Gumenjak Vs Plastika

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Sonicus Ud Istre
Kapitan fregate
Kraj: Ljubljana / Novigrad

Re: Gumenjak Vs Plastika

OdgovorNapisal/-a Sonicus Ud Istre » So Apr 06, 2019 17:46

Paco napisal/-a:Sonicus ? na čem baziraš trditev lahki ? Priljubljeni npr. ZAR 65 ima prazen težo 880 kg https://www.zar-formenti.net/en/model/zar-65/ kar ravno ni peresce za 6.5 metra, dodamo motor, gorivo , pivo, ženo in ostali balast ...?

No ja, tale ZAR-65 je kar občutno večji od gumenjakov, kakršne imam v mislih in sem tudi imel izkušnje. Recimo tale spodaj je zelo podoben (po velikosti in konfiguraciji) tistemu gumenjaku, ki ga ima kolega in smo se dostikrat z njim vozili:

https://www.mornar.net/Show/boat.asp?ID=279414&title=Joker%20Boat%20470%20-%201998%20-%20for%20sale:%207800.-EUR

Taki <5m gumenjaki so gotovo občutno lažji od npr Baylinerja dolžine 5.5 - 6 metrov, s kakršnim imam tudi izkušnje. Poleg tega da opisana plovila nekoliko poznam, so tudi v rangu, kakršnega trenutno sam nameravam kupiti. Tudi sicer opažam, da ima večina meni podobnih "turistov"na našem koncu tega ranga ali gumice ali plastičarje... tudi cenovni razpon (vsaj zelo v grobem) je za rabljene zelo podoben.

Zato še vedno menim, da je gumenjak (kakršne večina ljudi nabavi) precej lažji za transport po cesti kot približno primerljiv gliser (primerljiv po dolžini/nabavni ceni, predvsem pa ko gledaš med čem se v praksi ljudje odločajo).
In da je ta manjša teža (posledično ni tolikšne potrebe po "velikem" vozilu za vleko) še največja prednost gumenjakov; drugih prednosti nekako ne vidim.

Jaz osebno bi o nakupu gumenjaka razmišljal le v povsem drugačnih okoliščinah in sicer če bi imel 30ft+ katamaran jadrnico in bi kupoval tender zanjo... 8)
Sonicus Ud Istre
Kapitan fregate
Kraj: Ljubljana / Novigrad

OdgovorNapisal/-a Sonicus Ud Istre » So Apr 06, 2019 18:04

kocka napisal/-a:Statejši modeli gumenjakov so se vsi vlekli po tubah, pri novejših se tube sploh ne dotikajo vode. Nabijajo samo določeni modeli( VSR nikoli ni), saj pri plastiki tudi eni nabijajo bolj drugi manj, je pa zelo odvisno tudi od skiperja, kako se čoln pelje. .

Ja, odvisno od skiperja, seveda pa tudi razmer na vodi.
Jaz sicer govorim iz svojega vidika, ker hodim na morje v (severo)zahodno Istro in tam je tudi ob lepem vremenu skoraj vedno manjši rodeo po valovih, morje se malo umiri šele ob koncu dneva, ko popusti maestral (najbrž je mirno tudi zjutraj, ampak ne vem, še nikoli nam ni ratalo do čolna priti pred 10. uro dopoldan, haha)... No in v takih razmerah gumenjak med plovbo grdo nabija, zlasti če sediš bolj na premcu. Je pa pomojem štos ravno v tem - morda ni toliko razlike v plovnih lastnostih enega ali drugega tipa plovila, temveč bolj to, da na gliserju smo bili vsi udeleženci razporejeni bližje krme, kjer seveda manj nabija...
V glavnem, teorija gor ali dol, v praksi je tako da meni je bil gliser (tudi) glede tega neprimerno bolj všeč; če bi človek npr rad skočil od Novigrada malo proti Poreču in tam okoli, se s gliserjem pride precej bolj udobno (pa tudi hitreje).

Prav tako nisem zaznal omembe vrednega večjega guncanja gliserja v času, ko si zasidran nekje v zalivu (pogosto slišiš da je gumenjak bolj stabilen, kar sicer zveni logično). Morda zato, ker je bil gliser z vgradnim motorjem (z izvenkrmnim bi bilo morda malo drugače).

Vse tole zgoraj sicer za avtorja teme morda ni toliko pomembno, če ima na svojem koncu pogosteje "šajba morje".

Je pa mogoče še ena pomembna razlika (naj me kdo popravi če se motim) in sicer da gliserji imajo (če nek konkreten primerek nima, pa lahko vgradiš) bimini top, s katerim lahko tudi glisiraš. Na gumenjaka med sidranjem tudi lahko daš "strehico" da imaš senco, ampak je načeloma lahko samo take vrste, ki mora biti med plovbo zložena. Meni osebno pa je kar pomembno, da me tudi med plovbo ne kuri direkt sonce, pa da ne rabim vsakič znova postavljat in podirat tiste strehice...

Pa če še o enem vidiku pomodrujem: tudi pri plastiki imam neprimerno raje tako s kabino ("z zaprtim premcem") kot bowrider. Ne zaradi kakšnega spanja na čolnu, temveč ker lahko spraviš notri kramo, na premcu pa se da sončiti, hehe. Pa še ni nevarnosti, da bi v večjih valovih zajel vodo v odprt premec (verjetno tudi pri bowriderju to ni zelo verjetno, je pa možno)...
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » So Apr 06, 2019 18:50

Kot avtorja teme me ne zanima za nakup temveč bolj z aspekta zakaj se Slovenci tako množično odločajo za gumice namesto plastiko, podoben trend opazimo pri sosedih zahoda ampak oni običajno privlečejo ali kar čez špricnejo z dosti večjimi napihnjenci.

Da pa je trg gumic večji od plastike vsaj v rangu do 6 v Slo je pa sigurno.
hmm da je vozilo razlog :shock: :o , morda res, čeprav jih veliko navaja bolj varnost in enostavnost vzdrževanja, oboje ne želim komentirati.

Paco

p.s Je pa gumica nice tender :D
pojdi se z bikom bost!
volvo5er
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a volvo5er » So Apr 06, 2019 19:41

Kako se plovilo vozi v valovih ni odvisno toliko od tega ali je gumica ali plastika kot pa od plovila samega (dolžina in širina plovila oz njuno razmerje, oblika trupa, tip motorja in težišče plovila). Po mojih izkušnjah se praviloma najslabše vozijo lahke plastike z izvenkrmnimi motorji.
Izrazite prednosti gumenjakov so pa nepotopljivost (vsaj dokler tube držijo), visoka nosilnost in pa enostavnost upravljanja (ni panike če kam malo rukneš, vsaj dokler ni kaj ostrega).
Slabosti sta pa manj prostora na palubi (glede na isto dolžino plastike) in pa praviloma precej višja nabavna cena.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Apr 06, 2019 21:20

Začel sem še kot srednješolec, sport Beograd 2,5m in vesla. Potem tomos 3, kupljen tam nekje leta 1978. (ta še vedno dela). Potem maestral 9, tudi ta je še ploven. Potem družina in je kombinacija postala premajhna. Potem 5m fisherman s selvo 70. Naredil sem spalno cerado in vseh 5 se nas je potepalo po Jadranu na nekajdnevnih izletih, spali smo na sidru. Pa so otroci malo zrasli in čoln je postal premajhen, Zamenjali smo ga s fishermanom 6m in evinrude 115, 2T. Naredil sem spalno cerado iz tyvek folije, omarico s plinskim štedilnikom levo od konzole, pa 30l rezervoar vode je bil gor. Glede na tisto prej je bilo tole udobje. Trije so spali spredaj, dva pa zadaj. Čudovito za pet dnevna potepanja. Še vedno ga lahko spustiš v vodo na vsaki drči in vlečeš s povprečnim avtomobilom. No pred dobrima dvema letoma je šel od hiše in sedaj z ženo jadrava, pa kakšen otrok gre včasih zraven.
Veliko smo se potepali po morju skupaj s kolegi, ki so bili vedno na gumonu, 4m, 5m, in 7,5m, tako da lahko primerjam skoraj iz prve roke. Gumon se manj nagiba, če se spravijo vsi na eno stran, mogoče varnejši občutek, ker bi tudi čisto zalit plaval, manjša poraba, tako da njim ni bilo treba vleči s sabo še 90l bencina v kantah, kot smo ga mi, imaš pa bistveno manj prostora in mora biti gumon 1m daljši kot fisherman za nekajdnevna potepanja.
O čolnu s kabino takrat nisem razmišljal, dovolj velik za potepanje 5 članske družine ni bil ravno dosegljiv.
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ennavtik » Ne Apr 07, 2019 07:50

Paco, evo še enkrat moje izkušnje ko sem kupoval:

- da bi bila večja ponudba gumenjakov kot plastikr? Nisem siguren
- gumenjaki so bili drazji pri “podobnih” karakteristikah
- vsi so mi govorili da gumenjak zahteva več vzdrževanja (če se dela po pravilih)
- gumenjak ima morda 10-20% manjšo porabo
- kot semže napisal, plastika pri isti velikosti ima več prostora
- in da slovenci množično kupujejo gumenjake? Meni se zdi nasprotno
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Apr 07, 2019 08:15

Nekaj mnenj se dobro sliši.

Ko to prebiram se mi zazdi, da enostavno namotaš šlauh okrog plastike, motor zaradi tega prime panika in v strahu pred gumicami pogoltne manj goriva od plastik. Ni kaj, rešpekt dela čudeže. :mrgreen:
Lažji je gliser, slabši je v valovih... Dajte mu gor svinčeno kobilico in bo še bolj stabilen. :lol: :lol: (Ena v razmislek: Hitri Katamarani uporabijo zračno blazino pod trupom, da "bi bili lažji", pa so neprimerno boljši v valovih od klasik, čeprav v zadnjem času večinoma uporabljajo izvenkrmne motorje.)

1.) Eno so izpodrivni trupi, drugo pa gliserji.
2.) Eno je materjal iz katerega je gliser, drugo pa njegova oblika in dejanska velikost.
3.) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
boris1
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a boris1 » Ne Apr 07, 2019 10:54

SR 290 napisal/-a:Nekaj mnenj se dobro sliši.

Ko to prebiram se mi zazdi, da enostavno namotaš šlauh okrog plastike, motor zaradi tega prime panika in v strahu pred gumicami pogoltne manj goriva od plastik. Ni kaj, rešpekt dela čudeže. :mrgreen:

:lol:
Nobena panika se ne prime motorja. Kar se tiče gumic in plastik se itak ne da primerjat. Gumica je praviloma lažja in nižja. Zato je posledično manjša poraba pri :mrgreen: hrenovkah :mrgreen:
LP
Boris
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Ne Apr 07, 2019 16:25

Bodimo realni problem ni v gumicah al plastiki ampak v času(ki ga lahko preživiš na plovilu) in denarju. Plastiko lahko dobiš za par 100 eur če si pripravljen še sam kaj narest, pri gumi je plastika vedno ok, tube so že problem, nove hypalon pa 1000eur/ m čolna. Če imaš vikend na morju, ne boš kabinca vzel, ampak hitro gumo, itd, ..... Plovne lastnosti pri 8m in dalje, pri nobenem čolnu niso slabe, prostora pa tudi ne manjka, manjka nekaj drugega, čas in denar.
mikele
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a mikele » Po Apr 08, 2019 07:28

kocka napisal/-a:Bodimo realni problem ni v gumicah al plastiki ampak v času(ki ga lahko preživiš na plovilu) in denarju. Plastiko lahko dobiš za par 100 eur če si pripravljen še sam kaj narest, pri gumi je plastika vedno ok, tube so že problem, nove hypalon pa 1000eur/ m čolna. Če imaš vikend na morju, ne boš kabinca vzel, ampak hitro gumo, itd, ..... Plovne lastnosti pri 8m in dalje, pri nobenem čolnu niso slabe, prostora pa tudi ne manjka, manjka nekaj drugega, čas in denar.

Za par 100€ dobiš skret od plastike, ravno tako lahko za par 100€ dobiš skret od gumenjaka. Tako kot na trdačih je lahko tudi pri ribu plastika u k...u.
Kdor dobi 1000€ za m1 čolna je car, tisti, ki toliko plača pa je bučko. Cene csm tube po m1 čolna se gibljejo od 600€ do nekoliko več pri čolnih z večjim premerom tub, oz. tistih bolj zaje....h za retubing.
So pa gumenjaki v trendu in so zakon, zato se toliko kupcev odloča za nakup.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Apr 08, 2019 09:59

Men je zakon zavetje, kamen-kost tenda, stoli, mize, spalnica za popoldansko drnjohanje na sidru, tuš, winč, sekret, hladilnik. :D

Kakšen gumenjak bi bil pol zame?
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
mikele
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a mikele » Po Apr 08, 2019 10:13

AEgir napisal/-a:Men je zakon zavetje, kamen-kost tenda, stoli, mize, spalnica za popoldansko drnjohanje na sidru, tuš, winč, sekret, hladilnik. :D

Kakšen gumenjak bi bil pol zame?

Oceanic 27. :wink:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Apr 08, 2019 10:17

To je to! :mrgreen:

Eden od redkih gumenjakov, ki zgleda res badass.

Edin pocen pa ni. En se prodaja direkt od pule čez jadran. 2006 letnik 55k€...
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Po Apr 08, 2019 11:12

AEgir napisal/-a:To je to! :mrgreen:

Pa na Murterju ga tud dva slovenca prodajata. 60k.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Po Apr 08, 2019 15:38

AEgir napisal/-a:To je to! :mrgreen:

Če te ne moti, da so dcm namesto ft, je na voljo en 36. Da se vsaj barve privadiš.
https://vodovod-rh.si/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov