Edino v homolgacijskem kartonu preveri, kakšna je lahko najvišja NDM prikolice, ki jo lahko vlečeš z avtom.
Ali je B kategorija zadosti?
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Prav danes sem obiskal upravno enoto s tem vprašanjem, takole je:
Če NMD vlečnega vozila in NDM prikolice ne preseže 3,5 t, potem lahko voziš z B kategorijo. Če pa ta vsota presega 3,5t (in ne gre ćez 4,25t) potem je potrebno opraviti dodatno praktično preizkušnjo v avtošoli, opraviti zdravniški izpit in dobiš eno šifro v izpit. Ta ti "omogoča" vožnjo nad 3,5 t.
To je to, ziher drži.
Če NMD vlečnega vozila in NDM prikolice ne preseže 3,5 t, potem lahko voziš z B kategorijo. Če pa ta vsota presega 3,5t (in ne gre ćez 4,25t) potem je potrebno opraviti dodatno praktično preizkušnjo v avtošoli, opraviti zdravniški izpit in dobiš eno šifro v izpit. Ta ti "omogoča" vožnjo nad 3,5 t.
To je to, ziher drži.
Po domače je pa tkole:
Samo s kategorijo B, lahko vozimo do skupne mase 3,5T.
Kategorija B z opombo; pomeni, da lahko vozimo do 4250 kg skupne.
Kategorija EkB; pomeni vožnjo do skupne mase 7000 kg.
Pri vseh skupinah mora biti vlečno vozilo kategorije B.
Približna cena pri Avtošoli Brulc za B z opombo je 300 eur (minimum 11 ur v avtošoli + praktični preizkus)
približna cena za EkB, pa je cca 600 eur (zdravniški pregled, CPP test, vožnja v avtošoli + praktični preizkus).
Samo s kategorijo B, lahko vozimo do skupne mase 3,5T.
Kategorija B z opombo; pomeni, da lahko vozimo do 4250 kg skupne.
Kategorija EkB; pomeni vožnjo do skupne mase 7000 kg.
Pri vseh skupinah mora biti vlečno vozilo kategorije B.
Približna cena pri Avtošoli Brulc za B z opombo je 300 eur (minimum 11 ur v avtošoli + praktični preizkus)
približna cena za EkB, pa je cca 600 eur (zdravniški pregled, CPP test, vožnja v avtošoli + praktični preizkus).
V8 + Jet drive
janadino napisal/-a:Mike, s prvo alinejo se ne strinjam. Lahko presežeš 3,5T z B-kategorijo, vendar je prikolica lahko lahki priklopnik. Kombi z NDM 3499kg in lahki priklopnik (do 750kg) lahko pelješ z B kategorijo.
Tole pred nekaj leti zagotovo ni bilo res, kako pa je sedaj, pa nimam pojma.
Nekaj so spremenili na dobre 4 tone, samo ne vem ali to velja tudi za lahki priklopnik?
Mike napisal/-a:Približna cena pri Avtošoli Brulc za B z opombo je 300 eur (minimum 11 ur v avtošoli + praktični preizkus)
Od letos naprej pozabite na 11 ur
Pred tem zdravniški pregled, pa teoretični del (le dve možni poli, če jih rabiš jih lahko dam)!
Kar pa se tiče kilogramov, je pa ziher tko, k prav admin. Čim je priklopno vozilo težje od 750 kg, oz. težje od vlečnega vozila ali skupna dovoljena masa (vlečnega in vlečenega) presega 3500 kg - OBVEZNO "E" !
Vam lahko pokažem štraf, ki sem ga plačal (600 € + 9 kt). Pa še zdaleč nisem bil težji od 3500 kg. (na prikolici je bil Kangoo)
Je pa res, da sem dve desetletji prevažal po Evropi dirkalni avto, pa ni bilo nič. Nato pa naletim na posebno enoto za nadzor prometa in ...
Sedaj imam E k B, plačal pa sem ga skoraj 800 € !
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Kaj se sme in kaj ne, in koliko te stane tisto, kar se ne sme, določa Zakon o varnosti cestnega prometa, tukaj se nahaja uradno prečiščeno besedilo UPB5, po tej objavi je bilo še nekaj sprememb, ki pa ne vplivajo na tole našo temo:
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=2345
Tisto, kar leti po nas prikoličarjih, je v 149. členu, odstavek 8 in 21.
Člen 138 ima pa "palico", ki si jo občutil ti, kr en, ampak tam nič ne piše, da dobiš zraven še kakšne kazenske točke.
(8) V kategorijo BE spadajo skupine vozil, sestavljene iz vlečnega vozila kategorije B, ki mu je dodano priklopno vozilo, pri čemer največja dovoljena masa priklopnega vozila ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil.
(21) Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorij B, C1, C, D1 ali D smejo voziti motorna vozila navedenih kategorij tudi, kadar so jim dodani lahki priklopniki. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik, če največja dovoljena masa skupine vozil ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik in največja dovoljena masa take skupine vozil presega 3.500 kg, a ne presega 4.250 kg, in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil, če opravi praktični del vozniškega izpita s tako skupino vozil ter ima v vozniškem dovoljenju z ustrezno kodo označeno pravico do vožnje take skupine vozil.
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=2345
Tisto, kar leti po nas prikoličarjih, je v 149. členu, odstavek 8 in 21.
Člen 138 ima pa "palico", ki si jo občutil ti, kr en, ampak tam nič ne piše, da dobiš zraven še kakšne kazenske točke.
(8) V kategorijo BE spadajo skupine vozil, sestavljene iz vlečnega vozila kategorije B, ki mu je dodano priklopno vozilo, pri čemer največja dovoljena masa priklopnega vozila ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil.
(21) Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorij B, C1, C, D1 ali D smejo voziti motorna vozila navedenih kategorij tudi, kadar so jim dodani lahki priklopniki. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik, če največja dovoljena masa skupine vozil ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik in največja dovoljena masa take skupine vozil presega 3.500 kg, a ne presega 4.250 kg, in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil, če opravi praktični del vozniškega izpita s tako skupino vozil ter ima v vozniškem dovoljenju z ustrezno kodo označeno pravico do vožnje take skupine vozil.
motorni
admin napisal/-a:janadino napisal/-a:Mike, s prvo alinejo se ne strinjam. Lahko presežeš 3,5T z B-kategorijo, vendar je prikolica lahko lahki priklopnik. Kombi z NDM 3499kg in lahki priklopnik (do 750kg) lahko pelješ z B kategorijo.
Tole pred nekaj leti zagotovo ni bilo res, kako pa je sedaj, pa nimam pojma.
Nekaj so spremenili na dobre 4 tone, samo ne vem ali to velja tudi za lahki priklopnik?
Lahki priklopnik se ne prišteva k NDM skupine vozil.
To, o zgornji meji na 4,25t pa velja, če vlečeš priklopno vozilo, ki ni lahko priklopnik in moraš imeti vpisano v vozniški kodo 96 k B ali nekaj takega. Kako do izpita pa smo že obdelali.
Kr en, z B-kat lahko vlečeš tudi priklopnik, ki je težji od vlečnega vozila, vendar ne smeš presegati 3500 kg. Tu pa imaš še nekaj drugih omejitev, za katere te lahko kaznujejo. Lahko da je kangoo pretežek za prikolico, ki si jo vlekel, lahko da si na vlečnem vozilu imel vpisano najvišjo dovoljeno težo nižjo, kot si jo imel dejansko.
Guma je guma, zaenkrat.
Ford S-Max bo v homlogaciji imel napisano 1800kg za priklopnik z naletno zavoro. (v primeru, da je dizel s 140km ali več, bencinarji imajo manjše cifre v homologaciji).
Podatki, ki ločujejo različne nagibe klanca in jasno različno NDM priklopnika so navadno zavajanje. To npr. bost našli pri VW-ju.
Avtomobili, ki zmorejo vleko več kot 1800kg, so ponavadi taki, ki imajo štirikolesni pogon...
Ko kupujete avto se splača pogledat v homologacijo preden daste iz rok aro.
EkB sem šel sam delat zato, da se ne bi kdaj spozabil in bi me pri tem ujeli
Ni mi žal

Podatki, ki ločujejo različne nagibe klanca in jasno različno NDM priklopnika so navadno zavajanje. To npr. bost našli pri VW-ju.
Avtomobili, ki zmorejo vleko več kot 1800kg, so ponavadi taki, ki imajo štirikolesni pogon...
Ko kupujete avto se splača pogledat v homologacijo preden daste iz rok aro.
EkB sem šel sam delat zato, da se ne bi kdaj spozabil in bi me pri tem ujeli
Ni mi žal
Sve će to narod da pozlati!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost