Tržaški zaliv in tramontana

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: Tržaški zaliv in tramontana

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Pe Jul 05, 2019 22:08

Upam, da ni prevelika fotka ... Težko jo pomanjšam ker jo nalagam preko telefona ...

Slika
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Jul 05, 2019 22:41

EDO napisal/-a:Tistih nekaj 10 minut na barki med nevihto pa res ni tako grozno. Ko enkrat daš oboje skozi je odločitev kaj naredit - ali bežat nas odprto morje ali bežat v marino - zelo enostavna.

Mene je tramontana dobila samo enkrat, cca. 15 let nazaj. Bili smo začetniki, jadra nismo uspeli pravočasno popraviti in nas je položilo na bok. Barka je bila povsem nevodljiva. Ko smo v kakih 10 min uspeli spustiti jadra, je bilo ta hudo že mimo.
Vprašanje: je možno v ta hudem udaru tramontane pluti proti v smeri vetra? Ne zagrabi veter iz boka in barke obrne itd.?

Od takrat redno spremljam napovedi, gledam oblake itd. Na slovenski obali se naredi pred tramontano po večini res tako, da "vohaš" da bo usekalo - brezvetrje, črni oblaki na italijanski strani, nevihte so napovedane. Ni pa vedno tako. Na sliki spodaj je oblak na predvečer ene tramontan v 2017. Opazil sem ta oblak, brž preveril vse napovedi in nobena ni napovedovala nič posebnega in tudi ni bilo tipične gmote oblakov na IT strani. Slab občutek zaradi oblaka pa mi ni dal miru, pred nočjo smo šli nazaj v marino - kmalu zatem pa je usekalo.

Slika
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Jul 05, 2019 23:07

Moram povedat da sem probal že veliko neurij na morju, največ sem jih doživel na sidru v zaščitenih zalivih in žal se je nekajkrat zgodilo tudi na tramontano povsem odprtih zalivih, sicer sem se na to pripravil ampak je bilo ubitačno, ja nimaš kaj, ko si mesec dni v kosu po jadranu sredi poletja in nikoli v marinah doživiš marsikaj. Enkrat me je ujelo tudi na odprtem in sem se držal pravila, nikoli ne uhajaj z nevihto, vedno pluj proti njej, če nimaš viharnega jadra pluj ostro v veter z skrajšano genovo kolikor pač jadrnica dopušča in tako sem tudi naredil, nevihto sem prej prebil kot bi se valjal v njej, ni bilo ravno lepo je trajalo kakšnih 10 min, ko sem prišel skoznjo pa sem v ostankih valov opazoval kako piči nevihta dalje za mojo krmo, e tako je na tem lepem morju, moraš vzet tako dobro kot slabo, pa lep pozdrav vsem in mirno morje želim, pa da ne pozabim tudi obilo lepega vetra vsem ljubiteljem jadranja. alesjo
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jul 05, 2019 23:31

Grega295 napisal/-a:Vprašanje: je možno v ta hudem udaru tramontane pluti proti v smeri vetra?

Pluješ lahko samo pod koti večjimi od cca 90 stopinj. Zaradi valov, je najbolje z vetrom povsem v krmo!
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » So Jul 06, 2019 08:11

Upravitelj na olibu ivica.
Nikoli ne reče da je nevarno. Važno da kasira.
Je malo lump.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Jul 06, 2019 08:31

Lump!??
To je za moje pojme kriminal.
Uporabniški avatar
jandrej
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jandrej » So Jul 06, 2019 08:55

Ivica si ogledal potopljeni barki. Glede na napoved vremena in izpostavljenost Oliba bi lahko ukrenil precej več, važno da kasira.

https://www.youtube.com/watch?v=5L6ghAfuP_4
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » So Jul 06, 2019 22:02

Evo, zdejle je na boji Vida kazalo čez 50 vozlov, smer NW...a gre to po Istri navzdol?..jaz sem v Malem Lošinju...bom videl, če pride do nas.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Jul 06, 2019 22:10

Kariera napisal/-a:Evo, zdejle je na boji Vida kazalo čez 50 vozlov, smer NW...a gre to po Istri navzdol?..jaz sem v Malem Lošinju...bom videl, če pride do nas.

Mislim da ne bo doseglo lošinja, mogoče le nekaj vala, na krasu pa je pravkar lep lightshow.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » So Jul 06, 2019 23:03

Sem sam gledal radar in razmišljal...zakaj pa npr. danes ne bi doseglo Dalmacije, prejšnje dni pa? Že v LJ je s te linije kar solidno pihnilo, če je na Vidi 50...
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Ne Jul 07, 2019 07:45

alesjo napisal/-a:
Kariera napisal/-a:Evo, zdejle je na boji Vida kazalo čez 50 vozlov, smer NW...a gre to po Istri navzdol?..jaz sem v Malem Lošinju...bom videl, če pride do nas.

Mislim da ne bo doseglo lošinja, mogoče le nekaj vala, na krasu pa je pravkar lep lightshow.

Evo, nič ni bilo...jugo celo noč...zanimivo. Pa nevihta je šla še bolj južno kot zadnjič.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Ne Jul 07, 2019 08:31

Res zanimivo ja in predvsem nepredvidljivo, kdaj pihne in kdaj ne.

No, za danes mislim da nekih večjih dvomov ni. Tole je Istrametov WRF model v 3 terminih, tudi Aladin kaže prehod fronte čez celoten Jadran. Kakšne lokalne nevihte predvsem v Istri znajo biti pa že prej. Tako da pozor danes.

Slika
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » Ne Jul 07, 2019 10:10

Kariera napisal/-a:
alesjo napisal/-a:

Evo, nič ni bilo...jugo celo noč...zanimivo. Pa nevihta je šla še bolj južno kot zadnjič.

Nič ni bilo ker je nevihta potovala od zahoda bolj proti vzhodu, ni prišla iz severa, danes pa bo sigurno iz smeri NW proti jugu, kdor bo na sidru naj si izbere zaščiten zaliv. l.p.alesjo
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Jul 07, 2019 10:27

Imam občutljiv tovor, nič ne bo s sidrom. :shock: 8) :lol: Marina €€€ :shock: :roll: :? :mrgreen:
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » Ne Jul 07, 2019 16:27

V ribiški vasi piha lagani lebič oblaki se zbirajo, soparno, da se še dihat ne da, ko se bo vse to skuhalo bomo videli kaj bo dalo, Marchi, ti pa na tovor pazi...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta