kasaudio napisal/-a:Brez zamire, ampak v tej temi ne vidim več razloga, da bi se še ukvarjal z vami. Šolajte se drugje, kjer so plačani za to in če so svoje delo doslej slabo opravili, povejte Štruklju in ne mene sežigat po čarovniško.Very Happy
Enkrat sem na tem forumu že objavil tale kalkulator, ki zajema formule za izpodrivna, pol izpodrivna plovila in različne tipe gliserjev. Poiščite in se igrajte, ob rezultatih pa vklopite žolco v glavi in pozabite na mite.
No nihče noče nikogar sežigat in napadat. Preprosto podvomil sem v dejstvo da za tanker in kanu veljajo enake formule. In v dvomih glede tega sem še vedno. Pa res bolje da zaključimo debato na tak način ker res nima smisla. Mirno morje.
- Kaže, da za tanker in kanu res veljajo enake formule, kadar so le oblike obeh dovolj podobne.
Vpliv velikosti pri enakih oblikah v različnih merilih je preučil in matematično izrazil William Froude, kar - med drugim - sploh omogoča veljavno hidrodinamično testiranje oblik plovil v manjšem merilu.
Poseben primer uporabe tega je forumula za mejno hitrost izrivne plovbe plovila (hull speed).
Na Froude-jevo število sem prvič postal pozoren tule. Mogoče se na kaj v zvezi s tem (t.j. 'v šolo o tem') vrnem jeseni ali pozimi, zdaj se ukvarjam z drugimi rečmi.
Kateri kalkulator upora pri plovbi (in s tem za izračun potrebne moči za določeno hitrost) je imel v mislih SR 290, pa s forumovim iskalnikom nisem uspel najti. Je povezava na Savitskyjevo preglednico (Excell, ampak ne vem za katero različico MS Excell - in zdaj ne bom preizkušal) in ta preglednica verjetno zadeva glisiranje, ne pa tudi izrivne plovbe. A kot sem zapisal, bom to pogledal kdaj kasneje.
To, da masa pomembno vpliva in da je pri večji masi za isto hitrost potrebna večja moč, pa je implicitno jasno vsem, ki napišejo, da jim čoln z malo KM motorjem zglisira s dvema osebama, s štirimi ali šestimi pa ne, tudi če ne poznajo formule.
- Pričakujem, da je tam nekje vmes med izrivno plovbo z majhno porabo in zglisiranjem en intervali hitrosti, kjer je poraba velika, ampak ti najbrž nisi plul tem (negospodarnem) intervalu in najbrž zato nimaš meritve.
Vseeno me zanima, če si slučajno kdaj odčital, koliko trenutne porabe je računalnik pokazal takrat, ko si dodal 'gas', da je čolni iz izrivne plovbe zglisiral.