Pa smo zopet nasedli

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Nov 19, 2009 08:33

Imam občutek da niste prav razumeli mojega posta v zvezi z izpitom. Nikogar na tej nasedli barki nisem obsojal ampak sem samo izrazil moje mnenje in predvsem izkušnje (vem da jih ni veliko pa vseeno), ko so tički pluli z 10 in večmeterskimi barkami 20 metrov stran od otoka in se prebijali skozi ožino, kjer je prepovedano pluti. Domačin ga je z skuterjem poskušal odvrniti in ga ustaviti vendar mu je prepotentni "kapitan" samo potrobil naj se umakne. Jaz sem se samo za glavo prijel kdaj bo zaropotalo, ampak na srečo hvalabogu ni. Jaz se z mojo gumico nebi nikoli tam peljal.
To je bil moj namen povedati, da se izpit kupi, pomorskih oznak pa se sploh ne pozna. In takih primerov je bilo kar nekaj. Od malih čolnov pa do ladij.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Če Nov 19, 2009 09:22

janadino napisal/-a:Imam občutek da niste prav razumeli mojega posta v zvezi z izpitom. Nikogar na tej nasedli barki nisem obsojal ampak sem samo izrazil moje mnenje in predvsem izkušnje (vem da jih ni veliko pa vseeno), ko so tički pluli z 10 in večmeterskimi barkami 20 metrov stran od otoka in se prebijali skozi ožino, kjer je prepovedano pluti. Domačin ga je z skuterjem poskušal odvrniti in ga ustaviti vendar mu je prepotentni "kapitan" samo potrobil naj se umakne. Jaz sem se samo za glavo prijel kdaj bo zaropotalo, ampak na srečo hvalabogu ni. Jaz se z mojo gumico nebi nikoli tam peljal.
To je bil moj namen povedati, da se izpit kupi, pomorskih oznak pa se sploh ne pozna. In takih primerov je bilo kar nekaj. Od malih čolnov pa do ladij.

točno tako, se podpišem pod toSlika

tragedija kaj se vse po morju vali brez osnovnega znanja :twisted:
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Nov 19, 2009 12:50

tragedija kaj se vse po morju vali brez osnovnega znanja

Je pa tudi res, da je največ takih v poletni sezoni in bolj malo pozimi.
Uporabniški avatar
sacs
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a sacs » Če Nov 19, 2009 13:41

kocka napisal/-a:tragedija kaj se vse po morju vali brez osnovnega znanja

Je pa tudi res, da je največ takih v poletni sezoni in bolj malo pozimi.

še vč pa je takih ki so tudi brez praktičnega znanja
sej vemo da papir vse prenese :oops:
ne se đalabajat
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Če Nov 19, 2009 14:14

.
Mogoče ni za to temo, pa vseeno, da presekam.
Poznam možakarja, ki zatrjuje da nima izpita in ima strejši 34 čeveljski gliser že nekaj let. Izpit ima žena, ki izhaja iz morjeplovske družine. Oba sta stara skoraj 60 let in vam povem, da si je možakar nabral znanja in pravil v teh letih več, kot pa če bi naredil tri tečaje in tri izpite. Vprašal sem ga če se boji policije ali da bi se kaj naredilo na morju? Pravi da ne. Izpit potrebuje samo za registracijo in za prehod čez mejo. Zato ga ima žena in prav je, da ga ima kdo na barki. Prehod čez mejo ne opravlja, registracijo pa opravlja opravlja bolj poredko, takrat ko mora, se pa drži ves čas na hrvaškem. Osebno sam je velik nasprotnik glisiranja ob obali, mimo ribičev, manjših plovil na morju,..... Da bi izpit kupil? Pa raje denar strga, kot pa da ga da za kupljen izpit. Vem, da ni prav da ga nima, pa vendar.
Zato smatram, da opravljen izpit ne pomeni ničesar. Znanje si z željo in leti pridobiš,.... največ je v glavi.

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Če Nov 19, 2009 23:40

Jaz sem se morjeplovstva lotil zelo previdno, kljub temu, da sem pred tem opravil izpit, nato pa tudi enotedenski tečaj. Prvo leto sem plul samo ob slovenski obali. Šele naslednje leto sem šel na dopust s prijateljem, seveda vsak s svojo barko, lepo za njim.
Iz izkušenj lahko povem, da vsem elektronskim napravam na barki ne gre slepo zaupat. Klub temu, da se s tem profesionalno ukvarjam, da tudi znam uporabljat naprave, da jih znam kalibrirat, se v osnovi poslužujem vizualne navigacije s pomočjo klasičnih kart. Ne rinem tam, če ne čutim 100% varne plovbe.
Nesreče so se in se bodo dogajale. Dokler lahko samo komentiramo, je OK. Ko pa smo udeleženi, so to težke travme in tega ne gre privoščit nobenemu. In to se dogaja tudi zelo izkušenim morjeplovcem.

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Nov 20, 2009 07:25

Po mojem tudi ni izpit nevemkaj, vendar nekje moraš začeti in mislim da je to prav pri izpitu. Jaz sem prvo leto vozil brez izpita (malega gumenjaka z tomosom 4,5) in sem si rekel da moram nujno narediti izpit. Po prvem dnevu predavanja sem ostal brez besed. Ugotovil sem da nimam pojma o teoriji, poudarjam teoriji, za prakso pa itak vsi vemo kako je. Če se sam ne izobražuješ ne vem kje bi se lahko sam naučil pomembnejše oznake, ker če se učiš sam po sebi si lahko marsikaj narobe razlagaš v prepričanju da imaš prav, zato se mi vidi pošteno tudi do drugih udeležencev, da veš vsaj osnove teorije. Res pa je, da maš pri opravljanju izpita nekaj nepotrebnih stvari, ko bi lahko bil povdarek na tistih bolj pomembnih, naprimer navigaciji in vremenskih razmerah.
Da pa varno pluješ, se izogibaš obali, ribičem in manjšim plovilom pa je itak odvisno ali si človek ali pa ......
Tak da izpit je po moje pač neko izhodišče, ni pa vse, tisto drugo si pridobiš z leti, seveda če hočeš in želiš.

Pa še to, mogoče je enim lažje ko so že od malih nog na morju in se že učijo preden odrastejo, mi ki smo se z navtiko začeli ukvarjati šele proti tridesetim pa je malo drugače in nekdo nam mora razložiti kak morje zgleda. :D

LP Boštjan :)
Guma je guma, zaenkrat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov