TV na plovilu, digitalni sprejemniki, antene -(zem. in sat)

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Feb 14, 2010 22:15

Ja potem pa bom postopoma tudi sam kupoval nove LCD-je z vgrajenim DVB-T sprejemnkom.

Satelitska odpade, ker je verjetno dražja verzija.

Hvala in LP

:cry:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Apr 08, 2010 08:12

Opravil sem test večih DVB-T sprejemnikov raznoraznih proizvajalcev in prišel do naslednjih ugotovitev.

1. NEPRIMERNI
za plovilo glede kvalitete sprejema so predvsem tisti, ki so v cenovnem razredu do cca70-79€. Problem je v tem, da imajo vsi ti nizko cenovni sprejemniki VHF in UHF sprejemne tunerje najnižjega ranga, ki imajo zelo slabo občutljivost in selektivnost. Ponavadi zadostujejo za dober sprejem, ko uporabljamo hišno logaritemsko anteno z dokaj dobrim ojačanjem. Občutljivost pod spreminjajočimi pogoji pa je tako slaba, da recimo večina teh v Izoli ni ob avtomatskem iskanju zaradi slabe selektivnosti uspela najti Slovenskih programov. V gibanju pa slika nenehno"kocka", čeprav imam odlično sprejemno anteno na vrhu jambora.

2. PRIMERNI
Zelo malo je tistih sprejemnikov DVB-T, ki bi bili v osnovi le to in bi imeli vgrajen kakovosten VHF, UHF tuner, saj potem niso cenovno konkurenčni. Dejansko na našem trgu sprejemnikov tega ranga v tej obliki ni možno kupiti (ta hip). Obstaja le nekaj kvalitetnih proizvajalcev, kateri pa se niso odločili ponuditi zadev na našem trgu ravno zaradi cenovne nekonkurenčnosti saj so seveda le ti nekaj dražji. Nas navtikov in avtodomarjev pa je premalo, da bi se jim to splačalo, zato tudi naboljši proizvajalec DVB-T sprejemnikov (imajo tudi 12V variante) Triax ni v prodaji na našem trgu. Trudim se da bi prišel do njih preko nemškega trga vendar tam še prodajajo "zastarele " modele, ki nimajo še AAC podpore zvoka. Ko bo to na voljo bom tukaj objavil.
_Torej kateri pa so potem primerni?
To so po večini vsi, ki imajo vgrajena vsaj dva tunerja in sicer DVB-T (Terestrial-zemeljski) in DVB-S (Satellite). Zaradi tega potrebujejo zelo malošumno napajanje in napajalniki so v primerjavi z tistimi nizkocenovnimi popolnoma druga štorija. Večina jih brez problema najde pod istimi pogoji vse programe, kar potrjuje dobro selektivnost tunerjev. Ob plovbi ob slovenski obali pa so izgubili signal le za kratek hipec pod belimi skalami, kar nekako predstavlja dobro občutljivost. Seveda pa je tukaj še ogromno odvisno od antene. Cenovno se ti sprejemniki gibljejo od 130€ dalje.

Lep pozdrav
Nikola Tesla :D
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Če Apr 08, 2010 09:45

Nikola Tesla, jaz sem včeraj naročil tole škatlo:

http://www.notonlytv.net/pdf/dm_lv6tbox3.pdf

Cena 69 eur s poštnino in predelavo iz 5V na 12V.

Po pogovoru in zatrditvijo, deluje ta zadeva zelo dobro, antena se lahko uporabi že obstoječa, je pa priložena mala digitalna antena, ki pa po moje nima smisla.
Največji problem je na HR, ker so oni že prestavili svoje pregrame na digitalni signal, zato je pri nas v Istri na TV sneg, kot na Kredarici ob najhujšem sneženju. Uporabljajo pa ključ MPG-2, na kar je potrebno biti pozoren.
Kaj in kako bo zadeva delala ti javim,... ali sem kupil v redu stvar, ali pa bo še ena škatla, ki bo ležala nekje v kotu in ne bo uporabna.

LP
:wink:
Uporabniški avatar
primula
Kapitan
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a primula » Če Apr 08, 2010 16:27

Nikola Tesla, pozorno spremljam tole temo, ker se fuzbal hitro bliža in bom takrat že nekje na morju.
Zanima me seveda triax 450, če sem razumel prav, ga še nisi uspel testirati.
Bomo pa še malo počakali.
Menim pa, če je triax res prava rešitev, da bi bilo kar nekaj morjeplovcev zainteresiranih za skupno naročilo in ni hudič, da ne bi našli nekoga, ki to reč prodaja.
primula
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Apr 08, 2010 20:17

Hrvati sa SD programe uporabljajo MPEG-2, za HD ki se oddaja nad Reko pa po mojih informacjah MPEG-4, tako da trenutno nad Reko oddajajo tako SD kot HD. Jaz bi kupil napravo ki podpira tako MPEG-4 kot MPEG-2 in seveda AAC za zvok.
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

OdgovorNapisal/-a opus » Pe Apr 09, 2010 22:48

Matter
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Matter » Po Apr 12, 2010 20:04

Pred kratkim smo kupovali nov tv za barko in smo vzeli takega z že vgrajenim Mpeg-4. Nevem če odkodira tudi Mpeg-2, uglavnem sliko kaže. In to res odlično! V primerjavi z analog signalom je sprejem po občutku 10x bolši. Če smo prej premikali sobno anteno okrog za sprejem uredu slike sedaj sploh ni treba niti ojačevalnika vpklopit in dela v nulo. Tv je stal 300€ 22 inč, poraba po deklaraciji 45W. Je pa 220v priklop.
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Po Apr 12, 2010 20:22

Tudi jaz sem danes nabavil DVB-T tuner saj mi TV na plovilu ne dela več.
Uspel sem najti takšnega, ki deluje na 12V, cena 204 kune.Velikost 2 škatlici cigaret.Ima USB in SD/MS/MMc vhod.Lahko poiščete na www.chipoteka.hr. Kolikor sem gledal po HR trgovinah je vse na 220 V, ta je bil edini na 12V.Če kdo želi se lahko zmenimo in mu pošljem po pošti, saj nimam daleč do meje.
Cena nabavna+poštnina+pivo, če se slučajno kje srečamo
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Apr 12, 2010 20:36

Zanimivo bi bilo, ko bi dal povezavo do njega, kajti noben artikel DVB-T/S nima cene 204 kn. Poleg tega pa me zanima kakšna bo slika in kaj vse lovi. V četrtek grem na barko in bom montiral DVB-T škatlo in javim kakšna bo slika. Ker pa imam več TV-jev na barki pa me zanima tudi kakšna cenejša varianta...... seveda če dela :D

LP
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Po Apr 12, 2010 20:52

Ja saj ga tudi jaz ne najdem.Na škatli piše
DVB-T Tuner Focus CSB_012 model:DO33
Naziv signala Zemalski DVB-T, Zemaljski analogni
Vrsta usluge TV programi, EPG
Frekvencijski pojas Od 174-230 MHz ,OD 470_862 MHz
Standard kodiranja/dekodiranja MPEG2

Poreklo: Razumljivo CHINA

No sem našel. Na iskalniku chipoteke odtipkaj šifro 8020302042
Samo tam je cena 219 kun.Sem še enkrat pogledal na račun in je to taprava cena.Torej 219,01 kune
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Apr 12, 2010 21:04

Tam ga res ni, tako kot ne opisa, saj piše da je v pripravi, sem pa našel tole:
http://www.autronic.hr/cms/Detaljno.asp ... izvod=4058

čeprav tudi tu ne piše, da je 12V.

Javi, ko boš montiral na barko, da vidimo kako dela.

LP
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Po Apr 12, 2010 23:02

Ja točno takšen,samo, da je tu malo dražji.Upam,da slika bo.Meni je bilo važno,da ima 12 V napajanje.Montiral ga bom okrog 25.4 in potem poročam kako se obnaša.Sicer nisem doma v elektroniki, vendar mi je bilo rečeno, da tile novi tv signali delujejo malo drugače kot stari. Menda naj bi ne bilo več slabega ali dobrega , ampak preprosto je ali pa ni. No bomo videli (ali pa tudi ne).
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Apr 14, 2010 21:35

DVB-T PRETVORNIK

Tako, pa sem ga dobil, poslan direktno v marino in ker sem bil danes tam, sem ga takoj preizkusil in vam ga polagam na ekran. Torej, pisal bom le o svojem pretvorniku in njegovih funkcijah.
Že v naprej se opravičujem zaradi kvalitete fotk, ker je vse fotografirano z mobilnikom 3,2 Mpixla.

Pretvornik deluje na 12V in na 220V s pomočjo priloženega polnilca. Za 12V je priložen polnilec in vtikač kot pri avtovtičnici.

Tako zgleda celoten komplet (cena je napisana nekje v prejšnjih postih)

Slika

Naj napišem, da za ta pretvornik ne potrebujete televizorja, ker ima v sebi vgrajen kanalnik in sprejemnik za TV sprejemanje. Torej lahko je TV ali LCD računalniški monitor, ki je danes dostopen za cca 100 Eur ali še manj.

Tako pa je velik pretvornik v primerjavi z mobilnikom

Slika

Jaz sem priklopil pretvornik na TV v salonu in avtomatsko ga prestavi na AV1. Po določenih nastavitvah avtomatsko poišče kanale ali pa tudi ne. Meni jih najprej ni našel, ker sem imel pretvornik priklopljen na obstoječo analogno Lorenzovo anteno, ki ni vredna besede antena. Zato sem priklopil eno majhno "palčko", ki je bila priložena poleg v kompletu in glej ga zlomka, dela :lol: zato je meni v Poreču našel štiri najbolj pomembne programe.

Slika

Ko je program našel kanale oz. programe sem bil strašansko presenečen nad briljantno sliko, saj takšne nisem imel nikoli, čeprav imamo v marini brezplačno SAT TV na vsakem plovilu.

Slika

Slika

Slika

Slika

Pretvornik ima s sprednje strani USB režo za USB ključ, preko katerega lahko poslušate glasbo, gledate fotografije ali pa si enostavno na 8Gb velik ključ posnamete nekaj Dvix in jih gledate na TV in boste imeli pred otroci mir.

Slika

Žal je bil moj USB ključ prazen ampak pokazal je, kje bi lahko bile fotke

Slika

Torej je tu uporabna vsa multimedija

Slika

Na njem imate v programu tudi radio in radijske postaje

Slika

Poleg tega ima še koledar, tri igrice za otroke,........ in še kaj, kar nisem uspel pogruntati v prvem navalu navdušenja.
Bistvo je, da meni dela in sem zelooooo navdušen nad njim. Vi pa se odločite po svoji vesti.

Aja, preden sem šel domov, pa je bil takšen sonček, da se mi je kar malo stožilo po tem, da bi ostal,..... a saj pridem že v petek.

Slika

LP
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Apr 14, 2010 22:55

Ko je signal močen bodo vsi več ali manj delali odlično. Problem nastane šele, ko si dlje od mesta oddajnika ali ko je okoli tebe v bližini drug oddajnik.

Iz nedelje na ponedeljek sem prenočil z barko TUKAJ... Sprejemal sem slovenske in hrvaške programe, vendar samo z enim samim DVB-T sprejemnikom od treh in ta je bil tisti kombinirani za DVB-T in DVB-S najdražji od teh treh.

Lep pozdrav
Nikola Tesla :D
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Apr 15, 2010 07:11

Malo off topic, Novinec a ti samo mehiške "grozljivke" gledaš? :lol:
Guma je guma, zaenkrat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov