poraba

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Jul 11, 2012 11:56

Lipnik, po mojem si ti narobe zmontiral senzor.......NE na hladilnik, na cev za dovod goriva ga morš pršraufat. :wink:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Sr Jul 11, 2012 12:08

Ja itak da je večja poraba, saj neki mora pa tud senzor gont da ti lahko izmer porabo, saj ti senzor ne dela na luft :wink:
Ure dnevi leta tečejo....
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Jul 11, 2012 15:27

Lipnik, a tokrat za spremembo resno sprašuješ :?: Senzor ima večjo toleranco, kot je tista na bencinski črpalki. Odtod razlika med prikazano in plačano količino...
Uporabniški avatar
CC
Admiral
Kraj: Veleje~Dunat

OdgovorNapisal/-a CC » Sr Jul 11, 2012 18:05

jaz čist resno sprašujem in to vedno,sam vi mi nikol ne verjamete :wink:
lej lani je bla poraba 60l,na uro,no ja to sem si mislu,zdaj ko mam pa senzor pa kaže 75l :lol:
Gregor,sam šefe je zraven gledu,ko sem montiral,pa mi ni povedal,da plus ne smem priklopit na hladilnik :lol:
zdaj sem pa to črno mrcino zaj....,in mi moja tud ko glisiram sproti doliva,tako da je moja poraba še vedno večja,in me ne bo nikol dohitu :lol: :lol:
Lp CC
jadralec-mihy
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a jadralec-mihy » Sr Jul 11, 2012 18:34

mislim da so vsi izračuni zelo relativni pri porabi

bivši lastnik mojega avta pravi da mu je pil med 8 in 9 l na 100 ko je brnelo vseh 140 konjev pod haubo, meni ta isti avto pri mestni vožnji pije 6,2l

poznam pa ljudi ki jim avto pije 3 litre pa še malo manj včasih :lol: :lol: :lol: :lol:

jaz imam občutek pri mojem gliserju drago 22 z 3.0 motorjem da je vseeno ali se vozim 5 milj ali 22 milj, poraba je tu nekje enaka se mi zdi glede na padanje števca goriva.
razlika v porabi se pojavi na morju če so valovi in veter, takrat se pa poveča precej.
moj čoln pa pri 5 vozlih pluje levo in desno tak da bi si kdo mislil da je skiper pijan do deske

kar se pa tiče tega kakšen čoln kupit je to kot loterija, čoln mora bit praktičen, uporaben, preprost in če nam je še všeč smo zmagali
če pa bo spil kak liter več pa bomo spili mi kak liter refoška manj
:( :( :( :(
mislim da se bomo raje manj vozili pa šparali pa mi pili več kot čoln
Uporabniški avatar
Savo1953
Admiral
Kraj: Škofljica - Kvarner (Duga uvala)

OdgovorNapisal/-a Savo1953 » Če Jul 12, 2012 08:26

Samo 5 l/h:

26-metrska jahta s povprečno porabo le 5 l/h
Torek, 03 Julij 2012 08:53

Ta teden je bila uspešno splovljena nova super jahta Wally Kanga. Gre za 26,23 metra dolgo in kar 6,47 metra široko moderno super jahto, ki se lahko pohvali s številnimi atributi. Jahta je izdelek podjetja Wally, ki je do sedaj še z vsemi svojimi projekti šokiral navtično javnost.

Kanga je super jahta, namenjena za daljša križarjenja. Pri izvedbi projekta so želeli poudariti izjemno prostornost plovila, ekonomično uporabo ter velik doseg. Z vsemi atributi so hoteli prehiteti vse dosedanje izdelke na trgu.

Največja prednost je seveda izjemno hidrodinamična oblika trupa. Wallybow, kot imenujejo svoj dizajn, izjemno dobro razbija valove in zmanjšuje njihov vpliv na porabo goriva in ugodje plovbe. Motorji so naslednja posebnost, ki pripomore k ekonomičnosti. V plovilo so vgradili dva Caterpillar c12s motorja s po 385 konjskimi močmi. Marsikomu se bo zdela moč motorjev izjemno majhna za tako veliko plovilo. V primerljivih plovilih so običajno vgrajeni motorji s 1.500 do 1.800 konjskimi močmi. Seveda se bo lastnik moral glede na šibkejšo motorizacijo zadovoljiti z nižjimi hitrostmi plovbe. Z močnimi motorji plovila dosegajo hitrosti do 25 vozlov, medtem Kanga doseže maksimalno hitrost okoli 13 vozlov. Za križarjenja je najbolj primerna hitrost med 11 in 11,5 vozli. S to hitrostjo pri Wallyu zagotavljajo doseg plovila do 3.000 nmi. V kolikor pa hitrost plovbe zmanjšamo na 9 vozlov, pa lahko ta mega jahta s polnimi rezervoarji goriva prepluje kar 5.000 nmi. Pri tej hitrosti, Tomasso de Luca, tehnični direktor, trdi, da plovilo ne porabi nič več kot pičlih 5 litrov goriva na uro.

Da so uspeli zmanjšati porabo goriva, so morali konstruktorji zelo paziti pri teži plovila. Celotna super jahta je minimalistično, vendar vseeno luksuzno opremljena. Tudi sam trup plovila, ki je izdelan iz fiberglasa, je pol tanjši kot pri primerljivih plovilih.

Kanga, ki jo uvrščajo v razred manjših komercialnih plovil (sicer naj bi bila meja za ta razred nekje do 24 metrov), je jahta skonstruirana tako, da jo lahko lastnik upravlja sam brez profesionalne posadke. Kanga se lahko pohvali tudi z izjemnim udobjem in prostornostjo. Na svojih dveh ploščadih je več kot 120 m2 prostora, kar je primerljivo z jahtami, ki v dolžino merijo preko 100 čevljev. Vse površine so obložene s tikovino. Pri izdelavi notranjosti so se zopet odločili za tipično Wally filozofijo. Vse steklene površine segajo od tal pa do stropa in omogočajo dovolj dnevne svetlobe v notranjosti plovila. V plovilu so dvoposteljne kabine in prostora za 10 oseb. Lastnikova kabina in ena VIP kabina imata lasten dostop do tako imenovanega beach-cluba, prave plaže na plovilu. Na strehi salona se razprostira prostorna ploščad, namenjena sončenju in uživanju na soncu.

Seveda je na plovilu tudi prostor za posadko. Štiričlanska posadka ima ločene prostore z direktnim dostopom do garaže plovila, kjer so shranjeni pomožni čolni in ostala potrebna in nepotrebna oprema.

Fotogalerija: Wally Kanga
Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
Uporabniški avatar
nautilus
Kapitan
Kraj: Pivka-Cerknica-Lj-Portorož

OdgovorNapisal/-a nautilus » Če Jul 12, 2012 09:31

Spet en novinarski lapsus.
Na njihovi spletni strani piše 5l/Nm

citiram:
“We expect Kanga to sail at 11.0-11.5 knot cruising speed at 1,300 rpm – continues de Luca – with a consumption around as little as 5 litres per nautical mile representing an unprecedented rate for a 10-guest/4-crew /90-ton motor yacht”. As a result of this exceptional efficiency, Kanga range is expected to surpass 3,000 nm: another remarkable and unique target in her category”.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jul 12, 2012 23:17

Zmeda s podatki - različni prispevki različno.

Aha, opomba: pod večino slik sem skril povezave, od koder so slike in navedki v njihovi bližini...

Precej tega po prispevkih in izjavah je izrazito reklamno usmerjeno.

Kanga je prvi primerek tipa Wally/Ace.
Wally napisal/-a: Length overall // 26.23 m – 86’0"
Length hull (measured) // 23.95 m – 78’7”
Length waterline // 25.50 m – 83’8”
Beam max // 7.75 m – 25’4"
Draught drives down // (half load) 1.75 m – 5’7"
Displacement (half load) // 94 tons – 207,234 lbs
Fuel tanks // 14,000 ltr
Fresh water tanks // 3,000 ltr
Engines // 2 x CAT C12 287 bkW @ 1800 rpm
Max speed // 12 kn
Accommodation // 6-8 guests + 4 crew

Prvi taki - izjemno - in tako naprej...

Wally Ace je deplasmanski trup in Dashew-ov aluminijasti FPB (Fast Pilot Boat) izpred nekaj let ima izmerjeno enak izjemen doseg pri podobnih - celo malo višjih - hitrostih, in je bil mogoče novost pred nekaj leti (in več desetinami tisoč preplutih milj).

FPB- 83 (ok. 25 m) Widnhorse

SetSail napisal/-a: * Generator-free at anchor
* Crew optional voyaging
* 5000+ NM range at 11.7 knots
* Extreme weather survival capability, including capsize recovery
* Unprecedented interior design
* Five foot draft, and the ability to dry out on tidal rivers
* Toughest structure ever offered in a series built yacht
* Designed and constructed for minimum maintenance

'Dry out on tidal rivers' recimo pomeni, da je narejen tako, da recimo v rečnem ustju ob oseki brez škode nasede in ga plima spet splavi.

O Windhorse-u bom za primerjavo še večkrat proti dnu prispevka

Edinstveno majhna poraba Wally Ace

Pri 'edinstveno, inovativno majhni porabi' nas potihem skušajo presenetiti podzavestno primerjavo porabe z nečim, kar zna tudi glisirati (in zato porabi precej več).

26m mislim da je malo čez 80 čevljev... max 13 vz, ekonomična deklarirana hitrost med 11 in 11,5 vz.

Dashewove aluminijaste motorne oceanske jahte FPB, na katere so slike in povezave spodaj, imajo za sabo že nekaj let po vseh oceanih in so prilagojene temu, da jih lahko upravlja en sam človek (Steve in Linda Dashew sta s 65 čeveljskim - ok. 20 metrskim Windhoreseom sama za test in užitek preplula kup tisočev milj.

Izmerjena poraba goriva od Las Palmas na kanarskih otokih od Fort Lauerdale na Floridi
      4244 milj (vključno z miljami prevoženimi proti toku)
      Število ur teka motorja 378
      Povprečna hitrost 11,23 vozla
      Porabljeno gorivo 10.900 litrov (2885 galon)
      Torej 28,9 l/h, 2,56l/nm
      Skupni doseg pod temi pogoji - na osnovi preostalega goriva - 5060 nm
    Pri tem je za precejšen del poti treba šteti porabo približno enega litra na uro za pogon klimatskih naprav :wink:

Ugotovila sta tudi ,da sta precejšen del časa vozila z manjšimi vrtljaji od optimalnih. Spremembi nastavitev vbrizgalnih črpalk za gorivo - tako da bo optimum pri malo nižjih vtrljajih - bi morala slediti poraba spet okrog 26,5 litrih na uro - pri 11 vozlih hitrosti, kjer se je bilo pri tistem vremenu najugodneje voziti.

Je Wally Ace edinstven? Seveda je. Ima prvi sposobnosti, za katere pravi, da jih ima prvi? Vprašanje...

Podobno je, kot če bi kdo razglasil, da je odkril obliko trupa 'guc' ali 'pasara' in da ima zato fenomenalno manjšo porabo na miljo od podobno velikega gliserja :lol: :lol: :lol:

Slika

An economical pair of 385hp Caterpillar engines is expected to push Kanga to a top speed of 13 knots, a cruising speed between 11.0 and 11.5 knots, and an impressive range of 3,000 nautical miles at a reduced speed.

Is expected, torej še niso testirali...

Slika

Slika

To the same end, Kanga features two low-RPM 385hp Caterpillar engines that give Kanga a top speed of 13 knots and a cruising speed between 11.0 and 11.5 knots. At 12 knots she is expected to have a range of 3,000nm, at 9 knots 5,000nm and at 8 knots, 10,000nm. On our visit she was consuming 21 litres of fuel at 9 knots.

Torej - po tem članki pričakovano, ne še izmerjeno - doseg 3000 nm pri 9 vozlih, 5000 pri 8 vozlih po enih podatkih...

Aha, za primerjavo slika krmarskega mesta iz FPB 83 Windhorse
Slika

Navdušen Walijevec in zadržan komentar drugega komentatorja... http://www.facebook.com/WallyMonaco

Tule spodaj (pod sliko) je pa ' z 'Motor Boats and Yachts'....
Slika

The headlines are: a maximum speed of 13 knots, thanks to twin CAT 385hp C12 engines, a fast cruise at 12 knots, which delivers a 3,000nm range, and a slow cruise at 9 knots which gives an epic 5,000nm range.

Torej, že tu (pred prihodom v Slovenijo) imajo različni članki podatke o dosegu pri med seboj različnih podatkih o hitrosti...

No, to je pa na straneh Wally http://www.wally.com/ -
Slike tam so prevelike za neposredno na naš forum, in naslov na točno ta tip je tudi tak, da naš formu ne požre.

http://www.wally.com/workspace/assets/img/backgrounds/wally_ace/new/image_09.jpg

Primerjava - Dashew 83 čeveljska FPB...

Koncept FPB (Fast Pilot Boat)
Slika

Efficiency coupled with massive tankage equals exceptional range (5000+ miles at cruise). Lower power requirements reduce noise levels. It takes less than 120 horsepower to drive the FPB 83 at its 11 knot cruise. The FPB 64 requires just 3.6 US gallons/13.5 liters per hour at 9+ knots with a full cruising payload.

FPB 64

Slika

Rad bi videl sliko Wally Ace-a v podobnih valovih, kot je tole - kjer je videti, da niti dosti pršca - razen kar ga zanese veter - ne pade na krov.
Slika
Pa FPB ni narejen za ekstremno morje - kot je tole http://www.youtube.com/watch?v=swdyn713M-Q&eurl=http://gcaptain.com/maritime/blog/the-deadliest-catch-rogue-wave-edition/ - in to tudi napišejo.

In všeč mi je, da so ziheraši - kot jaz, ko kot zanesljivo vremensko napoved rečem, da 'vreme skoraj gotovo bo'.

Tole je rešitev, da se Windhorse pelje na veter, če vseeno kaj crkne tako, da noben motor ne dela...

Slika

Torej Wally Ace je videti - v primerjavi s FPB - barka za srednje težko morje, udobno plovbo 10 ljudi (še malo več, če imajo štiri člansko posadko) s sorazmerno majhno porabo goriva in zelo glasno ekipo za reklamo.

V primerjavi z FPB me kar malo spominja na razliko med lastniško in čarter barko...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jul 12, 2012 23:55

Kot zgoraj napisano, novinarski lapsus...
Poraba nekaj litrov na miljo pa ni za takšno plovilo nič posebnega... Pač počasi, deplasmansko, se porabi malo... Tudi naši gliserji takrat kurijo malo, potem se pa vse podre na glavo...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Jul 13, 2012 22:38

No ja, mogoče so mislili porabo agregata, pa še tu zna bit lapsus za kakšen l premalo :lol:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta