njej in sploh ne izplovemo.

Čas, ki ga preživimo z otroci na barki, je dragocen in čaroben, prehitro mine in ga nikoli ne bomo pozabili - ne mi ne otroci.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Maj 19, 2015 07:10

NIL napisal/-a:Čas, ki ga preživimo z otroci na barki, je dragocen in čaroben, prehitro mine in ga nikoli ne bomo pozabili - ne mi ne otroci.

To si zelo lepo napisal NIL :wink: . Moja sinova sta že večja od mene, pa gresta še vedno z največjim veseljem na barko. Že od majhnega sta vse dopuste preživljala na barki in pravita, da si drugačnega dopusta sploh ne predstavljata. Je pa res, da sem vedno poskrbel za to, da jima ni bilo dolgčas, da smo se imeli fajn in nikoli ju nisem nič silil, ali nadiral. Prijatelj jadralec me je pred leti začudeno vprašal: "a tvoja sinova še vedno hodita s tabo na dopust z barko? Moja dva že dolgo nočeta več!" Seveda, ko si pa tiran in si jima zagravžal barko, je rekla njegova žena in dodala, da ju je ves čas nadiral in jima ukazoval... ničesar nista naredila prav in nazadnje sta poslala k vragu njega in barko.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Maj 19, 2015 12:57

Verjetno sta morala pihat v jadra ko ni blo vetra :lol:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Maj 19, 2015 13:15

Zato pa jaz nimam jadrnice :wink:
al

OdgovorNapisal/-a al » To Maj 19, 2015 13:31

andrejv napisal/-a:"Kaj štajerci tudi jadrajo? "...

Tega pa tud jaz nisem razumel leta nazaj (from Ljubljana aj em)... :D :twisted:
Mogoče nova tema za glodanje :lol:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Maj 19, 2015 13:45

A zdej se ne bomo samo na rjuharje in hlaponarje delili, ampak še na Štajerce in Žabarje? :twisted:
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Maj 19, 2015 13:51

Še dobr da sm Busanc :lol:
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » To Maj 19, 2015 14:00

H2O napisal/-a:A zdej se ne bomo samo na rjuharje in hlaponarje delili, ampak še na Štajerce in Žabarje? :twisted:

Hej, jaz sem Primorec, ampak ko bi slišali nedolžno vprašanje moje hčerke, bi se režali. Zanjo je štajerc nekdo, ki govori kot Toš (in ostali taborniki Zlatega lisjaka) v filmu "Gremo mi po svoje 2".

Super čupa, čuj....

Ker pa hodita v šolo v žabariji, na mojo veliko grozo že kdaj kvakneta.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Maj 19, 2015 23:14

Ce vam je v zabariji tolk hudo in vam gre kvakanjebna zivce veste kje so vrata kar se barke tice so vse izkusnje napisane za kabinarje.se pravi al moram zbrat za kabino ali pozabi morjeplovljenje za 13.5 let.Pa ne ker tmala komplicira ampak se meni ne da.lih danes mi je moja rekla da sva predlani kupla gumo za naso zabarsko reko in je nismo niti sprobal.sm ji rekel naj kar prstima ce se ji da;)
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Maj 20, 2015 06:38

andrejv napisal/-a:
H2O napisal/-a:A zdej se ne bomo samo na rjuharje in hlaponarje delili, ampak še na Štajerce in Žabarje? :twisted:

Hej, jaz sem Primorec, ampak ko bi slišali nedolžno vprašanje moje hčerke, bi se režali. Zanjo je štajerc nekdo, ki govori kot Toš (in ostali taborniki Zlatega lisjaka) v filmu "Gremo mi po svoje 2".

Super čupa, čuj....

Ker pa hodita v šolo v žabariji, na mojo veliko grozo že kdaj kvakneta.

Samo v vednost... Toš je primerek osebe, ki je bil včasih Štajerc iz Ptuja zdaj se pa samo z dialektom šlepa, da si da kak euro v žep. Sicer pa se mi Štajerci niti tisti, ki smo skupaj z njim hodilio v šolo ne enačimo z njim.
Je popoln posnetek Jonasa Ž, ki je pobiral štose, ki smo jih mi že nehali uporabjat in jih prodajal v Ljubljani in po TV.

Toliko!
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » Sr Maj 20, 2015 08:36

Tema je Otroci na barki.

Sam nimam izkušenj vozoti svojih otrok,ker takrat ni bilo možnosti za navtiko.Vendar sedaj s tolliko vač vesalja prevažam svoje tri vnuke.Tu je verjetno strah pred nesrečo ali slabimi izkušnjami otrok še veliko večji.Z babi lahko nhitro dobiva odpoved :lol:

Andrejev in Nil sta napisala veliko-tista o izpitu iz mornarskih vaščin je dobra-hvala.

Kako je pri nas:

Rešilne jopiče med plovbo nosimo vsi.
Jadramo malo-skoraj nič.Vkokpitu je prevelika gužva,in najtanjša vrv je debelejša od otroškega prsta.Jadranje je zanimivo pol ure potem pa sledi vprašanje kdaj pridemo.
Premike štartamo zgodaj zjutraj.Je mirno morje,pa še pred največjo vročino smo že na novi lokaciji.

Tak dopust je resnično neprecenjliiv,pa če tudi v enem mesecu dvignemo jadra samo 5-6x.Vse tri sva naučila plavati ,potapljati, veslati...Letos imava odobren kar mesec in pol.Super.

Slika

Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta