djjager napisal/-a:Dodajam se jaz eno vprasanje oz tezavo.
Na vsem lepem mi je prenehala delati crpalka marco up6/a. Takoj ko sem vklopil avtomatsko varovalko za prizig crpalke (15A) je tudi v trenutku izklopilo stikAlo. Preprican sem bil da je problem v crpalki in sem narocil novo. Sok, ker se ke tudi z novo crpalko dogajalo povsem enako. Ce sem manjal varvalko iz 15A na 20A crpalka dela, res pa da se mi zdi zelo glasna. Kaj bi lahko bil vzrok? In pa seveda tudi stara carpalka z 20A varovalko dela pb.
Pri tvoji pumpi... so najverjetneje navedeni tudi napačni podatki.
Navedli so:
- priključna napetost: 12V
- obratovalni tok: 8A (8A x 12V= 96W in ne 180W)
- nazivna moč: 180W
- priporočena varovalka 15A ???
Če lahko črpalko obremenimo do polne moči 180W pri napajalni napetosti 12V potem bo tekel tok 15A. Vsakomur je jasno, da je 15A varovalka za POLNO obremenitev PREMAJHNA.
Za avtomatske varovalke velja, da še hitreje reagirajo kot talilne, zato bi morala biti AVTOMATSKA VAROVALKA za tak motor TEORETIČNO dimenzionirana na najmanj 20A. Po izkušnjah lahko povem, da je zaradi zagonskega toka tudi to premalo, zato za take črpalke dimenzioniram avtomatsko varovalko na 30A. Če je predvidena za bilge impelersko črpalko pa celo na naslednjo standardno vrednost, da se ne bi izklopila tudi, če bi morala polno obremenjena delovati več ur vzdržema.