ANTIFOULING PETE

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Mar 09, 2010 20:47

Spet bom rekel 100 ljudi - 100 mnenj.
Ampak nekaj dejstev pa lahko pokomentiram iz lastnih izkušenj.
1. Novi AF premazi MORAJO biti okolju prijazni in niso to kar bi lahko ali so nekoč bili.
2. brez AF pa vem, da je totalno sranje. res je malo odvisno od lokacije, ampak to so nianse.
3. Sam tudi premažem z Veneziani po navodilih in je eno leto mir. Postane malo zeleno, ampak zelenjave in školj pa ni !
4. Ko napacaš zunaj res izgleda šarlatansko, vendar ko je v pol metra pos vodo pa je lepo - belo.

Zaključek : zadnja leta premažem in imam mir. Le s krpo malo preletiš in je zopet kot novo! Sem pa nekoč tudi nabiral školjke iz pete in elis :cry:
Lansko zimo je barka izgubila le cca 3 vozle na hitrosti. To pe je kar nekaj € na nafti :!:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » To Avg 31, 2010 22:20

Pozdravljeni

Letos sem peto namazal oz. pošprical z Hemplovim prozornim antifolingom (HEMPEL’S PROP-CLEAR 076EX ) in vam moram povedati,da se mi je po 3 mesecih v vodi nabralo zelo malo školjk,pa še to mislim da samo tam kjer sem malo premalo našprical,tako da drugo sezono sigurno porabim 2 špreja.Pete v 3 mesecih nisem čistil niti enkrat,tako da sem mnenja da je ta šprej kar dobra stvar za čolne,ki so samo čez sezono v vodi.Sicer pa čez 3 tedne vzamem čoln iz vode pa me zanima kako bo šlo oprat peto ,če bom letos tudi potreboval solno kislino za teh nakaj malo školjkic.

Bi me pa zelo zanimalo,kako se je GregorN tebi obneslo z primerjem in sivim antifoulingom od Hempla za pete.

L.P.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Avg 31, 2010 22:37

Več kot odlično, naslednje leto ponovim. Bom pa poskusil peto slikati ko grem naslednjič na morje.
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Avg 31, 2010 22:59

Gregor, tudi jaz sem letos popackal peto z črnim hemplom in na njej ni bilo sledu o kakšni nesnagi, žal pa ne morem reči kaj se bo nabralo čez zimo, ker ga nimam več.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Avg 31, 2010 23:44

Jaz sem pred parimi leti poskusil Veneziani za propeler, ampak nima smisla, raje dam gor obleko pa špahtel, na koncu pa še malo vodobrusni papir in je propeler kot nov, pa tudi hitrosti oziroma obratov ne zgubim če propeler tako očistim, če bi imel nogo, bi jo prebarval, ampak propeler pa najbolje kar očistit.
Uporabniški avatar
klaus
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana / Rab

OdgovorNapisal/-a klaus » Po Mar 21, 2011 11:28

gregor.n napisal/-a:Več kot odlično, naslednje leto ponovim. Bom pa poskusil peto slikati ko grem naslednjič na morje.
lpg

Kaj bi se zdaj dalo videti kakšne slikice? A lahko prosim točno napišeš kaj si dal gor?

Lani sem imel precej težav z algami po nogi, tako da sem moral enkrat sredi sezone dvigniti čoln, da so nogo očistili. Zdaj razmišljam kaj dati gor na nogo in propeler, da bo mir... Čoln je v vodi cca 5 mesecev, julija in avgusta ga dosti vozim, maj, junij in september pa bolj tako vsakih par vikendov...

Hvala,
Klaus
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Mar 21, 2011 23:05

Hempel's Prop Primer 101 EX
Hempel's Prop AF 712EX
Slike od pobarvane pete pa lahko vidiš v rubriki naša plovila. Nasledni mesec ko ga dvignem pa slikam ponovno.
lpg
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » To Mar 22, 2011 11:15

Zdravo,

s čim pa čistite peto (ki ni namazana s AF) ?

Hvala
Uporabniški avatar
klaus
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana / Rab

OdgovorNapisal/-a klaus » To Mar 22, 2011 15:37

gregor.n napisal/-a:Hempel's Prop Primer 101 EX
Hempel's Prop AF 712EX
Slike od pobarvane pete pa lahko vidiš v rubriki naša plovila. Nasledni mesec ko ga dvignem pa slikam ponovno.
lpg

Hvala - koliko približno to stane in kje se dobi?
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Mar 22, 2011 16:57

Če prebereš tole temo od prve strani boš vse izvedel. :wink:
lpg
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » To Mar 22, 2011 19:25

Pa ZS doš sigurno dobil, ane MamaMicka :wink:
V8 + Jet drive
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » To Mar 22, 2011 21:02

Original-One napisal/-a:Zdravo,

s čim pa čistite peto (ki ni namazana s AF) ?

Hvala

Kdorkoli, ker grem v petek dol, hvala!
kovacy
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a kovacy » Ne Nov 03, 2013 00:29

Joško napisal/-a:Ja, svinjski loj je kar dobra zaščita pa še mesar ti ga da zastonj. Lansko sezono sem z njim namazal trokraki sklopljivi propeler Autoprop (na jadrnici) in mi je kar nekaj časa držal. Sem pa danes čutil, ko sem šel z barko na morje, da je vse ponovno obraščeno. In verjetno bi bilo še danes dobro, če bi ga po namazu pogrel tudi s fenom, ravno toliko, da se zažre v pore. Potem gre obraščenost tudi veliko lažje dol.
Seveda pa imam pomisleke, kako in koliko časa naj bi držal na motornih barkah, kjer so obrati in hitrost dosti višji. Verjetno zelo kratek čas.

Da ne odpiram nove teme, me zanimajo izkušnje jadralcev glede antifaulinga in premazov za propeler in osovine.

Tudi sam imam sklopljivi Auto-Prop in me zanima kako zadevo rešuješ zdaj? še vedno najbolje svinjski loj? hvala za odgovor
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Ne Nov 03, 2013 10:06

na jadrnici propeler ščistim z medeninasto krtačo na brusilki,namažem na tanko z veneziani primerjem,imam ga že cca 6 let ampak res na tanko,
NOBENEGA RAZMAŠČEVANJA in DOTIKANJA PROPELERJA Z GOLO ROKO,sem potreboval 3 leta da sem pogruntal,čez trd antifauling hempel mislim da je mile dynamic,potem drži,barko imam v vodi cca 6 mesecev
propeler ostane čist.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Nov 03, 2013 19:08

Ko sem bil z barko v Grčiji, sem res uporabil svinjski loj. Seveda je bila to začasna rešitev. Sem pa ugotovil, da je šla vsa nesnaga hitreje dol.
Vrnil sem se nazaj na Velox, tokrat sem uporabil črnega. Seveda so se školjke spet naselile na os in propeler, ampak samo sem in tja, nikakor pa ne na debelo. Glede na zelo agresivno morje v našem zalivu sem z rezultatom čisto zadovoljen. Očitno pa moram biti pri nanašanju še bolj pozoren!
Morda še to: vsakič očistim os in propeler do živega, namažem dve roki primer-ja in še dve roki AF. Tudi navodil se držim.
Za prihodnje sem se odločil, da naredim še zaščito, katero bom uporabil za daljšo obdobja neuporabe.
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov