Zanimivi linki, video posnetki in slike

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Re: Zanimivi linki, video posnetki in slike

OdgovorNapisal/-a H2O » To Avg 23, 2022 14:34

Križarka Moskva se ni potopila zaradi slabega vremena, ampak zaradi ukrajinske rakete.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » To Avg 23, 2022 15:20

H2O napisal/-a:Križarka Moskva se ni potopila zaradi slabega vremena, ampak zaradi ukrajinske rakete.

vprašaj ruse ali pa vsaj preberi njihove izjave takoj po dogodku....eksplozija zaradi lastne napake in nato potop zaradi slabega vremena in nemogočega reševanja....v bistvu pa bonaca.
UrbanBatic
Kontraadmiral
Kraj: Waj

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » To Avg 23, 2022 17:40

weta napisal/-a:

ta je kot ruska križarka Moskva, obe sta se potopili v zelo slabem vremenu, po slikah pa ne pri eni ne pri drugi ni bilo česa takega videt.

Že večer prej, ko so javili problem, so skozi krmo zajemali vodo.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Avg 23, 2022 20:52

Če je trajalo tako dolgo, kako to da niso pripluli tja kakšni gasilci in pumpali vodo ven?
npr kaj takega
Kontraadmiral
Kraj: Waj

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » Sr Avg 24, 2022 02:45

motorni napisal/-a:Če je trajalo tako dolgo, kako to da niso pripluli tja kakšni gasilci in pumpali vodo ven?
npr kaj takega

Trenutno je znanega toliko.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Avg 24, 2022 07:36

motorni napisal/-a:Če je trajalo tako dolgo, kako to da niso pripluli tja kakšni gasilci in pumpali vodo ven?
npr kaj takega

Ko berem kako hitro se to hitro zgodi na takih plovilih, kjer se načeloma nič ne špara, z našimi se kar malce zamislim kajti bilge pumpe kakršne nas ima večina vgrajenih na svojih plovilih so za en q......!
Ko sem pred leti čistil barko pod podnicami sem ugotovil, da bilge pumpa ne zmore izčrpati niti toliko vode kot jo priteče iz vodovodne cevi. Pri priči sem kupil dve 12V impelerski najmočnejši pumpi po 45l/min in še eno dodatno, ki obenem služi za izčrpavanje vode od tuš kabine. Sedaj zgolj ena črpalka hitro izčrpa vodo in se celo izklopi predno se ne nateče dovolj, da se ponovno vklopi bilge stikalo.
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Sr Avg 24, 2022 07:39, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Avg 24, 2022 07:36

Hvala za tale link, zanimivo. Kot kaže je bilo dogajanje prehitro za ukrepanje

lp

motorni
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Sr Avg 24, 2022 08:49

Nikola T. napisal/-a:Ko berem kako hitro se to hitro zgodi na takih plovilih, kjer se načeloma nič ne špara, z našimi se kar malce zamislim kajti bilge pumpe kakršne nas ima večina vgrajenih na svojih plovilih so za en q......!
Ko sem pred leti čistil barko pod podnicami sem ugotovil, da bilge pumpa ne zmore izčrpati niti toliko vode kot jo priteče iz vodovodne cevi. Pri priči sem kupil dve 12V impelerski najmočnejši pumpi po 45l/min in še eno dodatno, ki obenem služi za izčrpavanje vode od tuš kabine. Sedaj zgolj ena črpalka hitro izčrpa vodo in se celo izklopi predno se ne nateče dovolj, da se ponovno vklopi bilge stikalo.

Ko sem sam testiral podedovano bilge pumpo, niti slučajno ni dosegala karakteristik, ki so bile navedene na ohišju. Ponavadi je podan pretok brez podataka o višini (pritisku). Iztok iz take pumpe zna biti vsaj meter nad položajem pumpe, poleg tega pa cev do iztoka predstavlja znaten upor, ker je dolžina več metrov. Najbrž bi taka pumpa zadostovala kvečjemu za zelo počasno pritekanje vode.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 24, 2022 09:21

Nobena bilge pumpa ni namenjena kriznemu reševanju ob vdoru vode ampak izčrpavanju vode po tem, ko si vdor vode omejil. Tako da računat na to, da te bo bilge pumpa rešila je no go :?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Avg 24, 2022 12:30

Ne bo držalo Marchi. Tako barko lahko registriraš in zavaruješ samo, če ustreza registru. Recimo Lloydovi predpisi so zelo strogi glede tega, zahtevanih je več črpalk in to prav za krizne situacije vdora vode.
Že na 57" barki pod Lloydovim registrom so zahtevane najmanj 3 zmogljive črpalke!
Gartner
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gartner » Sr Avg 24, 2022 13:43

Kak da so eni tak pametni.......................
snetaskera
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snetaskera » Sr Avg 24, 2022 14:15

Letos sem imel primer, da se je snela objemka iz vodne instalacije tako, da je 250l sladke vode steklo v kaluzo. Ker sem takrat motoriral, nisem slisal, da vodna pumpa skoz dela. Opazil sem sele, ko sem sel odtocit na spojler. Crpalka je zmogla izprazniti dovolj, da so podnice ostale cisto suhe. Pri nenadnem vdoru pa dvomim, da bi bil sposobna izcrpati dovolj hitro...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 24, 2022 14:24

Nikola T. napisal/-a:Ne bo držalo Marchi. Tako barko lahko registriraš in zavaruješ samo, če ustreza registru. Recimo Lloydovi predpisi so zelo strogi glede tega, zahtevanih je več črpalk in to prav za krizne situacije vdora vode.
Že na 57" barki pod Lloydovim registrom so zahtevane najmanj 3 zmogljive črpalke!

V mislih sem imel naše barke, revežev, da ne bi kdo mislil, da lahko na svoji 10m jadrnici ali motornjaku računa, da ga lahko reši bilge pumpa. Vsak vstopni ventil, ki odpove ima večji vdor vode, kot bilge pumpa lahko izčrpa, razen mogoče posebnih inštalacij in dodatnih pump, ki pa niso praksa v naših barkah. Si pa ne predstavljam, kakšen vdor vode je pri taki jahti. Očitno nekaj ni bilo kos nalogi, če odmislimo zavarovalniške prevare, kar pa je velika verjetnost. Jahta je potonila na varni razdalji od obale, tako da je reševanje posadke z vsemi sredstvi bilo hitro in učinkovito. 500m pa je tudi primerna globina, da nihče ne bo vohljal, kaj je bilo z jahto narobe. win win. Vsi živi, tošl full.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Sr Avg 24, 2022 15:05

Mato :wink:
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Avg 24, 2022 16:24

Pa nekaj "drv" v obliki lesenih čepov, kakšnih letev in nekaj deščic lahko pride prav. Pa malo poliuretanskega lepila, ker ta reagira z vodo in prime tudi v vodi.

lp

motorni

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov