Nakup gumenjaka

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Po Feb 25, 2008 15:23

Če imaš možnost si kupi čoln z trdim dnom. Če ne ,si omisli alu dno. Jaz bi si v tej dolžini najbrž privoščil kakšnega Zodijaka. Kar se prodajalcev tiče pa velja pregovor, da vsak cigan svojega konja hvali.
Glede motorja pa bi na 320 še mogoče šlo, na 380 pa bo 20KM sigurno premalo. Zato najprej izberi čoln in šele nato kupi najmočnejši motor, ki ga še dovoljuje proizvajalec. Nebi škodil še kakšen KM več, samo potem ti ga na kapitaniji ne bodo hoteli registrirati.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Feb 25, 2008 18:45

gobbi napisal/-a:me zanima če gdo ve kere firme vse imajo na gumenjakih do 3h metrov jet pogone , čoln bi imel za dy boat..

Taki so recimo tenderji Wiliams... Precej drag šport ampak za malce večjo jahto je prebavljivo...

LP
5er
Naddesetnik
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a 5er » Po Feb 25, 2008 23:11

Vem, da bi bil najboljši čoln z trdim podnom, vendar bi rad čoln vozil na morje v avtu, ker mi prikolica ne pride v poštev in nimam prostora za hrambo čez zimo tako da bom imel čoln zložen in pospravljen v garaži.
Ko sem začel gledati čolne so me najbolj zanimali Zodiaci z alu. podnom in motorji Tohatsu, ker je bilo skupaj cenovno najbolj ugodno. Ko pa sem šel v AS Domžale pogledati Honde, me je prodajalec prepričal v čoln Honda T-38-IE 1 z motorjem BF 20 SHU, ki je v kompletu 4320 eur. Ne vem ali je res napihljivo dno bolj vodljivo za vožnjo, ker naj bi imel bolj izraziti V ugrez od čolna z alu. dnom. Pri napihljivem podnu mi je všeč da je lažji in se zloži na manj, moti pa me ker poden ni raven in ne vem, če je to res bolj kompaktno na valovih kot pri alu. podnu.
Zanima me tudi ali so res čolni Zodiac, Honda, Yamaha, Suzuki iz PVC-ja in se jih ne da krpati.
Kaj bi mi priporočali, če se bom odločal za čoln za štiri osebe in sicer dolžine 3.0m+motor10KM ali dolžine 3,8m+motor20KM, ker je razlike v ceni približno 1000 eur mi je cenejši bolj dostopen ali je razlika tolikšna, da bi bil boljši nakup večjega.
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » To Feb 26, 2008 07:07

Če je problem prostor kupi Zodiac z napihljivim dnom acti V.Sigurno boš zadovoljen.Tudi Pvc se da čisto lepo zakrpati, ti povem iz lastnih izkušenj.
5er
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a 5er » To Feb 26, 2008 08:31

Hvala za tako hiter odgovor.
Sedaj moram samo pogledati kako Zodiac akti V izgleda, ker sem do sedaj gledal samo alu. poden. Glede dolžine se bom še odločil, potem bom pa videl kateri motor bom vzel.
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » Sr Feb 27, 2008 18:47

hvala za pomoč pri tenderjih
mornar
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mornar » Sr Feb 27, 2008 21:47

5er, pa če se boš odločil za ACTI-V ne pozabi, da smo v EU in imaš možnost izbire. Jaz sem svojo Hondo marine npr. nabavil pri spodnjem trgovcu in sem zelo zadovoljen. Primerjaj malo akcijske cene:
Link 1

Pa najbrž ni problem samo prostor ampak tudi teža. Alu poden bi osebno priporočal le tistim, ki se nameravajo ukvarjati s kako ribičijo ali potapljaštvom. Tam skoraj mora biti dno bolj robustno zaradi odlaganja ostrih predmetov. Za samo plutje pa so čolni z mehkim dnom veliko prijetnejši. Pa tudi precej lažji. Že parkrat sem na raznih tujih forumih bral izkušnje drugih, da, če bi kupovali še 1x novi gumenjak, bi vzeli najlažjega v določenem dolžinskem razredu. Zaradi praktičnosti pač.ACTI-V so za svojo dolžino zelo lahki.
5er
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a 5er » Če Feb 28, 2008 06:33

Živjo, mornar.

A je tvoja Honda z napihljivim dnom, kateri model in kakšen motor imaš gor.
Mene je pri Hondi z napihljivim dnom motilo samo to, da nima prostora v čolnu ravnega ampak je V oblike in ne vem kako je to za premikanje po čolnu in odlaganje kakšne trde hladilne torbe.

Lep pozdrav!
Peter
mornar
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mornar » Če Feb 28, 2008 09:40

Peter, p.m.
piskotk
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a piskotk » Pe Jul 01, 2016 08:22

Pozdravljeni ljubitelji navtike!

Sem nov na tem forumu, sem ga pa že kar dobro prebral(zlasti okoli gumenjakov).
Zaradi precejšnjega zanimanja o nakupu česa takega, sem se odločil, da vas strokovnjake malo povprašam po nasvetih. Načeloma neke okvire sem skozi prebiranja forumov že prejel, nekje pa še vedno ostaja prazna luknja, kar se vedenja tiče :).
Pa začnimo...
Torej, za začetek bi potreboval nek gumenjak, pa dajmo reči, da trenutno ni neke varijante, da bi lahko imel zadevo na prikolici, kar pomeni, da mora biti gumenjak komplet napihljiv.
Posedujem Ford Focusa 2011 letnik karavanske izvedbe. Upam/sklepam, da v ta avto potem-takem lahko nabašem čoln z motorjem ter nekaj malega robe ter še 2 morda celo 3 osebe...
Uporabil bi se še prtljažnik za na streho.

Kdo od vas prakticira kaj takega?
Kar se čolna in motorja tiče sem oprezal za nečim takim:
http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=203422
Zodiac ste precej pohvalili, ta čoln verjetno nima tistega ACTI V dna, kar pomeni, da gre slabše čez valove.
Nekoč, bi bila želja, da bi recimo tudi smučal na vodi, morda celo vlekel kakšno blazino za sabo...to s tem čolnom in motorjem še gre, ali mora biti čoln drugačen in motor močnejši?
Kako je z samim motorjem? Ali se dejansko da prakticirati, da se motor potem v kampu ali kjerkoli na morju natika na čoln in šiba okoli...53kg, kolikor sem pogledal za točno ta motor, niti ni malo.
Skratka, potrebujem vas, da mi malo bolj orišete celotno situacijo pri rihtanju tehle čolnov, ko se pride na morje.
Kako pa je kar se financ tiče s čolni...kakšni so kaj stroški za:
-vinjeto
-registracijo
ali je še kakšen strošek povezan s tem, da poseduješ čoln?
Servis bi dal narediti nekomu, ki to zna, s časoma bi ga opravljal sam, ker sem tehničen tip človeka. Kako je z konzerviranjem samega gumenjaka...se ga s čim premaže na koncu/začetku sezone.
Vedeti je treba, da bo čoln predvidoma/recimo/max 1 mesec v vodi na letni ravni. Morda, ga bom še za kakšen vikend peljal do Kopra pa malo naokoli.
Bi bil kdo tako prijazen, da bi v živo pokazal celotno proceduro kar se tiče peljanja čolna na morje in potem vsa procedura kako nataknit motor in vse ostalo in spust v vodo ipd.

NAJLEPŠA hvala zares vsem sodelujočim za odgovore. Upam, da nisem pozabil kakšnega ključnega podatka.
Finance v mojem primeru niso največji problem...je pa seveda prostorska stiska in si trenutno ne morem privoščiti čoln na prikolici.
Lep pozdrav vsem!
vstante
Kapitan

OdgovorNapisal/-a vstante » Pe Jul 01, 2016 11:33

Lep pozdrav!

Iz izkusenj ti povem, ce si se odlocil za zlozljivo varianto, morda ni smiselno, da prevec kompliciras okoli oblike dna, ker imajo vsi ti colni podobne in bolj omejene plovne sposobnosti. Sestavljanje takega gumenjaka
ni noben bav bav, ni pa prijetno opravilo, katerega si zelis pogosto ponavljati. Motor teže ca 50kg lahko sam ali v dvoje brez problema namestis na krmno desko.

Tako starega colna, kot je na linku osebno ne bi kupil. Poskusi najti kaksno mlajso varianto colna.

Lep dopust

http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=202112
http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=207015
http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=203861
piskotk
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a piskotk » Pe Jul 01, 2016 14:11

Hvala lepa za odgovor!

Morda eno butasto vprašanje, pa vendar...kako je z 2 in 4 taktnimi motorji? Kateri so boljši oz. v čem se toliko razlikujejo? Vidim, da obstaja 25KM motor 2 in 4 takten...je morda, kateri bolj ziher ali ima manjšo porabo ali kako je s tem?

Lahko prosim še napišeš kako je z stroški za vinjeto ter registracijo čolna?
OBstaja tudi kakšen "tehnični" pregled za čoln kot pri avtu in na koliko let, kje se to naredi ipd.?

Hvala ter LP in seveda lep dopust tudi ostalim,
Miha
Saso_P
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Saso_P » Pe Jul 01, 2016 17:38

Stroški za takšen mali gumenjak so nizki... dobrih 100€/leto za registracijo, vinjeto ter zavarovanje.

Vinjeta ter zavarovanje je vsako leto, registracija pa se plača vsakih 5 let.

4-taktni motor:
+ tišji
+ manjša poraba
+ tankaš samo bencin
- večja teža

2-taktni motor:
- glasnejši
- večja poraba
- delaš mešanico (novejši sam meša)
+ manjša teža -> posledično večja moč
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » So Jul 02, 2016 01:16

Kako star saj je 2009 letnik.to mora bit ko nov.Vstante katero plovilo posedujes?
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Jul 02, 2016 08:40

Dvotaktni na vplinjače so lažji, vsaj ta mali. Bistveno manj je občutljiv na kakšno vodo ali smeti v gorivu.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost